Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele Barlinka

bialy

Recommended Posts

Już kilkakrotnie korzystałem z porad forumowiczów i chętnie tym razem też z nich skorzystam.

Czy macie doświadczenie z panelami drewnianymi Barlinka. Jesteśm blisko zakupienia paneli BADI tej firmy.

Chętnie zapoznam się z pozytywnymi jak i negatywnimi opiniami, a może możecie zaproponować mi innego producenta, który robi lebsze jakościowo podłogi w dobrej cenie.

Pzdr.

ja mam padouk z barlinka.

dosyc latwo sie rysują.

co do koloru - po 1,5 roku troszkę sciemniały - mam w pokoju od zachodu.

w biurze zrobiłem z tego parapety na oknach prawie do ziemi - tam od poludnia - po kilku miesiącach zrobiły się jakies dziwne - straciły swoja czerwien, tak jakby wyblakły...

Z tego co się zdążyłem zorientować to Barlinek robi trzy gatunki podłóg.

I - towar pierwszej klasy, do sprzedaży w punktach dealerskich, 25 lat gwarancji

II - towar posiadający różną długość desek, jakość lakieru i drewna taka jak powyżej.

III - towar produkowany do supermarketów. Najnizsza jakość, automatycznie cena jest też niższa.

Osobiście interesuje mnie podłoga w I gatunku.

Chętnie usłysze, czy to co sie dowiedziałem jest prawdą.

Faktycznie Baltic nie bawi się w produkcję do supermarketów, p rzez co nie ma problemu, że ktoś chce zaoszczędzić i kupuje najgorszy wyrób a wymaga najwyższej klasy.

Pozdrawiam

[Chętnie usłysze, czy to co sie dowiedziałem jest prawdą.

Faktycznie Baltic nie bawi się w produkcję do supermarketów, p rzez co nie ma problemu, że ktoś chce zaoszczędzić i kupuje najgorszy wyrób a wymaga najwyższej klasy.

Pozdrawiam

Oj to nie prawda...wielokrotnie widziałem "krótkie deski" z baltica - nie pamiętam nazwy ale jak zapewne sie orientujesz każdy producent ma swoje "znaki szczególne" na opakowaniach, mozna sie przyjżeć.

Romka - z tego co zdążyłem zaobserwować to nier masz racji. Ostatnio troszkę pochodziłem sobie po sklepach z podłogami i twoją opinię nie mogę potwierdzić. W jednym TTW Opek jest kilka stoisk i w każdym jest inna cena. Fakt jest taki, że dowiadywałem się o konkretną cenę jak byśmy się zdecydowali.

Pozdrawiam

Michal

ale czy jest możliwe żeby kolor był tak różny od tego co jest reklamowane na zdjęciach?

fakt ,nie pytałam się o długość bo myślałam że wszystkie są takie same.co do ceny to jeśli na stronie producenta jest reklamowany produkt ,który mnie interesuje i nie jest zaznaczone że są różne długości,to wychodze z załozenia ,że wszystko jest takie same.cena producenta -168.cena w hipermarkiecie 168.

pozdro

Odpowiedz na pytanie z dzialu porad na stronie Barlinka:

Pytanie:

"Witam, prosze o udzielenie rady dotyczacej deski barlineckiej, zastanawiam sie jaka jest roznica miedzy deskami 1m sprzedawanymi w marketach typu Castorama. Leroy Merlin a oryginalna deska 2m np. buk naturalny 1m kosztuje okolo 70zl (m2) a deska 2m rowniez buk naturalny okolo 100zl (m2) czy oprocz ceny roznia sie jeszcze np. jakoscia, czy moze latwiejszym montazem, dlaczego roznica w cenie jest az 30zl! Prosze o odpowiedz, nie wiem na co sie zdecydowac, czy warto doplacac 30zl czy tez nie? Prosze o szybka odpowiedz, potrzebuje kupic panele w najblizszych dniach Bardzo dziekuje

Pytanie zadano: 2005-02-07 22:50:29.

Odpowiedź:

Trudno tak jednoznacznie wytłumaczyć Panu różnice, ale spróbujmy.

Dla klienta marketowego najważniejsza jest cena, możliwie najniższa, a wszystko inne się nie liczy. Potem chodzi taki klient i cieszy się że wszyscy kupują drogo, a on głupi nie jest i ma podobne prawie za darmo. W ramach potrzeb rynku fabryka dostosowała odpowiednio swoje wyroby. Jak sam Pan zauważył są one o połowę krótsze, mają również krótsze poszczególne lamelki, czasami węższe, trochę inny lakier i inne elementy. Przede wszystkim gwarancja wynosi 5 lat, a nie 25 lat. Absolutnie to nie dyskwalifikuje tych desek i można je stosować wszędzie a ponieważ są tańsze w produkcji to i tańsze w sprzedaży."

No więc mam w swoim mieszkaniu deskę barlinecką, bo chyba o nia chodzi (?) i szczerze nie polecam. Ja mam buk I klasa (także cenowo :evil: ) i strasznie sie rysuje :evil: Wystarczy przesunąć np. fotelik dla dziecka i już jest ślad. Robią sie też ciemne ślady po wodzie i wcale nie chodzi o to, że wylałam w tym miejscu litry wody, wystarczy zwykłe kapnięcie. Moja podłoga po roku użytkowania ma tez już odcisnięte ślady po krzesłach :evil: (pożyczonych, bo nasze wszystkie meble są podkleoje filcem)

W drugim pokoju mam zwykłe panele i sa o niebo praktyczniejsze... Nigdy więcej Balinka, bo wyglada ładnie tylko na początku! I pomyśleć, że moglam w tej samej cenie kupić Baltic Wood, bo akurat była promocja...

No więc mam w swoim mieszkaniu deskę barlinecką, bo chyba o nia chodzi (?) i szczerze nie polecam. Ja mam buk I klasa (także cenowo :evil: ) i strasznie sie rysuje :evil: Wystarczy przesunąć np. fotelik dla dziecka i już jest ślad. Robią sie też ciemne ślady po wodzie i wcale nie chodzi o to, że wylałam w tym miejscu litry wody, wystarczy zwykłe kapnięcie. Moja podłoga po roku użytkowania ma tez już odcisnięte ślady po krzesłach :evil: (pożyczonych, bo nasze wszystkie meble są podkleoje filcem)

W drugim pokoju mam zwykłe panele i sa o niebo praktyczniejsze... Nigdy więcej Balinka, bo wyglada ładnie tylko na początku! I pomyśleć, że moglam w tej samej cenie kupić Baltic Wood, bo akurat była promocja...

NIGDY WIĘCEJ BARLINKA !!!!

Od pół roku jestem "szczęśliwym" posiadaczem podłogi z jatoby (I gat.) a wygląda jakby była użytkowana od 15 lat bez szczególnej pielęgnacji. Muszę zaznaczyć, że wszystko mamy podklejone filcem a i tak się to cholerstwo rysuje. Jeśli ktos z forumowiczów poradził sobie z rysami na Barlinku to niech się odezwie. Ciekawe co na to sam producent skoro za takie pieniądze sprzedaje takie badziewie.

oglądałem deski barlinka merbau, cena ok 150 zł, przy takiej cenie skłaniami się do zakupu parkietu merbau, widziałem po 95 zł, klej i lakier do tego będzie też z 50 zł... i za taką sama cenę jest PARKIET a nie cienka deska, która przżyje może jedno cyklinowanie, tzn szlifowanie, bo w desce to mało jest to zbierania.... kurde sam nie wiem co robić, podłoge będę kupował za 2 miesiące i dalej nie wiem co robić

Niestety potwierdzam sceptyczne opinie co do rysownia się podłogi - mam deskę barlinecką od 2 lat. Na szczęście nie blaknie, ale może dlatego, że mieszkanie od północy choć poddaszowe.

Ale jest coś jeszcze - mój fachowiec, a dobry i solidny na prawde był, k..wił straszliwie, więc jak ktos chce samemu kłaść niech się zastanowi dwa razy - bardzo ciężko panel wchodzi w panel i trzeba mocno acz z wyczuciem bić.

Jest i plus - uważam, że wrażenie AKUSTYCZNE jest znacznie lepsze od paneli niedrewnianych. Ale, jak to mówią, porównujmy w swojej klasie - tez cenowej.

Pozdrawiam.

BADZIEW jakich mało !!! Kupiliśmy z żoną to diabelstwo i teraz strasznie żałujemy !!! Podłoga jest I gatunku ( nazywa się chyba klon select ). Leży sobie może z pół roku i jest już strasznie porysowana i powgniatana !!! W poprzednim mieszkaniu mieliśmy zwykłą, normalnie cyklinowaną i lakierowaną mozaikę - nie ma porównania !!! Podłogi nie można zmywać np mopem ponieważ się zaraz niszczy. Kiedyś żona postawiła suszarkę z ubraniami w pokoju. Niestety "coś" żle się odwirowało i trochę wody nakapało na podłogę. Rano okazało się że deseczka spuchła !!! Poprzednią podłogę zmywaliśmy mopem i nigdy nie zwracalismy uwagi czy uzywamy do tego celu mniej czy więcej wody. NIE POLECAM nikomu tej podłogi !!! Za te same praktycznie pieniądze można mieć parkiet który będzie normalnie przyklejony do posadzki. A i jeszcze jedno - moją podłogę jest nawet w stanie powgniatać spadający z ławy mały resorek mojego syna !!! Aż boję się pomyśleć co by było gdybym miał psa który by na to siusiał :))

Jestem na etapie szukania dobrego producenta gotowego parkietu albo paneli drewnianych.Myslalm tez o firmie Baltic Wood,ale po przeczytaniu postow boje sie ze bede miala podobne problemy.Ale powiedzcie mi dlaczego nie reklamujecie tych podlog? Przeciez wiekszosc z Was ma gwarancje na 25lat, co bedzie za 5-10 lat ? pieniadze w bloto,chyba raczej negocjowac z producentem albo pisac duzymi literami na Forum ,ze to partacze!

Pozdrawiam Teri

co ja poloze na podlogi?