Monika Seba 15.06.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Właśnie odwiedziliśmy znajomych brata Bastka. Mają o 20 m2 więcej od nas (hihi jak szumnie brzmi u nas zwłaszcza, że u nas to tylko na papierze). Przekonywali nas, że 20m2 powierzchni więcej to nie taki majątek, ale wciąż obstajemy przy swoim że to jednak duży koszt. Bierzemy oczywiście pod uwagę, że te dodatkowe metry trzeba nie tylko wybudować, ale i wyposażyć, a potem ogrzać itp. słowem utrzymać. Co o tym myślicie?Czy też mieliście takie dylematy?Czy ktoś z was zdecydował się powiększyć dom?czekam na jakieś info poniżej link do innego wątku, z projektem naszego domku:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48544 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.06.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Zależy dla kogo ten dom, jak dla dwojki osob to wystarczy, jak dla 2 plus ktos jesczcze to mozna wiekszy, wiekszy komfort i przestrzeń 20 metrow to niewiele w porownaniu z resztą, to tak jak budowac dom z garażem lub bez.Wszystko zależy od waszych przemyślanych potrzeb np. pom. gospodarcze, skrytka kuchenna, pralnia i suszarnia, można doda saunę, siłownię i tp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 16.06.2005 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 jesteśmy we dwoje- na razie- docelowo chcemy stać ise rodzina 2+2, a może nawet 2+3 Tylko, że dzieci nie zawsze mieszkają z rodzicami całe życie,a biorąc pod uwagę jak wiele rodzin mieści się na 42m2 te 120 to i tak dużo. Abstrachując od naszych potrzeb, bo one sa zmienne i zależą od wielu czynników sytuacyjnych, ponawiam pytanie o koszty. Dużo to czy wcale nie tak dużo? macie doświadczenia, ktoś się zdecydował. Żałujecie rozbudowy czy żałujecie, że się nie zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 16.06.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Nie odpowiem Ci na Twoje pytanie, ale pocieszę że nie tylko Ty masz takie dylematy. Ja bije sie z myslami o 30m różnicy miedzy projektami i zaczynam skłaniac sie ku mniejszemu - http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=311, choć taki malutki to on znowu nie jest Na razie jest nas 2+1, a czy bedzie np. 2+2 trudno powiedzieć Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 17.06.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Jednej sprawy nie dopisałem, czytając tutejsze forum wynika ze, 1m domu to koszt 1,5 - 2kzł. To też jest argument, to jednak sporo pieniędzy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 17.06.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Uważam, że powyżej pewnej wartości (dla mnie ok. 120 m) pożytek z dodatkowej powierzchni jest mniejszy niż nakłady na nią. Korzystniej jest rozsądnie rozplanować i zagospodarować niż dodawać metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.06.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Uważam, że powyżej pewnej wartości (dla mnie ok. 120 m) pożytek z dodatkowej powierzchni jest mniejszy niż nakłady na nią. Korzystniej jest rozsądnie rozplanować i zagospodarować niż dodawać metrów. Hmmm... kwestia uznania.... Łatwiej się planuje i zagospodarowywuje gdy ma się większą powierzchnie do planowania i zagospodarowywania. I mniej głowa boli gdy musisz planować rozkład sanitariatów i mebelków w łazience 2x2m niż 4x4m Jeszcze jedno - koszt kalkulacyjny metra kwadratowego budynku o powierzchni 100 metrów2 będzie sporo wyższy niż koszt kalkulacyjny m2 budynku (o podobnym standardzie) o powierzchni 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Jeszcze jedno - koszt kalkulacyjny metra kwadratowego budynku o powierzchni 100 metrów2 będzie sporo wyższy niż koszt kalkulacyjny m2 budynku (o podobnym standardzie) o powierzchni 160m2 Aha - przy założeniu że są wybudowane z TYCH samych materiałów i wykończone z tych samych materiałów.. Powtórka z rozrywki, już to kiedyś przerabialismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 17.06.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Zbudowałem APS 55 dla 4 osób. Według projektu 124 m pow. użytkowej. Powiększyłem o ok. 20 m (28 m po podłodze) robiąc pokój nad garażem. Poszerzyłem także garaż. Co bym zrobił, gdybym mógł cofnąć czas. Z całą pewnością większy byłby garaż. Wniosek jest taki, że w domu liczy się nie tylko pow. użytkowa ale także pow. pomieszczeń gospodarczych. Gdybym chciał mieć więcej pow. użytkowej to bym wybrał inny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.06.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Jeszcze jedno - koszt kalkulacyjny metra kwadratowego budynku o powierzchni 100 metrów2 będzie sporo wyższy niż koszt kalkulacyjny m2 budynku (o podobnym standardzie) o powierzchni 160m2 Aha - przy założeniu że są wybudowane z TYCH samych materiałów i wykończone z tych samych materiałów.. Powtórka z rozrywki, już to kiedyś przerabialismy. Nie musiałeś powtarzać tego co napisałem wprost następującymi słowami koszt kalkulacyjny m2 budynku (o podobnym standardzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudazona 17.06.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Trudno coś doradzać, gdy dotyczy to cudzego zycia i pieniędzy. Oglądając Wasz dom widzę dwa minusy ( przy rodzinie 2+2): mała kuchnia i brak pomieszczeń na składowanie dobra wszelkiego (np odkurzacz, wiadro mop, zapasy domowe, drabina, narzędzia, rowery i inne sprzęty sportowe, opony zimowe, kosiarka, wózek dla dziecka, basenik, namiot, walizki/plecaki, pamiątki rodzinne ... i całe móstwo rzeczy które jescze mogą się przydać - np. ubranka i zabawki dla następnej pociechy). Tych szpargałow zbiera się niestety mnóstwo. Rozważyłabym projekt domku jak Wasz ze strychem nad garażem i ewentualnie z nieco większym garażem- róznica w koszcie minimalna - zarowno budowy jak i eksploatacji .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 19.06.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Zbudowałem APS 55 dla 4 osób. Według projektu 124 m pow. użytkowej. Powiększyłem o ok. 20 m (28 m po podłodze) robiąc pokój nad garażem. Poszerzyłem także garaż. Marek, wprowadziłeś zmiany w bardzo podobnym zakresie do naszego, do tego masz też podobną bryłę budynku i w zasadzie ten sam metraż. Prześlij proszę zdjęcia. Strzasznie jesteśmy ciekawi teraźniejszej bryły budynku, bo tego sobie u nas nie możemy wyobrazić. No i jak możesz to fotki wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 19.06.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Trudno coś doradzać, gdy dotyczy to cudzego zycia i pieniędzy. Oglądając Wasz dom widzę dwa minusy ( przy rodzinie 2+2): mała kuchnia i brak pomieszczeń na składowanie dobra wszelkiego (np odkurzacz, wiadro mop, zapasy domowe, drabina, narzędzia, rowery i inne sprzęty sportowe, opony zimowe, kosiarka, wózek dla dziecka, basenik, namiot, walizki/plecaki, pamiątki rodzinne ... i całe móstwo rzeczy które jescze mogą się przydać - np. ubranka i zabawki dla następnej pociechy). Tych szpargałow zbiera się niestety mnóstwo. Rozważyłabym projekt domku jak Wasz ze strychem nad garażem i ewentualnie z nieco większym garażem- róznica w koszcie minimalna - zarowno budowy jak i eksploatacji . pozdrawiam właśnie dlatego nad garażem robimy garderobę i jesteśmy coraz bliżej decyzji, aby sam garaż przedłużyć aż do końcowej ściany budynku, tym sposobem z tyłu garażu powstanie klapa z drabinkowymi schodami na górę, a część garderoby zaadaptujemy na tzw. składzik. Ponadto pod schodami planujemy zabudować szafki na mopy itp., a co do odkurzacza, to zastanawiamy się na opcją "centalny". Znajomi mają i strasznie sobie chwilą. To całę centalne urządzenie zainstaujemy w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 19.06.2005 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 wkleję jeszcze raz :ELF ze Studia Atrium czli GL261 http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=po&pid=280 http://www.zbychdom.republika.pl/Monika_Seba/projektzm.GIFgóra:lustrzane odbicie, garderoba nad garażem http://www.zbychdom.republika.pl/Monika_Seba/projektgora.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 osobiście wolała bym minejszy dom, a ewentualne nadwyżki finansów przeznaczyć na lepsze wyposażenie, ale powierzchnia gospodarcza/magazynowa (najlepiej w piwnicy) powinna być jednak dość spora - te 30 m2 plus garaż. Ta cena za metr - 1,5 tys. - 2 tys. to raczej za stan bez mebli i porządnej wykończeniówki. A i o późniejszej amortyzacji też kiedyś trzeba pomyśleć (odmalowanie, zmiana podłóg po jakimś czasie, ogrzanie itp). I lepiej chyba mieć piękny ogród, niż te klika metrów "prawie za darmo" jesteśmy we dwoje- na razie- docelowo chcemy stać ise rodzina 2+2, a może nawet 2+3 Tylko, że dzieci nie zawsze mieszkają z rodzicami całe życie,a biorąc pod uwagę jak wiele rodzin mieści się na 42m2 te 120 to i tak dużo. bardzo rozsądne podejście - gdyby tak wszyscy mysleli, nie straszyło by tak dużo niedokończonych lub zaniedbanych za dużych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 01.07.2005 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 no i stalo sie decyzja zapadla- bedzie więcej m2 -zwiekszylismy powierzchnie garazu ( troche tez go poszerzylismy), nad calym garazem, wiec jeszcze wieksza wyszla garderoba, no i jak to przemyslelismy to koszt bedzie niewiele wiekszy, bo w garderobie wystarcza zwykle panele, w garazu klika dodatkowych metrow plytek , a koszt scian to tez przy tym metrazu nie majatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 06.08.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Zgadzam sie w zupełności z Markiem. Ja też powiększyłam. Nie czarujmy się, każdy metr to dodatkowo 1.5-2tys. za metr. Do wykończenia, do ogrzania. W sumie dom ma 150 metrów /bez garazu/ a wiatrołap mam maciupeńki i wchodząc w kilka osób są problemy. Nibt długo wybierałam projeky, a wcale tak dobrze nie wybrałam. A może po prostu teraz widzę wszelkie złe posunięcia. Właściwie nie spotkałam osoby, która by czegoś nie chciała zmienić w byudowanym domu. Ale z tym radzę uważać. Każda zmiana pociąga następne. I można sie zapędzić w kozi róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 07.08.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 umnie poki co tez na papaierze ale z doswiadczenia raze zaiwnestwowac na 160m2. bedzie dobrze - 160 to juz jest komfort przy 4 osobowje rodzinie pozdr Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 07.08.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Znajomi wybudowali 130m2 bez garażu, mieszkają od września 2004, 2+2 małych dzieci. Narzekają, że tak naprawdę na nic nie ma miejsca, wózek nie mieści się w kotłowni, więc stoi w wiatrołapie, w spiżarni chowają mopy, wiaderka, robot kuchenny i frytownicę, a w kuchni już przymocowali dodatkową szafkę. Tuż przy drzwiach wejściowych zmieścili malutką szafę w zabudowie, deska do prasowania okazjonalnie stoi w salonie, a pranie suszą w pokoju gościnnym. Pralka stoi w łazience... Garaż planują wolnostojący, ale już się martwią o rowery, sanki, kosiarkę, inne narzędzia i drewno do kominka. Ja osobiście będę miała 200m2, garderoby, odzielną pralnię z suszarnią, pomieszczenie na sprzęt ogrodowy etc. Pomyślcie, że strefa gospodarcza w domu jest naprawdę ważna. Jeżeli w waszym projekcie jest to wystarczajacy metraż, budujcie, jeśli nie, to nie oszczędzajcie, bo za parę lat to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 08.08.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Zgadzam się z bingo. Początkowo obiecywałam sobie, że nie przekroczę powierzchni 160 + garaż (dwustanowiskowy). Teraz jednak mam 198 (+42m garażu). Długo biłam się z myślami ale nie chciałam rezygnować z zaplecza gospodarczego, garderób, pralni itp. Klamka zapadła. Tak naprawdę nasze podpowiedzi nie rozwiążą Waszego problemu. Dylematy mamy wszyscy a musicie sami ocenić swoje możliwości finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts