Senser 15.06.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 No właśnie...czy kierować się kolorem okien, podłóg??Generalnie chcemy konglomerat...okna w okleinie machoniowej (nie wszędzie)....Kolejna kwestia...Jak wybrać jego szerokość...a raczej ile cm powinienen on wystawać poza ścianę tam gdzie jest grzejnik i go nie ma??Czy na cały grzejnik, czy na pół...jest na to jakaś "szkoła"?? Czy orientujecie się gdzie w W-WIE i jej okolicahc można znaleźć jakiś większy skład/sklep z prapetami konglomeratowymi/marmurowymi po przystępnych cenach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 16.06.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 My wybieraliśmy parapety głównie pod kolor okien, choć kolor też w jakimś stopniu odnosiliśmy do przyszłych podłóg, a w łazienkach patrzyliśmy też pod kątem koloru glazury. Co do szerokości to wszystkie parapety wystają 12 cm,nie zależnie czy wiszą pod nimi grzejniki czy nie chodziło nam o to, aby patrząc z góry nie było widać grzejnika i żeby można było spokojnie postawić np. kwiaty i nie mieć problemów później z uchyleniem okien. Początkowo też bylismy nastawieni na konglomerat, ale wybralismy z marmuru, za dużo nie najlepszych opinii o konglomeracie, a w dodatku udało nam się kupić marmurek po bardzo przystępnych cenach dzięki jednej osobie z forum. Zakupy robiliśmy w firmie Pamir na Tarchominie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.06.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 My wybraliśmy pod kolor okien.Ten sam materiał - drewno, i ten sam kolor - orzech vel palisander, lakierowane poliuretanem dla zwiększenia trwałości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.06.2005 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 My wybraliśmy pod kolor okien. Ten sam materiał - drewno, i ten sam kolor - orzech vel palisander, lakierowane poliuretanem dla zwiększenia trwałości. Pozdrawiam A jak daleko w twoim przypadku wystawały poza ścianę jeśli były pod nimi grzejniki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.06.2005 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 No i może jeszcze jeden temat w tym temacie Jak dalek "wcinać" parapet w boki ścian?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.06.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Jak są grzejniki to "licują" z grzejnikami - czyli ok 12. cmJak nie ma grzejników to wystają 5 cm.W glify "wcięte" są po 2,5 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 16.06.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 u mnie również w kolorze okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 17.06.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 wcinka w ścianę 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 U mnie pod kolor wnętrza (ścian) bo okna od wewnatrz białe. Wystają 12 cm, wcięte po bokach 5 cm.A moje pytane: dawaliście parapety nad grzejnikami pod veluxami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.06.2005 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A moje pytane: dawaliście parapety nad grzejnikami pod veluxami ?? W sumie ciekawie...ale ilość tych "zwykłych" parapetów już mnie rujnuje...a jeszcze pod Veluxami?? Bankrut!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 No ciekawi mnie, czy ściana będzie sie brudzić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.06.2005 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Wiem, wiem że o to ci chodzi... Widziałem grzejniki pod połaciówkami...ale te co widziałem były bez parapetów...ja sam nawet nie myślałem, żeby tam je robić....do tego momentu ale pewnie ich tam nie zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.06.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 ja eksperymentalnie wytaniłemmam dwa ładne parapety w salono-kuchnio-jadalni (dąb bejcowany i cudnie polakierowany), a pozatym takw oknach na klatce schodowej dałem zamiast parapetów terakotę, taką samą jak na podłodzew takim wąskim oknie w salonie, które zaczyna się na wysokości 1,70 m nad ziemią też nie dawałem parapetu, bo bym go nigdy w życiu nie oglądał, więc też są płytki. To samo w 3 małych okienkach na piętrze, których dolna krawędź jest też na wysokości moich oczu. Jedyne 2 parapety, które widać w części dziennej domu są w kuchni, więc zrobiłem je drewniane pod kolor mebelków. Te dwa parapety (1 m i 2 m). Kosztowały tyle ile pozostałe parapety w domu (kilkanaście mb). Te pozostałe - na całym piętrze i w moim gabinecie zrobiłem z... blatów kuchennych (formatka 60 cm - pocięta na wymiar i oklejona w miejscach cięcia) . Blaty mają taki delikatny melanżykowy wzorek, który mi się bardziej podobał niż balerony konglomeratu i dobrze pasował do okien w kolorze mahoń i żółtawych ścian. Ale tak na prawdę, to po 2 miesiącach w ogóle przestałem zwracać uwagę na nie. Z resztą żaden z gości do tej pory też nie zauważył z czego mam parapety i w żaden sposób tego nie komentował! Czyli od strony estetycznej mój pomysł jest łykalny i dla innych. Najpierw chciałem pojeachć wszędzie po marmurach, ale jak se podliczyłem to jakoś mi się odechciało. Stwierdziłem że wydam parę tysięcy, a jakość mojego życia specjalnie się nie zmieni. Więc wytaniłem i na razie nie żałuję.Tu jest parapet z kafelkówhttp://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/scho-2.jpgTutaj dębowyhttp://mieczu.webd.pl/dum/Resize%20of%20DSC06349.JPGJeszcze poszukam fotosa tego z blatu, i jak znajdę to wstawię tu O, jest:http://mieczu.webd.pl/dum/parap.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.06.2005 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Akurat wyczaiłem to z twojego zdięcia...a kto ci zrobił te barierki schodowe?? Lub gdzie kupiłeś/ile cię to kosztowało... Bejcowany dąb...ładnie wygląda...My jednak, lubujem się bardziej w surowych kamienno/metalicznych formach i strukturach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.06.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 barierki robiła firma od schodów Stadler. Płaciłem za całe schody, nie wiem ile barierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 17.06.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Nie no, stary!Bardzo pochodziaszcze masz te parapetki!!!Sam w kuchmi zrobiłem z dechy i jest ok.W domu na wsi ( 109 lat ) też są powstawiane dechy i cacy!Ale Twoje mi się brdzo podobują! A jak ktoś jest mocno napalony na konglomerat, to polecam firmę Helopal Polska. http://www.helopal.plpokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margen 18.06.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 ja mam drewniane okna, dobierałem pod nie. parapety dłuższe o około 15 cm od ramy okiennej. na szerokość około 2,3 cm szersze od grzejników.sporow wyszło bo niektóre nawet 38 cm szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 18.06.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Ponieważ mamy okna drewniane (mahoń meranti) parapety kupiliśmy tej samej firmy (Urzędowski) i w tym samym odcieniu. Wygląda to bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.06.2005 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Wszyscy, którzy już macie te parapety...powiedzcie, jeśli mieliście pod nimi grzejniki, to czy one się zlicowały z grzejnikami czy też tylko przykryły ich jakąś (jaką??) część?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margen 18.06.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 mam o 2,3 cm szerzej, czyli o te cm więcej od Twojego "lica" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts