pawelurb 15.06.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 chodzi o zaprawę murarską, worek gotowej kosztuje około 7 - 8 zł. chcąc przygotować na budowie trzeba piasek ( około 300 zł za 15 ton ) , cement, wapno itp. to wszystko kosztuje + praca + większy bałagan na budowie , zaprawa gotowa pewnie jest lepsza jakościowo i "szybsza" wystarczy dolać wody pomieszać i koniec...jak murowaliście jaką zaprawą ? bo moje zdanie jest takie , że chyba koszty wyjdą podobne, no może troche większe, ale zaprawa będzie lepsza i łatwiejsza w przygotowaniu i ogólnie mniej kłopotliwa..... jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 15.06.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Co do lepsza to nie spotkałem fachowca który by ją chwalił a z kilku nieależnych (nie znających siebie nawzajem i nie zaintreesowanych finansowo (tzn zaden nic mi nie sprzedawał ani nie pracował u mnie) ) słyszałem jak najgorsze rzeczy o zaprawach gotowych. Jak masz zaufanie do ekipy, że będą trzymali proporcje to niech robią sami, a jak nie masz to.....ich wywal . Powinieneś na własnej zaoszczędzić kasy a jak się martwisz o bałagan to niech pracują na folii rozłożonej na ziemi. A poza tym ja kupuje piasek po 220 za 22 tony w łodzi więc możesz tu coś urwać z ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 15.06.2005 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Co do lepsza to nie spotkałem fachowca który by ją chwalił a z kilku nieależnych (nie znających siebie nawzajem i nie zaintreesowanych finansowo (tzn zaden nic mi nie sprzedawał ani nie pracował u mnie) ) słyszałem jak najgorsze rzeczy o zaprawach gotowych. Jak masz zaufanie do ekipy, że będą trzymali proporcje to niech robią sami, a jak nie masz to.....ich wywal . Powinieneś na własnej zaoszczędzić kasy a jak się martwisz o bałagan to niech pracują na folii rozłożonej na ziemi. A poza tym ja kupuje piasek po 220 za 22 tony w łodzi więc możesz tu coś urwać z ceny Ja w okolicy Wrocławia i mojej najbliższej najtaniej co znalazłem to 200 zł. za 22 tony piasku na podsypkę, czyli bylejakiego.... za piasek do murowania bloczków fund. płaciłem 275 zł. za 12 ton.... i tak się zaczełem zastanawiać , cement pewnie z 300 zł, tyle samo wapno, piasek około 300 , razem prawie 1.000 zł. za 1000 zł. miałbym ponad 130 worków zaprawy gotowej , a to ponad 3 tony.....powinno wystarczyć chyba na murowanie 180 m kw ściany, bez spoin pionowych , bo ceramika P+W ..... Ale też słyszałem opinię, że te zaprawy gotwie nie są zbyt dobre, a wydawałoby się inaczej..... ciekawe czemu tak jest, lub czemu budowlańcy ich nie lubią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 16.06.2005 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 witam Czy Ty budujesz z ceramiki ciepłej lub podobnej poryzowanej ? Bo jesli tak to sciany nalezy kleić lub murowac zaprawą cieplochronna. Na zwykłą to chyba bez sensu. Jeżeli może to być zwykła zaprawa to 90% domówjest murowanych zaprawą zrobioną na budowie z przesianego przez siatkę piasku wiec to zapewne taniej.Sam przesiewałem .Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 16.06.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 chodzi o zaprawę murarską, worek gotowej kosztuje około 7 - 8 zł. chcąc przygotować na budowie trzeba piasek ( około 300 zł za 15 ton ) , cement, wapno itp. to wszystko kosztuje + praca + większy bałagan na budowie , zaprawa gotowa pewnie jest lepsza jakościowo i "szybsza" wystarczy dolać wody pomieszać i koniec...jak murowaliście jaką zaprawą ? bo moje zdanie jest takie , że chyba koszty wyjdą podobne, no może troche większe, ale zaprawa będzie lepsza i łatwiejsza w przygotowaniu i ogólnie mniej kłopotliwa..... jak sądzicie? Zdecydowanie zaprawa tradycyjna robiona samemu. Miałem zamiar używać gotowej ale wyszło mi że taka będzie tańsza i lepsza. Wszystko zależy od ekipy, jak masz sprawdzoną to będą pilnować proporcji i wszystko będzie ok. Może i trzeba zamówić cały skład piachu ale wykorzystasz go przecież nie tylko do zaprawy - i tak musisz zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 16.06.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Sam wyliczyłeś że za 1000 zł masz 3 tony zaprawy gotowej lub 14 ton zaprawy robionej na budowie. A piasek i cement i tak bedziesz potrzebował (wylewki, tynki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.06.2005 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 witam Czy Ty budujesz z ceramiki ciepłej lub podobnej poryzowanej ? Bo jesli tak to sciany nalezy kleić lub murowac zaprawą cieplochronna. Na zwykłą to chyba bez sensu. Jeżeli może to być zwykła zaprawa to 90% domów jest murowanych zaprawą zrobioną na budowie z przesianego przez siatkę piasku wiec to zapewne taniej.Sam przesiewałem . Marek Tylko ze to chyba nie ma znaczenia w przypadku ścian 2 warstwowych, fakt dom z ceramiki poryzowanej ale grubości 25 cm więc i tak trzeba ocieplić i chyba zaprawa ciepłochłonna niewiele pomoże, chyba że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 16.06.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Ja stosowałem zaprawe wykonaną bezpośrednio na budowie. Jest tańsza i wiem co sypię do betoniarki. Kupisz zaprawę, która jest niewiadomo jak ciepłochronna, ale nie wiesz jaki jest jej rzeczywisty skład - ulotki są zawsze super a pamietaj że każdy producent tnie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 16.06.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 a ja mialem murowanie na REYMIX - mieszalo sie to z piachem i woda - moje ekipa stawiala z tego troche domow wczesniej i mowili ze jest OK cena 7 zl /25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 ja uzywam IZOLBETOWEJ zaprawy do tynkowania slowa nie powiem ladnie sie rozrabia, gladka jest. murarz nic nie mówi duzo jej kupilem tylko troszke drogawa. w sobote wypróbuje jeszcze innej i zobaczymy, wtedy opisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts