ewamrozek 15.06.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Jestem zielona. Wiem, ze temat fundamentów opracowany na forum wspaniale, ale ja proszę o kawę na ławę (fundamentową). Ma być: dom z bali, niepodpiwniczony, całoroczny. W projekcie: ławy fundamentowe zbrojone z B-15, sciany fundamentowe z B-15; izolacja przeciwwilg. pozioma i pionowa abizol, izolacja termiczna posadzki na gruncie: styropian. Dylemat: mój pan majster będzie wylewał fundament monolityczny prosto w grunt ( grunt do tego odpowiedni), ale chce dać tylko izolację poziomą. Twierdzi, że robienie izolacji pionowej to wyrzucanie pieniędzy. W "Budujemy dom" znalazłam sposób z folią jako "całkiem skuteczną izolacją przeciwwilgociową". Bardzo proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 15.06.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Zajrzyj najlepiej tutaj:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47119Co do izolacji pionowej zdania są podzielone, czy warto izolować, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 15.06.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 jeżeli wody gruntowe masz poniżej posadowienia budynku to rzeczywiście izolacja przeciwwodna nie jest tak konieczna niemniej jednak wyłożenie wykopu folią budowlana zabezpieczy przed mieszaniem się betonu z ziemią i pomoże w zabezpieczeniu fundamentów przed zbyt szybkim wysychaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 15.06.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Popatrz również tutaj:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=716666&highlight=#716666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamrozek 17.06.2005 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Teraz mam juz jasność sprawy. Bardzo dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts