Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moczyć wapno do zaprawy tynkarskiej czy nie?

Recommended Posts

Chodzi Ci pewnie czy wapno nalezy gasic. A wiec powiem Ci ze powinno sie wapno gasic do tynkowania. A jak to zrobic juz Ci mówie: a wiec musisz miec jakies pojemik duzy ja to robie w starej wannie wsypujesz wapno i zalewasz je woda. Jesli chodzi o proporcje to nie ma proporci co do gaszenia wapna, jak wsypiesz musisz zalac woda tak zeby woda byla nad nim. No i masz juz gotowe wapno gaszone. Potem mieszasz wapno gaszone z piaskiem w betoniarce lub recznie w taczce i dosypujesz cementu. :wink:

witam

trochę uścislę pytanie

Chodzi mi onie o gaszenie wapna lecz o wapno gotowe kupowane w workach.znani mi tynkarze mowią moczyć ,ale w gotowych mieszankach tynkarskich moczone nie jest.Jeśli namocze wapno przed urobieniem zaprawy to jak wtedy odmieżyc potrzebną ilosc ? Tynkrze odmierzają -na oko -łopatą a tak być nie może.

Marek

Moczyć.

Mimo, że używali wapna gotowego do tynkowania to moczyli.

Może być wanna, może być dół wyłożony folią, cokolwiek byle szczelne.

Podobno lepiej zachowuje się zaprawa, a i do końca nie jest ono zlasowane. Ilość dobierana objętościowo a konsystencja "na oko".

Mam tynki cementowo-wapienne i jestem z nich b.zadowolony.

Pozdrawiam

Widzielem juz wapno w płynie, ale gotowego wapan w workach nie widzilem jeszcze. Sa gotowe zaprawy tynkarskie, które mozna kupic, ale one jak sie ma duzo do tynkowania drogo wynosza. Kazde wapno oprucz oczywiscie wapna w plynie powinno sie gasic. Ja niewiem ile masz do tynkowania ale wapno odmierza sie lopatami. Do tynkowania nie potrzeba aptekarskiej dokladnosci i spokjnie mozna odmierzac lopatami.

Widzielem juz wapno w płynie, ale gotowego wapan w workach nie widzilem jeszcze. Sa gotowe zaprawy tynkarskie, które mozna kupic, ale one jak sie ma duzo do tynkowania drogo wynosza. Kazde wapno oprucz oczywiscie wapna w plynie powinno sie gasic. Ja niewiem ile masz do tynkowania ale wapno odmierza sie lopatami. Do tynkowania nie potrzeba aptekarskiej dokladnosci i spokjnie mozna odmierzac lopatami.

A słuszałeś o wapnie suchogaszonym ?

Wapno, które należoło "gasić" w dołach na jakiś czas przed użyciem odchodzi do lamusa.

A z drugiej strony, niby suchogaszone - ale nie do końca. :o

Zawsze lepiej niech w wodzie chwilkę pobędzie, nie :wink: :D 8)

Pozdrawiam

Tak slyszalem o tym wapnie bo na tym wapnem muruje. Typowego wapna takiego jak bylo kiedys co trzeba go bylo gasic nawt kilka dni to juz chyba nie sprzedaja. Ale to wapno suchogaszone w workach i tak nalezy moczyc. Ja to wapno sucho gaszone wspypuje tak jak pisalem wyrzej do wanny i zalewm woda pomimo tego ze jest sucho gaszone. Moze juz sie teraz nie mówi ze sie wapno gasi tylko ze sie je moczy, ale ja juz z przyzwyczajenia powiedzilem ze sie gasi. Co nie zmienia jednak faktu ze powinno byc zalane wodą.

witam

trochę uścislę pytanie

Chodzi mi onie o gaszenie wapna lecz o wapno gotowe kupowane w workach.znani mi tynkarze mowią moczyć ,ale w gotowych mieszankach tynkarskich moczone nie jest.Jeśli namocze wapno przed urobieniem zaprawy to jak wtedy odmieżyc potrzebną ilosc ? Tynkrze odmierzają -na oko -łopatą a tak być nie może.

Marek

Na składnicy złomu kupiłem za przysłowiowe grosze starą wannę.

Do takiej wanny wsypuję trzy worki wapna po 35kg kazdy, zalewam wodą, i wiem, ze w wannie mam 105kg wapna.

Następnie łopatą nakładam do betoniarki i stąd mogę się z orientować ile kg suchego wapna wchodzi na jedną łopatę mokrego wapna :D :D .

Namoczonym wapnem wygodniej jest robić zaprawę w betoniarce i lepiej się tynkuje.

--------------

Wygląda na to, że źle podałem wagę worka wapna, :oops:

1. Wapno należy zalać wodą, tak aby nad warswą wapna było kilka cm wody. Nie chodzi tu o gaszenie, dziś nie sprzedaje się wapna palonego ze m.in. ze względu na bezpieczeństwo i wygodę pracy. W handlu dostępne jest zazwyczaj tylko wapno suchogaszone ( hydratyzowane) - ok. 12 zł za worek 30 kg z Górażdże.Chodzi o dokładne wymieszanie wapna z wodą. Jakakolwiek gruda wapna w zaprawie i zacznie tynk strzelać, porobią się "raki" ( dziury, wżery ). Faktycznie namoczone wapno łatwiej się zarabia.

2. Namacza się w wannach, beczkach, skrzyniach zbitych z desek, w czymkolwiek szczelnym.

3. Proporcje ile czego zależą od klasy tynku. Polecam książkę " Technologia: Murarsto i tynkarstwo" pana Leonarda Urbana. Na pewno do dostania w antykwariacie lub na allegro

http://allegro.pl/show_item.php?item=54519729.

Podręcznik dla zawodówek i techników budowlanych, więc pisany po ludzku ( jak mnie dało się z niego nauczyć - znaczy sie dobry :p ) Trochę "trąci myszką", ale jest niezłym podręcznikim nawet dla "lajkoników" - nie piję tu do nikogo.

4. wapno w płynie to zwyczajowa nazwa plastyfikatora do zapraw cementowych i betonu, np. Centoplst. 5l ( ok. trzydziestu-kilku zł. ) na 1500 kg. cementu. Dostępny również w proszku. Idealny do betonu, wylewek, nawet do zapraw murarskich. Jednakże żaden z zaprzyjaźnionych wykonawców nie stosuje tego do tynkowania. Podejrzewam, że kryje się za tym nie tylko tradycja tynkarstwa :wink:

5. Spotkałem wapno, rozrobione z wodą i zapewne kupą chemii, gotowe w wiaderkach, ale nie pamiętam producenta :oops: Nawet jeśli, to wiem, że był to produkt typowo specjalistyczny, konserwatorski. Mój ówczeny szef jeździł specjalnie po to 250 km. do Niemiec, bo było taniej ( 1999 rok ). Aż się trząsł, gdy musiał go używać i stał nad nami podczas tych prac :evil:

pozdrawiam

pokar

P.S. Gdzie Wy kupujecie materiały, że doradca potrafi Wam pomóc ???[/url]

• 14 years później...
Witam wszystkim! Mam problem z dozowaniem wody do wapna hydratyzowanego!!! Ile mililitrów ma być przypuśćmy na 2 kg? Wszelkie moje dotychczasowe próby zawodzą. 8 litrów na 5 kg wapna jest za dużo wody, 3,5 litra na 5 kg jest znowu za mało.Oczywiście mogę od razu zrobić ciasto wapienne o konsystencji masła ale na drugi dzień ta woda odparowywuje a ponoć musi wapno się lasować 24-36 godzin i mieć po tym czasie konsystencje masła. Jak to zrobić?