Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na podłogę garażu??

Senser

Recommended Posts

Ja się zdecydowałem na żywicę.

Deitermann Eurolan FK 22 - z tego co pamiętam - ale ostatnio widziałem coś tańszego tylko sobie za diabła nazwy firmy nie moge przypomnieć (skleroza :-? ).

Najfajniej byłoby zrobić powłoke grubości 3mm z żywicy - i masz spokój na bardzo bardzo długo.

Cenowo wychodzi to podobnie jak najtańszy gres.

Pozdrawiam

już gdzieś o tym pisałem . Betondur od 5 lat na magazynie ( chłodnia -22 C) i żadnych uwag , a jeżdzi po tym wózek widłowy 1.5 t z paletą 2.5 , warunki ciężkie bo i temperatura i kontakt z wodą , tłuszczem.

Jak będzie wydlądała trwałość gresu gdy upadnie Ci coś ciężkiego ?????[/code]

Zywica - wylewka na posadzkę.

Mam 12 lat garaż, balkon- zadnych malowań, odnawiań. Sciereczka i chodzi.

Najtaniej - Organika Sarzyna informacje na stronie http://www.zch.sarzyna.pl w zakładkach żywice epoksydowe, Epidiany.

Drożsi - Sika, Deiterman, Schomburg, Caparol. Dużo tego.

Można malować wałkiem - ok 0,3-0,5 mm "farba" - nierówności podłoża zostają jak były, lub wylać 2-3 mm - wygląda jak lusterko. Cena się zmienia stosownie od zużycia materiału.

Ja zdecydowałem się na gres z kilku powodów. Po pierwsze trwałość. Raz zrobić i zapomnieć na lata, chyba że mi się znudzi i będę chciał coś zmienić (wątpię). Łatwość w utrzymaniu czystości i estetyczny wygląd. Dla mnie garaż i kotłownia są po prostu kolejnymi pomieszczeniami domu, których wykończenie wpływa na całość inwestycji. Nie chciałem aby np w kotłowni kłębiły się rury na ścianach (estetyka) ale i praktyka - łatwo sprzątać i odnawiać.

Wracając do podłogi w garażu trzeba zwrócić szczególną uwagę na jej chropowatość i tu mnie powieżchnia żywiczna nie przekonuje. Wjeżdżając do garażu w zimie i mając ośnieżone opony można się zatrzymać na ścianie (widziałem taki obrazek). Jeżeli chodzi o gres to te wyjątkowo tanie po kilkanaście złotych (ok 20) za m2 są gładkie jak pupa niemowlęcia i te nie są raczej godne polecenia (kotłownia tak).

Jeżeli chodzi o kratkę w garażu to dobrze jest zrobić kratkę jak na zdjęciu powyżej czyli ok 30 cm przed bramą garażową, aby woda np z kół samochodu mogła spłynąć (konieczny spadek 1%) do tej kratki nie docierając do samej bramy i powinna być przynajmniej o długości bramy garażowej. Ja zastosowałęm takie kratki Marleya.

Najtaniej - Organika Sarzyna informacje na stronie http://www.zch.sarzyna.pl w zakładkach żywice epoksydowe, Epidiany.

Drożsi - Sika, Deiterman, Schomburg, Caparol. Dużo tego.

I za te słowa wielkie dzięki - byłem zdecydowany na Deitermanna, ale teraz gdy wykonałem

telefon do przedstawiciela Organiki Sarzyna zmieniłem zdanie. Ceny o połowę niższe, więc

nawet sie nie zastanawiam :)

Pytanie techniczne - jaką grubość masz tej żywicy u siebie w garażu?

Szukam rozsądnego kompromisu między grubością, jakością i ceną.

Pozdrawiam

Z tą łatwością pielęgnacji gresu - to przesada. Kapiący olej (potencjalnie) z auta i fugi , samo utrzymanie czystości fug - to dla mnie dośc problematyczne.

Żywice zasadniczo daję się do 0,5 mm lub powyżej 2 mm, optymlnie 3 mm (ale nie więcej ! - grubsza warstwa może pękać !!). Technicznie jest cięzko dać pomiędzy 0,5 - 2 mm.

Ja mam 3 mm i wygląda super. Mam 5 róznych obiektów tym zrobionych, i do pomieszczeń o charakterze technicznym to moim zdaniem optymalne rozwiązanie (piec, garaż, piwnica).

Jeżdzenie na ząbki - też do opanowania. Do żywicy dodaje się tzw. posypki - grubszego kruszywa , np. Durop - specjalna szlaka chromowa do tego celu. Technicznie działa - niestety pogarsza się ozdobność i optyka - powierzchnia robi się surowa. Można to stosowac również miejscowo - np pas 50 cm pod bieżnię koła. Rozwiązań i opcji jest mnóstwo.

• 7 months później...
Z tą łatwością pielęgnacji gresu - to przesada. Kapiący olej (potencjalnie) z auta i fugi , samo utrzymanie czystości fug - to dla mnie dośc problematyczne.

Na utrzymanie fug w czystości jest rada - należy zrobić je ciemnobrązowe :wink: :wink:

Co nie zmienia faktu, że uwaga co do fug - cenna.