Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uczulenie na jajka

Gość

Recommended Posts

wlasnie.....

mam wyniki testu

moj syn (3i pol roku) jest uczulony na jajka

objawy- mocny, wieczny katar

moze mi cos podpowiecie?

troche czytalem wczoraj na ten temat ale objawy jakos mi nie pasuja do jajek

moze warto powtorzyc testy?

bede wdzieczny za wszelkie sugestie

Leon, jakie testy były robione u Twojego synka?

Objawy alergii pokarmowej mogą być bardzo różne. Nie musi to być wysypka, a o tym pewnie wyczytałeś. Możliwe, tak jak napisała Rytunia jest jeszcze jakiś inny alergen. Warto zrobić dodatkowe badania i odstawić jajka i wszystko co jajka zawiera. (majonez, ciastka itd) Musisz czytać skład gotowych produktów podawany na etykietach.

Przyślij mi wyniki na priva, może coś Ci pomogę

Hej, mój synek jak skończył rok miał robione testy z krwi, wyszło że jest uczulony między innymi na całe jajko. jedyna rada to dbać o dietę dziecka, wyeliminować jajka. Trzeba uważnie czytać opakowania, jajka mogą być w ciastkach, słodkich bułkach, makaronach, ale można znaleźć produkty ( nawet ciastka, czy lody) bez jajek. Jajko w kotletach mielonych mozna zastąpić starkowanym surowym ziemniakiem, wiąże mięso tak samo jak jajko (to sposób mojej babci), a np. placki z jabłkami wychodzą bez problemu bez jajek, tylko z naleśnikami się to nie udaje.

Mój synek przez ponad 2 lata był na takiej eliminacyjnej diecie i widać efekty, teraz może jeść jajko na razie tylko w bułce czy ciastku, na jajecznice musi jeszcze poczekać.

Pozdrowienia dla synka

Są preparaty "jajkozastępcze". Mają bardzo różny skład. Zastępują jajko w wypiekach. Sam obecnie pracuję nad taką recepturą.

Leon_z_Katowic,

na temat samej alergii i objawów niewiele mogę napisać, ale ponieważ nie mogę jeść cukru (sacharozy) i drożdży dobrze znam ofertę, np. słodkich zamienników. Czytam skład każdego produktu :roll: .

Kupuję pyszne ciasta, w których zamiast jajek używa się bananów. Nawet dotarłam do producenta tych smakołyków i dowiedziałam się, że ze względu na uczulonych na jajka, zamiennie używa się bananów, a zamiast sacharozy - słodów jęczmiennych, ryżowych itp.. Także teraz jest i pysznie i zdrowo :p !

Ale z bananów, to jajecznica nie bardzo ... :-? :D :lol:

Pozdrawiam.

Julieta, jako zmażone banany to mogą być. Byle nie na kiełbasie i nie z cebulką :wink: