Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki odpisu VAT przy budowaniu części domu na firmę

lgosia1

Recommended Posts

Razem z mężem prowadzimy firmę. Chcielibyśmy wybudować dom, którego część np całe poddasze użytkowe służyłoby potrzebom firmy - czyli jakiś pokój magazynowy np., pokój biurowy. Naprawdę byśmy w tym miejscu pracowali.

Parter stanowiłby część mieszkalną.

Oczywiście zależy nam na oszczędnościach przy budowie, czyli zwrocie VAT kosztów materiałów i usług oraz możliwości amortyzacji.

Pytania mam następujące.

1. Czy możemy w ten sposób wybudować dom - że część "jest budowana" jako inwestycja firmy a część jako dom mieszkalny?

2. Jakie warunki musimy spełnić, by być w zgodzie z prawem i by móc odliczyć sobie VAT (słyszałam, że już w projekcie i kosztorysie musi być oznaczone przeznaczenie)

3. W jakiej części ten VAT będzie mógł być odliczony w stosunku do całości kosztów budowy. Czy to będzie jakaś procentowa wielkość w zależności od m2 zajmowanej powierzchni na potrzeby firmy?

4. Słyszałam o możliwości budowania całości domu na firmę - a później wydzielenia z niej części mieszkalnej - czy jest to realne i czy jest to korzystniejsze?

5. Jak w praktyce będzie wyglądała sprawa formalna budowy? Czy wszystkie faktury mają być wystawiane na dane firmy? A co z kosztami wstępnymi? np pracy geodety, kosztami notarialnymi, koniecznymi opłatami w różnych urzędach - czy przy tych wszystkich kosztach mają być wystawiane faktury na firmę?

6. Załatwiając różne formalności mam się posługiwać danymi firmy? Kto jest w tym przypadku inwestorem? Dla kogo mają być wystawiane "wypisy i wyrysy", "pozwolenie na budowę" itp - na firmę czy na mnie jako osobę prywatną?

7. Czy ktoś może sprawdzić i jak to się odbywa, czy rzeczywiście w wyznaczonej części domu "toczy się życie firmowe" czy może stoi łóżeczko dziecka i komoda z zabawkami????

Oj i jeszcze trochę pytań bym znalazła - ale na razie proszę o odzew chociaż na te pytania:)))))))

Pozdrawiam Gosia

musisz zacząć od najprostszej rzeczy - sprawdzić plan zagospodarowania przestrzennego (masz już działkę??) i możliwość budowy tam budynku niemieszkalnego (jakim byłyby budynki biurowe np, później przekształcone częściowo na mieszkalne) lub mieszkalno-biurowego . Budowa inwestycji firmowej to coś zupełnie innego niż budynek mieszkalny - inne pozwolenia, kredyty, prawo itp... Moim zdaniem to trudniejsze dla inwestora.

Możesz zdudować mieszkalny i potem przekształcić w mieszkalno-biurowy (patrz dyskusja na tym forum na ten temat) - ale wtedy nie odliczysz VAT. Ja na twoim miejscu zwróciłabym się z pytaniem do Izby Skarbowej w twoim miejscu zamieszkania...

warunki zabudowy mówią o zabudowie mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczalnymi usługami towarzyszącymi.

Generalnie moim celem jest wybudować ten dom taniej. Jeśli załóżmy odzyskałabym VAT z połowy wartości całkowitych kosztów - a koszty całkowite opiewałyby na 400 000 to już warto się chyba pokusić.

Tym bardziej, że nie biorę pod uwagę takich niedogodności jak to, że będzie to majątek firmy - w części - bo i tak mam spółkę cywilną z mężem i wg prawa np wierzycieli mój majątek osobisty=majątkowi firmowemu i na odwrót. Nie zamierzam sprzedawać tego domu.

W domu byłaby prowadzona działalność naszej firmy w zakresie finansowo-księgowym ewentualnie magazynowym - nic uciążliwego dla środowiska.

Czytałam już gdzieś, że podatek od nieruchomości wcale nie musi być wyższy.

Czytałam już gdzieś, że podatek od nieruchomości wcale nie musi być wyższy.

Tak, nie musi być wyższy, jeśli prowadzisz firmę w domu, który jest jednocześnie wykorzystywany do warunków "bytowych" - czyli jeśli np masz biurko firmy w jadalni... Ale ty przecież chcesz budować dom jako iwestycję firmy, odliczać VAT itd - w tym wypadku oczywiste jest, ze będziesz od tej części domu, którą przeznaczyłaś procentowo na firmę płacić wyższy podatek od nieruchomości (maksymalnie, zgodnie z ustawą trochę ponad 17 zł za metr)

Musisz sobie też odpowiedzieć na jeszcze parę pytań:

- czy będziesz miała od czego odliczać ten VAT ? Tzn czy dodchody waszej firmy będą na tyle duże, żeby podatek naliczony i należny się jakoś pokrywały ?

- budynek będzie w tym przypadku środkiem trwałym - w razie likwidacji działalności w ciągu jakiegoś najbliższego okresu (czego ci nie życzę) chyba bedziesz musiała zwracać odliczony VAT...

- w jaki sposób będziesz udowadniać urzędowi skarbowemu ilość tynku zafakturowanego akurat na firmę a nie na część domową ? Ilość cegieł ? Farby ???

Jesteś z branży ksiegowo - finansowej jak napisałaś, więc chyba to my tobie powinniśmy zadawać pytania :D

-

gdybym nie miała z czego odliczyć tego VAT to nie zadawałabym tego pytania:)))))) Oczywiście, że mam od czego odliczyć.

To, że wiem jak sobie poradzić ze sprawami finansowo-księgowymi mojej firmy nie znaczy, że wiem jak wybudować dom częściowo na firmę, częściowo na potrzeby mieszkalne - nigdy tego nie robiłam i nie znalazłam na razie takiego konkretnego przypadku w prasie - ale na pewno są - stąd moje pytanie.

Z tego co wiem, nie można prowadzić działalności gospodarczej w jadalni tylko trzeba mieć do tego wydzielone miejsce - np osobny pokój. Więc te niższe podatki raczej nie są pobierane w przypadku prowadzenia działalności w jadalni tylko raczej w tym wydzielonym miejscu w mieszkaniu czy w domu - ale tu pewności nie mam. Pewność mam, że ta jadalnia odpada.

"- budynek będzie w tym przypadku środkiem trwałym - w razie likwidacji działalności w ciągu jakiegoś najbliższego okresu (czego ci nie życzę) chyba bedziesz musiała zwracać odliczony VAT... "

- o tym wiem i z tym się liczę... gdyby co oczywiście zwrócę ten VAT- ale generalnie nie przewiduję takiej ewentualności

"- w jaki sposób będziesz udowadniać urzędowi skarbowemu ilość tynku zafakturowanego akurat na firmę a nie na część domową ? Ilość cegieł ? Farby ??? "

- o to właśnie się przecież pytam w tym wątku.... jak to zrobić nie mam pojęcia. Może robi się to proporcjonalnie do zajmowanej powierzchni przez firmę. Jeśli firma zajmie w 50% powierzchnię użytkową domu to może jest tak, że 50% wartości każdej faktury jest zaliczana na poczet inwestycji firmy?

"Jesteś z branży ksiegowo - finansowej jak napisałaś, więc chyba to my tobie powinniśmy zadawać pytania "

- nie jestem z branży księgowo-finansowej.... prowadzę z mężem firmę informatyczną i realizuję wszelkie czynności związane z prowadzeniem firmy - w tym dużą część spraw finansowo- księgowych.

Z tego co wiem, nie można prowadzić działalności gospodarczej w jadalni tylko trzeba mieć do tego wydzielone miejsce - np osobny pokój. Więc te niższe podatki raczej nie są pobierane w przypadku prowadzenia działalności w jadalni tylko raczej w tym wydzielonym miejscu w mieszkaniu czy w domu - ale tu pewności nie mam. Pewność mam, że ta jadalnia odpada.

a ja mam pewność, że jadalnia nie odpada :D Przerabiałam to już z kilkoma naszymi klientami (pracuję w dużej firmie konsultingowej). Jeżeli rejestrują siedzibę firmy w mieszkaniu, domu, deklarując, że miejsce prowadzenia działalności będzie służyło jednocześnie do celów bytowych (np. biurko w jadalni, maszyna do szycia w sypialni...) - wtedy płacą mniejszy podatek od nieruchomości. Jeśli jest to wyłącznie pokój do działalności gospodarczej - wtedy ten większy (w Poznaniu prawie maksymalny).

Moim zdaniem dużo łatwiej będzie ci zbudować nie dom, tylko siedzibę firmy w której masz przecież prawo zamieszkać. Odliczasz wtedy VAT w całości, całość Wiąże się z to z takimi minusami, że musisz mieć plan zagospodarowania na inwestycje biurowe, czy też magazynowe (bo o tym też wspominałaś) spełnić normy dla tego typu budynków, liczyć się z kontrolami WIOŚiów, PIPów, Straży i innych takich i koniecznością uzyskiwania większej ilości pozwoleń. No i uzyskać pozwolenie na użytkowanie obiektu...Cięższa praca, ale chyba bardziej opłacalna...

wielkie dzięki za rady - a może wskazałabyś firmę - tak ogólnie - która mogłaby mi pomóc w rozwiązaniu tego typu problemu? Mam się pytać bardziej prawników czy księgowych? czy może właśnie zlecić rozpoznanie problemu jakiejś firmie konsultingowej? Chciałabym znać wszystkie wady i zalety - szanse i zagrożenia takich rozwiązań jakie planuję i jestem w stanie za taką poradę zapłacić.

Tej jadalni się czepiałam tylko w kontekście zaliczania kosztów mieszkaniowych typu ogrzewanie woda do kosztów firmy. I w przypadku gdy nie ma wydzielonego pomieszczenia - to tych kosztów w żaden sposób na firmę nie można zaliczyć - jak jest z podatkiem od nieruchomości to już się nie orientuję. Wierzę na słowo, ale skoro jest jak mówisz to mamy pewną niekonsekwencję w prawie. Nie pierwszą i nie ostatnią zresztą.

Choroba.... czy nikt nie budował domu na firmę?????

Budowa biura i później wydzielenia mieszkania jest dla mnie podejrzanie zbyt korzystna i wątpię, by us nie doczepił się tego, że odliczyłam sobie cały VAT od całości budowy a później na potrzeby firmy użytkuję tylko połowę domu. A w rzeczywistości właśnie tak by to u nas wyglądało

Budowa biura i później wydzielenia mieszkania jest dla mnie podejrzanie zbyt korzystna i wątpię, by us nie doczepił się tego, że odliczyłam sobie cały VAT od całości budowy a później na potrzeby firmy użytkuję tylko połowę domu. A w rzeczywistości właśnie tak by to u nas wyglądało

wcale nie musisz oddzielać mieszkania, mieszkaj w fimie...Nie będziesz wtedy mogła wprawdzie wrzucać w koszty utrzymania nieruchomności...

"Jeżeli właściciel nieruchomości używa jej na własne potrzeby lub potrzeby członków rodziny albo oddał bezpłatnie nieruchomość lub jej część do użytku na cele działalności naukowej, naukowo-technicznej, oświatowej, oświatowo-wychowawczej, kulturalnej, w zakresie kultury fizycznej i sportu, ochrony środowiska, dobroczynności, ochrony zdrowia i pomocy społecznej, rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów, kultu religijnego oraz związkom zawodowym, nie ustala się wartości czynszowej tej nieruchomości lub jej części, ale wydatki związane z nieruchomością nie stanowią kosztu uzyskania przychodów".z tekstu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

firmy konsultigowej nie polecam w tym wypadku (chyba za drogo) ale zajrzyj na http://www.vat.pl, możesz skorzystać z serwisu on line, z tego co pamiętam usługa - odpowiedź na twój problem, kosztuje ok. 80 zł

a co do różnych kontroli w przypadku budowania biura - to mam wątpliwości. Wiem, że kontrole są potrzebne gdy się zatrudnia pracowników, a w przypadku, gdy tych pracowników nie ma?

ja mówię o kontrolach związanych z odbiorem budynku. Budynek mieszkalny- zgłaszasz zakończenie budowy i raczej nikt z PINB nie przyjdzie na kontrolę (chociaż może), budynek biurowy - musisz dostać zgodę na użytkowanie i na pewno ktoś z PINB przyjdzie na kontrolę. A wcześniej musisz uzyskać więcej zgód (Straż, WIOS, PIP) niż w przypadku budynku mieszkalnego... Nie ma to zadnego związku z pracownikami...