Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co kładziecie na tarasie?

Honzka

Recommended Posts

mnie też bardzo interesuje temat wykonczenia tarasu..

mam narazie tylko zarys z bloczków betonowych, ale ostatecznej decyzji co do wypełnienia nie podjąłem.. najchętniej ulożył bym tam kostkę granitową tak jak wokół całego domu.. ktoś może ma zdjęcia tarasów z kostki? bardzo bym prosił o wrzucenie..

pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jesli moge pare slow o tarasie,mialem taras wylozony plytkami z klinkieru lecz niestety fachowcy zle wykonali dylatacje+izolacje i po zimie mialem

w grazu,ktory jest pod tarasem piekny widok :evil: woda wrecz sciekala na posadzke,grzyb i takie tam cuda.

Wiec wycialem boki tarasu na glebokosc ok 10-12 cm z kazdej strony zrobilem ruszt na drewno i podbitke a potem polozylem geomebrame i na to podesty drewniane z desek ryflowanych i 2 lata cisza zero wilgoci...

Technologie sa dobre ale wykonawcy zli...

Na geomebrame mamy 10 lat gwarancji jakby co.

Taras będę robił z brulu klinkierowego. Obrys tarasu ma fundament. Wewnštrz ubita podsypka. Na to pewnie mieszanina cementu i piasku, piasek i bruk. Zastanawiam się nad odwodnieniem. Czy wystarczy spadek powierzchni czy muszę zrobić odwodnienie liniowe? Może macie doœwiadczenia z tego rodzajem tarasu ?

Czy takie płyty granitowe nie są za śliskie na taras?

dobre pytanie, nie są?

Oj są!

Są i to bardzo! Właśnie ostatnio robiłam objazd po domach w celu podpatrzenia co u kogo i jak się prezentuje na tarasie...i zobaczyłam...piękny granitowy taras i schody...a na nich gumowe chodniki :o . Właściciel szczerze odradzał takie rozwiązanie (granit). Opowiedział jak jego żona pośliznęła się na mokrych schodach w czasie zimy (mimo systemu ogrzewania) i mało nie przypłaciła upadku życiem...trzy miesiące leczenia i rahabilitacji... U mnie będzie kostka połączona z drewnem.

Witam

Polerowany granit, owszem jest śliski, ja na tarasy proponuję granit płomieniowany, czyli o chropowatej powierzchni i gwarantuje, że na takim granicie nikt się nie poślizgnie jak spadnie deszcz.

Mam takie płyty w dobrej cenie: 60 x 60 x 2 cm.

Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Witam

Polerowany granit, owszem jest śliski, ja na tarasy proponuję granit płomieniowany, czyli o chropowatej powierzchni i gwarantuje, że na takim granicie nikt się nie poślizgnie jak spadnie deszcz.

A jak z glonami na takim plomieniowanym granicie, bo to ze jest antyposlizgowy to fakt. Nie lepszy juz ryflowany ??Moj klient mial klopot z elewacja plomieniowana w dolnej jej czesci po polnocnej stronie.

pozdrawiam

U nas na tarasie będą płytki ,ale później, bo taras duży i koszt znaczny. Zastanawiamy się co teraz? - czy go pomalować żeby nie pylił i nie straszył betonowym wyglądem?

Kafelkarz podpowiedział że na sezon czy dwa można położyć sztuczną trawę. Co wy na to? Zaczynam się łamać bo obecnie taras wygląda obskurnie.

• 2 weeks później...

romka, wykończenie tarasu jeszcze przed nami, a te płyty Semmelrocka spędzają mi sen z powiek :wink: , ale ich cena :evil: .

askrz, możesz podać jakieś namiary na ten Twój kamień? Czy macie tylko regularne płyty? Bo mnie interesują takie o nieregularnych kształtach, coś jak na poniższym zdjęciu (tylko kładzione na beton):

http://www.evitamurator.republika.pl/images/P1020019.jpg

cena straszliwa,wiem...ale tak mi to przypadło do gustu

teraz mają promocję,a tu nikt się nie odezwał z forumowiczów kto ma te płyty.interesuje mnie jak się zachowują gdy kapnie na nie tłuszcz z grila,czy jakieś inne badziewie ,które zostawia plamy

chyba dam nowy post z nazwą główną.może wtedy ktoś zauważy.

pozdro

• 2 years później...
  • 7 months później...

U mnie jest kostka brukowa Brukbet - Symfonia. Wyglda świetnie bo nie jak kostka tylko jak płyty tarsowe czy terakota ( nie ma zaokrąglonych kantów). Kostka jest w 4 rozmiarach jednokolorowa i układa się z niej odpowiedni wzór.

Nie jest też tak potwornie droga jak płyty tarasowe imitujące paskowiec lub inne naturalne kamienie lub drewno.

Mozna zobaczyc to na stronie internetowej Brukbetu.

U mnie jest kostka brukowa Brukbet - Symfonia. Wyglda świetnie bo nie jak kostka tylko jak płyty tarsowe czy terakota ( nie ma zaokrąglonych kantów). Kostka jest w 4 rozmiarach jednokolorowa i układa się z niej odpowiedni wzór.

Nie jest też tak potwornie droga jak płyty tarasowe imitujące paskowiec lub inne naturalne kamienie lub drewno.

Mozna zobaczyc to na stronie internetowej Brukbetu.

Betsi2006 też jestem na etapie robienia tarasu dokładnie w czerwcu będzie firma układać płytki brukowe.Mam jedno pytanie do Ciebie czy te płytki z serii multigran z drobnymi kamyczkami można docinać bo chcę to wyłożyć na półokrągły taras.