karola 14.01.2002 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 Hej!Jeśli w poblizu budowy stoi dom z ktorego mogę czerpać prąd w czasie budowy, czy musze robić oddzielna skrzynkę i zamawiać tzw prąd budowlany?Jaki jest tanszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 14.01.2002 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2002 On 2002-01-14 22:19, karola wrote: Hej! Jeśli w poblizu budowy stoi dom z ktorego mogę czerpać prąd w czasie budowy, czy musze robić oddzielna skrzynkę i zamawiać tzw prąd budowlany? Jaki jest tanszy? Oficjalnie tak ,ponieważ prąd może sprzedawać tylko zakład energetyczny.Jeżeli dogadasz się z sąsiadem to będzie taniej.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 ZE postępowało zawsze złodziejsko, a poza tym kto broni Twojemu sąsiadowi sprezentować Ci kilo waty. Ja też brałem od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 A ja nie od sąsiada tylko od sąsiadki Pozdr. Wladek P.S. Za przyłącze budowlane zapłacisz od cholery i ciut ciut oraz prąd będzie drozszy, więc lepiej dogadaj się z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.01.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Ja mam od razu docelowe. Od skrzynki w płocie sąsiada (mamy podwójną) pociągnąłem do skrzynki wewnątrz domu i tam zrobiłem tymczasowe gniazda. Zgadzam się, że skrzynka tymczasowa to duży i zbędny wydatek. Na ogół obok skrzynki w płocie stawia się skrzynkę tymczasową, którą można wypożyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 15.01.2002 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Ja również mam od razu docelowe. Wykonałem metalowy stelarz, do którego została przymocowana skrzynka z licznikiem. Umieszczona jest ona w pobliżu fundamentów (teraz mam "stan zero"). Na wiosnę jak wybudują mi ściany to przeniosę ją na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.01.2002 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Na budowę ścian prąd zafundował mi sąsiad . W tym roku będę już mieć prąd docelowo i się uniezależnię. Jeśli to możliwe najlepiej podłączyć prąd docelowo - a nie tylko na czas budowy - wychodzi taniej a do momentu zakończenia budowy i tak płaci się stawkę "budowlaną" - przynajmniej tak jest napisane w mojej umowie z energetyką. pozdrowienia Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.01.2002 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Agnicha, sformułowanie użyte w umowie nie oznacza zakończenia budowy jako całości, ale taki stan instalacji wewnętrznej, który umożliwia zmianę taryfy. Jak to zrobić? zapytaj zaprzyjaźnionego elektryka(najlepiej takiego, który pracuje w RE)Karola, w interesie inwestora jest aby jak najszybciej zejść z taryfy budowlanej ze względu na duże opłaty-nawet dla instalacji wykonanej na warunkach docelowych. Z tego względu nie opłaca się robić przyłącza na dłuższy czas tzn.na kilka sezonów budowlanych, lepiej brać od sąsiada jeżeli jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 15.01.2002 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Pacul - właśnie elektryk z RE załatwiał mi umowę i o ile dobrze pamiętam to mówił mi, że gdy instalacja bedzie gotowa należy powiadomić RE, że zakończyło się pobieranie prądu na czas budowy. Wtedy podpisuje się z RE umowę na dostarczanie prądu docelowo. Gdy się upewnię dam znać pozdrowienia Agnicha P.S. Przede wszystkim przestudiuję swoją umowę bo coś mi się kołacze po głowie, ale jeszcze nie napiszę co. A.B. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-01-15 16:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 15.01.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 Agnicha, to wszystko prawda. Po takim zgłoszeniu przyjadą do Ciebie na oględziny. Jeżeli masz instalację ukończoną tzn. pod tynkiem i z zamontowanym osprzętem, to nie ma problemu. Ale nie zawsze odbywa się to tak rygorystycznie... no właśnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 15.01.2002 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2002 My podpinaliśmy zasilanie na plac budowy, ale linii wykonywanej przez ZE jest z 5 metrów, a wewnętrznej linii około 100 metrów, dodatkowo skrzynkę budowlaną z jednej strony kupiliśmy taką, jak ma być docelowa, rozdzielnica natomiast nadaje się do wtynkowania w budynku. Dodatkowo skrzynka wisi na słupie energetycznym, z drugiej strony gniazda są w środku blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts