Niedzielka 20.08.2005 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 Witam, To mój pierwszy wpis na forum, mimo iż czytam je juz od wielu miesięcy - oczywiście w związku z aktualnie realizowaną budową. Właśnie jestem na etapie podejmowania wstępnej decyzji co do okien i drzwi balkonowych i dlatego chłonę wątki na ten temat. Niestety podczas czytania tego wątku odrobinę mi się włos zjeżył - mam w projekcie dwie sztuki drzwi balkonowych, właśnie zaokrąglonych. Przyznaję z góry, że nie bardzo rozumiem powyższe fachowe tłumaczenia, dlatego chciałam poprosić speców o małą podpowiedź. Oto zaprojektowane u mnie drzwi: http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/okno%20balkonowe%20p%f3%b3okr%b9g%b3e.jpg A oto wizualizacja projektu, bardzo podobnego do mojego (widać rzeczony balkon nad wejściem): http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/front.jpg A teraz pytania: 1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować?2. czy w grę wchodzi tylko drewno, czy także PCV?3. jeśli mam sobie darować, to czy przy takiej konstrukcji dachu można tam wstawić drzwi prostokątne, najchętniej przesuwane? Jeśli to ma jakieś znaczenie, to napiszę, że aktualnie wylewają strop nad parterem, więc czas na ewentualne zmiany jeszcze jest. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Zaprojektowane rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale jeśli to ma być pułapka, to rezygnuję... pozdrawiamniedzielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2005 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2005 ...1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować? jest to wykonalne 2. czy w grę wchodzi tylko drewno, czy także PCV? nie ma znaczenia 3. jeśli mam sobie darować, to czy przy takiej konstrukcji dachu można tam wstawić drzwi prostokątne, najchętniej przesuwane? moim zdaniem zatraci sie caly urok ale to kwestia gustu Jedno jest pewne, przesuwka wyjdzie taniej hmmm.... o wiele taniej niz taki grzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tergus 08.09.2005 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 [list=] Witam, To mój pierwszy wpis na forum, mimo iż czytam je juz od wielu miesięcy - oczywiście w związku z aktualnie realizowaną budową. Właśnie jestem na etapie podejmowania wstępnej decyzji co do okien i drzwi balkonowych i dlatego chłonę wątki na ten temat. Niestety podczas czytania tego wątku odrobinę mi się włos zjeżył - mam w projekcie dwie sztuki drzwi balkonowych, właśnie zaokrąglonych. Przyznaję z góry, że nie bardzo rozumiem powyższe fachowe tłumaczenia, dlatego chciałam poprosić speców o małą podpowiedź. Oto zaprojektowane u mnie drzwi: http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/okno%20balkonowe%20p%f3%b3okr%b9g%b3e.jpg A oto wizualizacja projektu, bardzo podobnego do mojego (widać rzeczony balkon nad wejściem): http://wx198.internetdsl.tpnet.pl/~areq/domek/front.jpg A teraz pytania: 1. czy to jest realne do wykonania, czy od razu sobie darować?2. czy w grę wchodzi tylko drewno, czy także PCV?3. jeśli mam sobie darować, to czy przy takiej konstrukcji dachu można tam wstawić drzwi prostokątne, najchętniej przesuwane? Jeśli to ma jakieś znaczenie, to napiszę, że aktualnie wylewają strop nad parterem, więc czas na ewentualne zmiany jeszcze jest. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Zaprojektowane rozwiązanie bardzo mi się podoba, ale jeśli to ma być pułapka, to rezygnuję... pozdrawiamniedzielka Oto moje okna http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=43538&zid=528781&r=1http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=2&id=43538&zid=528783&r=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tergus 08.09.2005 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 a miało być dobrze, chodzi o zdjęcia. Co do okien to już to przeszedłem. Przerabialiśmy glify. Jestem na etapie szpachlowania, wiec jak mi sie uda to nie długo wrzucę fotkę z efektem końcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 na wstepie ))) wlasnie taka architekture lubie )) sielskie klimaty nawiazujace do naszej tradycji a teraz do tych grzybkow na pietrze przerabialem (znaczy montowalem) takie okna kilka razy - klopotow zero ))) Jako zatwardzialy zwolennik pvc - z takiego to wlasnie materialu byly i to zarowno biale jak i w kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 09.09.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jareko, mowisz, ze odwodzisz ludzi od takich okien lukowych. Wydaje mi sie , ze nie jest problemem takie okno, ale to jest istotne, zeby glif gorny( nadproze) nie bylo prostopadle do powierzchni okna , ale pod katem rozwartym na tyle, aby byc rownoleglym do poczatku luku przy zawiasach, kiedy skrzydlo jest rowarte na 90 stopni. I wtedy nie trzeba stosowac zawiasow na slupku srodkowym, co? No chyba, ze glify sa juz zrobione i nie ma jak sciac, czy skuc. Ale to rzeczywiscie architekt musialby byc na tyle przewidujacy, aby to zaznaczyc w projekcie. SzacunekJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 przeczytaj co wczesniej napisalem robic mozna ale z glowa to po pierwsze i mimo wszystko sa sytuacje gdzie nawey idelanie wykonane okno sie roz..... gdyz rozsadek gdzies ulecial mowie jako praktyk ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 i nie jest to odwodzenie od takiego pomyslu - to nie ja bede uzytkowal takie okno lecz kto inny i on bedziue mial klopota w pokazanym tu luku i tak, chocbys nie wiem jakie glify sobie porobil okna nie uchylisz do poziomu by umyc - skrzydlo w narozach zaklinuje sie w oscieznicy i tego nie przeskoszczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 09.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Ok, ja rozumiem co piszesz i zgadzam sie , ze okno jakie wkleiles w jednym ze swoich postow, musi sie zaklinowacm ale ja akurat mialem na mysli okno balkonowe z ruchomym slupkiem, ktore ma delikatny kul na gorze, no o promieniu dwoch metrow( przy szerokosci calkowitej otwou ok 1m-1.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 ))) rozumiem ale jedno trzeba pamietac - z tymi oknami juz na etapie projektowania moga byc klopoty jak i pozniej co nei oznacza ze w odpowiednich proporcjach ja i promieniu luku wszystko bedzie OK Jedno jest zawsze w przypadku pvc - na luku nie ma wzmocnienia co pewnego rodzaju ograniczenia w ich gabarytach i ksztalcie stwarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 09.09.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 O, wzmocnienie??!!! a na to nie wpadlem. No ale to rzeczywiscie robia sie jaja. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jaja na ktore bardzo czesto nikt nie zwraca uwagi a pozniej ....hmmmm.....maja zbuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 09.09.2005 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 rozumiem że takie okno w którym część półokrągła jest nieotwieralna a część prostokatna otwiera się jak normalne okna nie sprawia problemów nie wiem czy prawidłowo zamieściłem obrazek jeśli nie to jak się zamieszcza obrazek w tekście zrobiony np w Paintcie? c:/mack/okno.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 09.09.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 rozumiem że takie okno w którym część półokrągła jest nieotwieralna a część prostokatna otwiera się jak normalne okna nie sprawia problemów -------- / \ / \ ------------- | | | | | | | | | ------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 mack - dobrze rozumujesz )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts