Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ludzie kochani! Nie przesadzajcie. Do tej pory mikeszkam na 55 m2 i wszystko jakos musi sie zmiescic. Mysle, ze to ne kwestia metrazu, tylko jego rozplanowania. W przypadku mojego domu wystarczylo o 20 cm przesunac sciane w kuchni, zeby powstało wygodne miejsce na ubrania. Ale nie wpadlam na to od razu. I tak mam teraz szfę wnękowa, ale zbyt płytką /taka jak w projekcie/. I 30 m 2 można funkcjonalnie i wygodnie zaplanować. Pewnie, ze ważne jest ile osob mieszka, ale 100 metrów dla 4 osobowej rodziny moze być naprawde komfortowe. Ja mam 150, brakuje mi też pewnych rzeczy, ale taki projekt sobie wybrałam.

Tez stoję wraz z żoną przed podobnym dylematem, (130 czy 150m2) ale coraz bardziej skłaniam się do wariantu mniejszego, za to będziemy planować każdą szafkę jeszcze na etapie planów, tak by właśnie nie mieć problemów z mopem czy z deską do pracowania, kiedy wszystkie ściany będą stały. Uważam to za rozsądne podejście...i obym się nie mylił....:)

aha …jestem świadom, że plany się zmieniają i to co dziś mi wystarcza jutro już nie koniecznie ..ale tak już jest, najpierw realnie należy spojrzeć na swoje możliwości finansowe i na tą miarę się budować. Haa… pewnie jakby było mnie stać na 160m2 to i tak pewnie miałbym dylemat czy nie lepiej już 200m2 ..i tak w koło ;)

Mam 140 m2 w tym 10 m pomieszczenia gospodarczego - jest doskonale zaplanowany i zaprojektowany. te niecałe 140 m to nic w porównaniu z waszymi metrażami - ale wszyscy mówią że to bardzo duży dom - dlaczego? bo jest parterowy, rozłożysty, nie ma zmarnowanej na komunikację powierzchni, nie ma skosów, pokoje są słoneczne, ładnie rozplanowane. Wszystko jest zaplanowane w szczegółach. Teraz widzę że gdybyśmy się pokusili o większy metraż to nie skończylibyśmy tej budowy. No i dochody mamy takie że na pewno nie bylibyśmy w stanie dużego domu utrzymać.

Dom jest nieduży a sprawia wrażenie przestronnego (nawet ma taką nazwę ...)