Senser 15.06.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Na każdej elewacji mam przewidziany po jednym halogenie oświetlającym otoczenie domu (nie mylić z oświetleniem w podbitce!!!).Z każdej strony jest inna większa czy mniejsza odległóść do płotu...Ale np. taka frontowa elewacja z miejscem nad wjazdem do garażu...odległóść z tego miejsca do bramy to ok. 8 m. Jakiej mocy żarnik do takiej sytuacji...i jak/czym się kierować w pozostałych ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 16.06.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Załóż oprawy 500 W. Do takiej oprawy dokupisz także żarniki o mniejszej mocy. Sprawdzisz sobie w praktyce co Ci odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 16.06.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Załóż oprawy 500 W. Do takiej oprawy dokupisz także żarniki o mniejszej mocy. Sprawdzisz sobie w praktyce co Ci odpowiada. Najlepsze rozwiązanie, z tego co pamiętam najmniejsza moc żarnika o wymiarze 118mm (pasującego do oprawy 500W) to 100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.06.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Kieruj się doświadczeniem, czyli... doświadczalnie musisz dobrać moc żarników. To raczej nieosiągalne ustalić parametry lamp itp, teoretycznie nie znając zabudowy działki, nasadzonych drzewek i krzewów, odległości od ogrodzenia itp. Ja zrobiłem to kupując 2 żarniki o mocy 150, 300 W (tanie 2.40 zł/szt) i zamontowałem je w oprawy a następnie wieczorową porą bawiłem się światełkiem z oprawą halogenową i przedłużaczem. Już tego samego wieczora wiedziałem czego potrzebuję i ile sztuk. I tak np. ustaliłem, że przed garażem przydałoby by się coś więcej niż 300W, ale jak się później okazało lampa 500 W z czujnikiem ruchu wisząca nad drzwiami garażowymi jest dobra na podjeździe, który ma coś ok. 15m, bo dobrze oświetla teren bramy, podjazd jak i ogrodzenie tuż przy garażu, ale przy takiej mocy i przy tak niskim usytuowaniu bardzo oślepia i czasami można by nie trafić w drzwi garażowe Pomogło jej wyższe usytuowanie. Z tego co zrozumiałem, to u Ciebie lampy mają wisieć na elewacji i jednocześnie oświetlając ją. Hm... ciekawe, czy unikniesz w ten sposób martwych pól pod i wokół lamp. Ja bym te lampy umieścił na ziemi i z dołu oświetlał elewację, ale pewnie już wszystko masz zaplanowane i kable wyprowadzone. Oprawy na 500W i ewentualnie mniejsze żarniki to dobry pomysł. oprawy takie można kupić w Praktikerze po 38,90 za szt. (bez żarnika) oczywiście z czujnikiem ruchu. masz tam 3 regulacje: czas świecenia/świecenie w dzień- noc/czułość. Użytkuję 4 takie oprawy i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.06.2005 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Z tego co zrozumiałem, to u Ciebie lampy mają wisieć na elewacji i jednocześnie oświetlając ją. Wyraźnie napisałem, aby nie mylić tego oświetlenia z oświtleniem w podbitce (a to doświetla elewację), oświetlenie jest już w podbitce...a halogeny swoją drogą i nie służą do oświetlenia podbitki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.06.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Sie wie, po co oświetlać podprzybitkę- oświetlona ma być elewacja, ale nie rozumiem, w którym miejscu na elewacji zainstalowane masz te halogeny i czy masz poza nimi oświetlenie w podprzybitce? Piszesz żeby nie mylić jednego z drugim natomiast nic nie wyjaśniasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.06.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 właśnie doczytałem, że jest już oświetlenie w okapie..., to po co dodatkowe halogeny? Czyżbyś obawiał się zwiększenia mocy żarówek w okapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.06.2005 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Na litość Boską!! Halogeny po to aby oświtlić przestrzeń wokół domu...już zostaw tą elewację i podbitke!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 16.06.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Ja mam założone 300 i 500W i sprzęzone z instalacją alarmową. Do tego zmierzchówka i załączanie przyciskiem na unifonie z przekażnikiem krokowym umożliwiającym wybór oprawy.Najleepiej sprawdź doświadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 16.06.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Ja mam założone 300 i 500W i sprzęzone z instalacją alarmową. Do tego zmierzchówka i załączanie przyciskiem na unifonie z przekażnikiem krokowym umożliwiającym wybór oprawy. Najleepiej sprawdź doświadczalnie. Czy możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś połączenie z instalacją alarmową? Czy masz osobne czujki ruchu podłączone do centrali czy też korzystasz z tych włączających halogeny? A o co chodzi z tym przekaźnikiem krokowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.06.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 tera kapuję, ale moje uwagi bez zmian. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 16.06.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 witam:) Czy możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś połączenie z instalacją alarmową? Czy masz osobne czujki ruchu podłączone do centrali czy też korzystasz z tych włączających halogeny? A o co chodzi z tym przekaźnikiem krokowym? Halogeny są pasywne. Wykorzystuję styk z wyjścia centrali NO który to po wejsciu alarmu po zmierzchu(wyłącznik zmierzchowy dla halogenów) powoduje oświetlenie domu dookoła. Dodatkowo na Urmetowskim unifonie 1131 zabudowałem przycisk a w rozdzielni przekaźnik impulsowy (skrót myślowy - krokowy) Findera który pozwala mi sterować halogenami w następujący sposób: - wyłączone - załączony 1 - załączony 2 - załączony 1 i 2 - wyłączone. Każde załączenie osiągam poprzez kolejne naciścnięcie owego przycisku na unifonie. Halogeny, 2 szt zamontowane są w ścianie szczytowej i służą do oświetlenia ogrodu oraz obejścia w chwili wejścia alarmu. Oprócz tych halogenów mam inne mniejsze załączane czujnikami ruchu zbudowane niżej oświetlające wjazd do garażu i wejście ogrodowe do domu poprzez garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.06.2005 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Jeszcze trochę i twoje halogeny będą wysyłać sms-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 17.06.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Na podjeżdzie 150W/ czujka ruchu +programator w zestawie / i 500W /j.w. / na zapleczu, bo do sąsiedniej działki jest jakieś 35m. Odpowiednio zaprogramowany kąt "widzenia" i pory dnia... no i działa. Tak na marginesie to ta 500-ka "daje" po oczach okrutnie ale ma odstraszać potencjalnych intruzów.. a narazie pomaga w przynoszeniu drwna do kominka wieczorową porą Koszt ok. 110 zł łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 17.06.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Na podjeżdzie 150W/ czujka ruchu +programator w zestawie / i 500W /j.w. / na zapleczu, bo do sąsiedniej działki jest jakieś 35m. Odpowiednio zaprogramowany kąt "widzenia" i pory dnia... no i działa. Tak na marginesie to ta 500-ka "daje" po oczach okrutnie ale ma odstraszać potencjalnych intruzów.. a narazie pomaga w przynoszeniu drwna do kominka wieczorową porą Koszt ok. 110 zł łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 17.06.2005 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A co to jest ten programator?? Ja nie wiem czy coś takiego jest...ale chciałbym sobie kupić taki zestaw halogenowy, w którym jest czujaka ruchu i czujnik zmierzchowy...Chodzi o to, aby się nie zapalał przy wykrytym ruchu w dzień...tylko w samej nocy...byłoby to lepsze pewnie od "programatora" bo nie trzeba korygować zmieniących się pór zachodu słońca... Tylko nie wiem czy coś takiego można kupić i ew. ile to mogłoby kosztować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 17.06.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 W większości SuperMarketów są halogeny z czujką ruchu wyposażoną w trzy pokrętła (od czułości, od czasu świecenia i od czujnika zmierzchowego) koszt takiego zestawu od 39,00 zł . Nawet niektóre firmy dokładają naklejki (zaślepki) do regulacji konta widzenia czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 17.06.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Dokładnie tak jak opisał kolega wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.06.2005 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 A mam takie pytanko...Idę do Praktikera i pytam o halogen z czujką ruchu i czujnikiem zmierzchowym. Kobitka na to: "Nie ma".Ale owszem na pułkach były z czujkami ruchu. I teraz pytanie, czy kobitka była niezorientowana, czy ja złe pytanie zadałem?? Stawiam tak sprawę, ponieważ padły tu wypowiedzi, że te dwie "czujki" są jakby jednym "zespołem" i podejrzewam, że może ta kobitka po prostu o tym nie wie?? Czy też to jakąś powinno być wyraźnie opisane??Wchodzę na Allegro i tam w opisie czarno na białym: "poziom oświetlenia zewnętrznego wymaganego do zaaktywowania czujnika moga być regulowane" Więc sam już zgłupiałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redii 22.06.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 To było złe pytanie do tej Pani, pytanie powinno być nawiązaniem do obecnych seriali z TV, wtedy może by załapała.Z tego co kupowałem, a kupowałem sporo to wszystkie z czujnikiem ruchu były wyposażone w czujkę zmierzchu. Najlepiej podejść i to coś wydłubać z pudełka i sprawdzić. W czujce ruchu (to coś pod halogenem) jest wbudowany czujnik zmierzchu (jest to w jednym plastiku z mleczną przysłoną z przodu, a samej czujki zmierzchu nie widać) Można tylko zobaczyć pokrętła pod spodem, są na ogół trzy z opisem …..ale co ja będę się rozpisywałmożna zerknąć na przykład tu:http://www.halogen.pl/images/pliki/10/apollo_instrukcja_S2_S4.pdfhttp://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=137# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts