ania1719508426 08.08.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jest się "homo urbinus" czy "homo domesticus".Homo urbinus z łatwością rezygnuje z zaplecza gospodarczego w imię swojego lenistwa.Homo domesticus potrzebuje dużo więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 08.08.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ludzie kochani! Nie przesadzajcie. Do tej pory mikeszkam na 55 m2 i wszystko jakos musi sie zmiescic. Mysle, ze to ne kwestia metrazu, tylko jego rozplanowania. W przypadku mojego domu wystarczylo o 20 cm przesunac sciane w kuchni, zeby powstało wygodne miejsce na ubrania. Ale nie wpadlam na to od razu. I tak mam teraz szfę wnękowa, ale zbyt płytką /taka jak w projekcie/. I 30 m 2 można funkcjonalnie i wygodnie zaplanować. Pewnie, ze ważne jest ile osob mieszka, ale 100 metrów dla 4 osobowej rodziny moze być naprawde komfortowe. Ja mam 150, brakuje mi też pewnych rzeczy, ale taki projekt sobie wybrałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 09.08.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Tez stoję wraz z żoną przed podobnym dylematem, (130 czy 150m2) ale coraz bardziej skłaniam się do wariantu mniejszego, za to będziemy planować każdą szafkę jeszcze na etapie planów, tak by właśnie nie mieć problemów z mopem czy z deską do pracowania, kiedy wszystkie ściany będą stały. Uważam to za rozsądne podejście...i obym się nie mylił.... aha …jestem świadom, że plany się zmieniają i to co dziś mi wystarcza jutro już nie koniecznie ..ale tak już jest, najpierw realnie należy spojrzeć na swoje możliwości finansowe i na tą miarę się budować. Haa… pewnie jakby było mnie stać na 160m2 to i tak pewnie miałbym dylemat czy nie lepiej już 200m2 ..i tak w koło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 10.08.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 A moze taki projekt domu, zeby w razie czego za iles tam lat mozna go było rozbudować bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 10.08.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 To jest bardzo dobry pomysl... pierwsze co przychodzi do głowy to parterówka z możliwoscią adaptacji poddasza ...hmm przynajmniej wydaje się, że jest to rozbudowa "bez większych problemów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 10.08.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Wszystko zależy od kasy jak jest budżet to budować większy. Ale jak budżet ograniczony to lepiej mniejszy, ale za to lepiej wyposażony i kompletnie urządzony. Najgorsze, co może się zdarzyć to przeciągająca się z braku kasy budowa lub mieszkanie na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 10.08.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Mam 140 m2 w tym 10 m pomieszczenia gospodarczego - jest doskonale zaplanowany i zaprojektowany. te niecałe 140 m to nic w porównaniu z waszymi metrażami - ale wszyscy mówią że to bardzo duży dom - dlaczego? bo jest parterowy, rozłożysty, nie ma zmarnowanej na komunikację powierzchni, nie ma skosów, pokoje są słoneczne, ładnie rozplanowane. Wszystko jest zaplanowane w szczegółach. Teraz widzę że gdybyśmy się pokusili o większy metraż to nie skończylibyśmy tej budowy. No i dochody mamy takie że na pewno nie bylibyśmy w stanie dużego domu utrzymać. Dom jest nieduży a sprawia wrażenie przestronnego (nawet ma taką nazwę ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts