kriss73 15.06.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mam do ogrzania 92 mkw. Chcę do tego celu wykorzystać piec gazowy turbo, albo kondensat. Proponują mi 24 kW kocioł i zastanawiam się czy nie jest on zbyt duży? Słyszałem że jak się kocioł wykorzystuje na pół gwizdka to jest on mało sprawny, a przecież ja mam mały dom to czy faktycznie potrzebuję 24 kW? Aha... dom jest dobrze ocieplony. Dzięki za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 15.06.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 u mnie w projekcie domu , jest dobrany kocioł gazowy jednofunkcyjny + zasobnik , kocioł o mocy 12 KW, z kolei zastanawiam sie czy to nie zamało , dom jest parterowy z poddaszem, pow. uzytkowa 190 mkw , kubatura około 660 m sześć. ściany z ceramiki poryzowanej gr. 25 cm + 12 cm wełny mineralnej. Ale skoro u Ciebie jest mniejsza powierzchnia , to ponad 20 KW to chyba zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 15.06.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Przy powierzchni użytkowej 92m2 do samego ogrzewania prawdopodobnie wystarczy kocioł o mocy kilku kW np. 5kW. Nic nie piszesz o sposobie ogrzewania wody użytkowej, jeżeli chcesz by Twój kocioł pełnił obie funkcje to zmienia to postać rzeczy. Zakładając, że zainstalowałbyś układ z kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem to przy doborze mocy przede wszystkim musisz wziąć pod uwagę ogrzewnie wody uzytkowej - zeby kocioł dość szybko (np w 15 min) nagrzał 150 litrów wodu w zasobniku musi mieć własnie coś około 24kWJeżeli tak jak piszesz chcesz mieć kondensat to nie musisz się przejmować sprawę sprawności kotła, zwykle takie kotły mają palniki modulowane np. od 6 do 24 kW i w całym zakresie osiągają bardzo podobne sprawności (w przypadku kondensatu nawet 109%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss73 15.06.2005 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 czy jeśli w instrukcji kotła z zamkniętą komorą spalania jest napisane że ma płynną regulację np. w zakresie 7 -21kW to znaczy że jego sprawnośc (90% deklarowana przez producenta) będzie taka sama i przy 7 kW i 21kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 15.06.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 czy jeśli w instrukcji kotła z zamkniętą komorą spalania jest napisane że ma płynną regulację np. w zakresie 7 -21kW to znaczy że jego sprawnośc (90% deklarowana przez producenta) będzie taka sama i przy 7 kW i 21kW? Kocioł pełną (nominalną) sprawność osiągnie oczywiście przy maksymalnej mocy, ale przy zmodulowaniu mocy do minimum (w Twoim przypadku do 7kW) także jego sprawność będzie zbliżona do wartości katalogowej (np. 5-10% mniejsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts