Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co tańsze i lepsze gotowa zaprawa czy zrobiona na budowie?

Recommended Posts

chodzi o zaprawę murarską, worek gotowej kosztuje około 7 - 8 zł. chcąc przygotować na budowie trzeba piasek ( około 300 zł za 15 ton ) , cement, wapno itp. to wszystko kosztuje + praca + większy bałagan na budowie , zaprawa gotowa pewnie jest lepsza jakościowo i "szybsza" wystarczy dolać wody pomieszać i koniec...jak murowaliście jaką zaprawą ? bo moje zdanie jest takie , że chyba koszty wyjdą podobne, no może troche większe, ale zaprawa będzie lepsza i łatwiejsza w przygotowaniu i ogólnie mniej kłopotliwa..... jak sądzicie?

Co do lepsza to nie spotkałem fachowca który by ją chwalił a z kilku nieależnych (nie znających siebie nawzajem i nie zaintreesowanych finansowo (tzn zaden nic mi nie sprzedawał ani nie pracował u mnie) ) słyszałem jak najgorsze rzeczy o zaprawach gotowych. Jak masz zaufanie do ekipy, że będą trzymali proporcje to niech robią sami, a jak nie masz to.....ich wywal :( . Powinieneś na własnej zaoszczędzić kasy a jak się martwisz o bałagan to niech pracują na folii rozłożonej na ziemi. A poza tym ja kupuje piasek po 220 za 22 tony w łodzi więc możesz tu coś urwać z ceny

Co do lepsza to nie spotkałem fachowca który by ją chwalił a z kilku nieależnych (nie znających siebie nawzajem i nie zaintreesowanych finansowo (tzn zaden nic mi nie sprzedawał ani nie pracował u mnie) ) słyszałem jak najgorsze rzeczy o zaprawach gotowych. Jak masz zaufanie do ekipy, że będą trzymali proporcje to niech robią sami, a jak nie masz to.....ich wywal :( . Powinieneś na własnej zaoszczędzić kasy a jak się martwisz o bałagan to niech pracują na folii rozłożonej na ziemi. A poza tym ja kupuje piasek po 220 za 22 tony w łodzi więc możesz tu coś urwać z ceny

Ja w okolicy Wrocławia i mojej najbliższej najtaniej co znalazłem to 200 zł. za 22 tony piasku na podsypkę, czyli bylejakiego.... za piasek do murowania bloczków fund. płaciłem 275 zł. za 12 ton.... i tak się zaczełem zastanawiać , cement pewnie z 300 zł, tyle samo wapno, piasek około 300 , razem prawie 1.000 zł. za 1000 zł. miałbym ponad 130 worków zaprawy gotowej , a to ponad 3 tony.....powinno wystarczyć chyba na murowanie 180 m kw ściany, bez spoin pionowych , bo ceramika P+W .....

Ale też słyszałem opinię, że te zaprawy gotwie nie są zbyt dobre, a wydawałoby się inaczej..... ciekawe czemu tak jest, lub czemu budowlańcy ich nie lubią?

witam

Czy Ty budujesz z ceramiki ciepłej lub podobnej poryzowanej ? Bo jesli tak to sciany nalezy kleić lub murowac zaprawą cieplochronna. Na zwykłą to chyba bez sensu. Jeżeli może to być zwykła zaprawa to 90% domów

jest murowanych zaprawą zrobioną na budowie z przesianego przez siatkę piasku wiec to zapewne taniej.Sam przesiewałem .

Marek

chodzi o zaprawę murarską, worek gotowej kosztuje około 7 - 8 zł. chcąc przygotować na budowie trzeba piasek ( około 300 zł za 15 ton ) , cement, wapno itp. to wszystko kosztuje + praca + większy bałagan na budowie , zaprawa gotowa pewnie jest lepsza jakościowo i "szybsza" wystarczy dolać wody pomieszać i koniec...jak murowaliście jaką zaprawą ? bo moje zdanie jest takie , że chyba koszty wyjdą podobne, no może troche większe, ale zaprawa będzie lepsza i łatwiejsza w przygotowaniu i ogólnie mniej kłopotliwa..... jak sądzicie?

Zdecydowanie zaprawa tradycyjna robiona samemu. Miałem zamiar używać gotowej ale wyszło mi że taka będzie tańsza i lepsza.

Wszystko zależy od ekipy, jak masz sprawdzoną to będą pilnować proporcji i wszystko będzie ok.

Może i trzeba zamówić cały skład piachu ale wykorzystasz go przecież nie tylko do zaprawy - i tak musisz zamówić.

witam

Czy Ty budujesz z ceramiki ciepłej lub podobnej poryzowanej ? Bo jesli tak to sciany nalezy kleić lub murowac zaprawą cieplochronna. Na zwykłą to chyba bez sensu. Jeżeli może to być zwykła zaprawa to 90% domów

jest murowanych zaprawą zrobioną na budowie z przesianego przez siatkę piasku wiec to zapewne taniej.Sam przesiewałem .

Marek

Tylko ze to chyba nie ma znaczenia w przypadku ścian 2 warstwowych, fakt dom z ceramiki poryzowanej ale grubości 25 cm więc i tak trzeba ocieplić i chyba zaprawa ciepłochłonna niewiele pomoże, chyba że się mylę

ja uzywam IZOLBETOWEJ zaprawy do tynkowania

slowa nie powiem ladnie sie rozrabia, gladka jest. murarz nic nie mówi duzo jej kupilem tylko troszke drogawa.

w sobote wypróbuje jeszcze innej i zobaczymy, wtedy opisze