Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna półokrągłe i problem z ich otwieraniem!!!

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy wpis na forum, mimo iż czytam je juz od wielu miesięcy - oczywiście w związku z aktualnie realizowaną budową.

Właśnie jestem na etapie podejmowania wstępnej decyzji co do okien i drzwi balkonowych i dlatego chłonę wątki na ten temat. Niestety podczas czytania tego wątku odrobinę mi się włos zjeżył - mam w projekcie dwie sztuki drzwi balkonowych, właśnie zaokrąglonych.

Przyznaję z góry, że nie bardzo rozumiem powyższe fachowe tłumaczenia, dlatego chciałam poprosić speców o małą podpowiedź.

Oto zaprojektowane u mnie drzwi:

http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/okno%20balkonowe%20p%f3%b3okr%b9g%b3e.jpg

A oto wizualizacja projektu, bardzo podobnego do mojego (widać rzeczony balkon nad wejściem):

http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/front.jpg

A teraz pytania:

1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować?

2. czy w grę wchodzi tylko drewno, czy także PCV?

3. jeśli mam sobie darować, to czy przy takiej konstrukcji dachu można tam wstawić drzwi prostokątne, najchętniej przesuwane?

Jeśli to ma jakieś znaczenie, to napiszę, że aktualnie wylewają strop nad parterem, więc czas na ewentualne zmiany jeszcze jest. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Zaprojektowane rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale jeśli to ma być pułapka, to rezygnuję...

pozdrawiam

niedzielka

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować?

jest to wykonalne :)

nie ma znaczenia :)

3. jeśli mam sobie darować, to czy przy takiej konstrukcji dachu można tam wstawić drzwi prostokątne, najchętniej przesuwane?

moim zdaniem zatraci sie caly urok ale to kwestia gustu

Jedno jest pewne, przesuwka wyjdzie taniej hmmm.... o wiele taniej niz taki grzybek :)

• 3 weeks później...

[list=] Witam,

To mój pierwszy wpis na forum, mimo iż czytam je juz od wielu miesięcy - oczywiście w związku z aktualnie realizowaną budową.

Właśnie jestem na etapie podejmowania wstępnej decyzji co do okien i drzwi balkonowych i dlatego chłonę wątki na ten temat. Niestety podczas czytania tego wątku odrobinę mi się włos zjeżył - mam w projekcie dwie sztuki drzwi balkonowych, właśnie zaokrąglonych.

Przyznaję z góry, że nie bardzo rozumiem powyższe fachowe tłumaczenia, dlatego chciałam poprosić speców o małą podpowiedź.

Oto zaprojektowane u mnie drzwi:

http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/okno%20balkonowe%20p%f3%b3okr%b9g%b3e.jpg

A oto wizualizacja projektu, bardzo podobnego do mojego (widać rzeczony balkon nad wejściem):

http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/front.jpg

A teraz pytania:

1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować?

Jeśli to ma jakieś znaczenie, to napiszę, że aktualnie wylewają strop nad parterem, więc czas na ewentualne zmiany jeszcze jest. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Zaprojektowane rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale jeśli to ma być pułapka, to rezygnuję...

pozdrawiam

niedzielka

Oto moje okna

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=43538&zid=528781&r=1

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=2&id=43538&zid=528783&r=1

na wstepie :))))

wlasnie taka architekture lubie :))) sielskie klimaty nawiazujace do naszej tradycji

a teraz do tych grzybkow :) na pietrze

przerabialem (znaczy montowalem) takie okna kilka razy - klopotow zero :))))

Jako zatwardzialy zwolennik pvc ;) - z takiego to wlasnie materialu byly i to zarowno biale jak i w kolorze

jareko,

mowisz, ze odwodzisz ludzi od takich okien lukowych. Wydaje mi sie , ze nie jest problemem takie okno, ale to jest istotne, zeby glif gorny( nadproze) nie bylo prostopadle do powierzchni okna , ale pod katem rozwartym na tyle, aby byc rownoleglym do poczatku luku przy zawiasach, kiedy skrzydlo jest rowarte na 90 stopni. I wtedy nie trzeba stosowac zawiasow na slupku srodkowym, co? No chyba, ze glify sa juz zrobione i nie ma jak sciac, czy skuc. Ale to rzeczywiscie architekt musialby byc na tyle przewidujacy, aby to zaznaczyc w projekcie.

Szacunek

Jankes

i nie jest to odwodzenie od takiego pomyslu - to nie ja bede uzytkowal takie okno lecz kto inny i on bedziue mial klopot

a w pokazanym tu luku i tak, chocbys nie wiem jakie glify sobie porobil okna nie uchylisz do poziomu by umyc - skrzydlo w narozach zaklinuje sie w oscieznicy i tego nie przeskoszczysz

:)))) rozumiem

ale jedno trzeba pamietac - z tymi oknami juz na etapie projektowania moga byc klopoty jak i pozniej

co nei oznacza ze w odpowiednich proporcjach ja i promieniu luku wszystko bedzie OK

Jedno jest zawsze w przypadku pvc - na luku nie ma wzmocnienia co pewnego rodzaju ograniczenia w ich gabarytach i ksztalcie stwarza

rozumiem że takie okno w którym część półokrągła jest nieotwieralna a część prostokatna otwiera się jak normalne okna nie sprawia problemów

nie wiem czy prawidłowo zamieściłem obrazek jeśli nie to jak się zamieszcza obrazek w tekście zrobiony np w Paintcie?

c:/mack/okno.jpg