Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc halogenów oświetleniowych zew.???

Recommended Posts

Na każdej elewacji mam przewidziany po jednym halogenie oświetlającym otoczenie domu (nie mylić z oświetleniem w podbitce!!!).

Z każdej strony jest inna większa czy mniejsza odległóść do płotu...

Ale np. taka frontowa elewacja z miejscem nad wjazdem do garażu...odległóść z tego miejsca do bramy to ok. 8 m. Jakiej mocy żarnik do takiej sytuacji...i jak/czym się kierować w pozostałych ???

Kieruj się doświadczeniem, czyli... doświadczalnie musisz dobrać moc żarników. To raczej nieosiągalne ustalić parametry lamp itp, teoretycznie nie znając zabudowy działki, nasadzonych drzewek i krzewów, odległości od ogrodzenia itp.

Ja zrobiłem to kupując 2 żarniki o mocy 150, 300 W (tanie 2.40 zł/szt) i zamontowałem je w oprawy a następnie wieczorową porą bawiłem się światełkiem z oprawą halogenową i przedłużaczem. Już tego samego wieczora wiedziałem czego potrzebuję i ile sztuk. I tak np. ustaliłem, że przed garażem przydałoby by się coś więcej niż 300W, ale jak się później okazało lampa 500 W z czujnikiem ruchu wisząca nad drzwiami garażowymi jest dobra na podjeździe, który ma coś ok. 15m, bo dobrze oświetla teren bramy, podjazd jak i ogrodzenie tuż przy garażu, ale przy takiej mocy i przy tak niskim usytuowaniu bardzo oślepia i czasami można by nie trafić w drzwi garażowe :lol: Pomogło jej wyższe usytuowanie.

Z tego co zrozumiałem, to u Ciebie lampy mają wisieć na elewacji i jednocześnie oświetlając ją. Hm... ciekawe, czy unikniesz w ten sposób martwych pól pod i wokół lamp. Ja bym te lampy umieścił na ziemi i z dołu oświetlał elewację, ale pewnie już wszystko masz zaplanowane i kable wyprowadzone.

Oprawy na 500W i ewentualnie mniejsze żarniki to dobry pomysł.

oprawy takie można kupić w Praktikerze po 38,90 za szt. (bez żarnika) oczywiście z czujnikiem ruchu. masz tam 3 regulacje: czas świecenia/świecenie w dzień- noc/czułość. Użytkuję 4 takie oprawy i jestem zadowolony.

Z tego co zrozumiałem, to u Ciebie lampy mają wisieć na elewacji i jednocześnie oświetlając ją.

Wyraźnie napisałem, aby nie mylić tego oświetlenia z oświtleniem w podbitce (a to doświetla elewację), oświetlenie jest już w podbitce...a halogeny swoją drogą i nie służą do oświetlenia podbitki...

Ja mam założone 300 i 500W i sprzęzone z instalacją alarmową. Do tego zmierzchówka i załączanie przyciskiem na unifonie z przekażnikiem krokowym umożliwiającym wybór oprawy.

Najleepiej sprawdź doświadczalnie.

Czy możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś połączenie z instalacją alarmową?

Czy masz osobne czujki ruchu podłączone do centrali czy też korzystasz z tych włączających halogeny?

A o co chodzi z tym przekaźnikiem krokowym?

witam:)

Czy możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś połączenie z instalacją alarmową?

Czy masz osobne czujki ruchu podłączone do centrali czy też korzystasz z tych włączających halogeny?

A o co chodzi z tym przekaźnikiem krokowym?

Halogeny są pasywne. Wykorzystuję styk z wyjścia centrali NO który to po wejsciu alarmu po zmierzchu(wyłącznik zmierzchowy dla halogenów) powoduje oświetlenie domu dookoła.

Dodatkowo na Urmetowskim unifonie 1131 zabudowałem przycisk a w rozdzielni przekaźnik impulsowy (skrót myślowy - krokowy) Findera który pozwala mi sterować halogenami w następujący sposób:

- wyłączone

- załączony 1

- załączony 2

- załączony 1 i 2

- wyłączone.

Każde załączenie osiągam poprzez kolejne naciścnięcie owego przycisku na unifonie. Halogeny, 2 szt zamontowane są w ścianie szczytowej i służą do oświetlenia ogrodu oraz obejścia w chwili wejścia alarmu.

Oprócz tych halogenów mam inne mniejsze załączane czujnikami ruchu zbudowane niżej oświetlające wjazd do garażu i wejście ogrodowe do domu poprzez garaż.

Na podjeżdzie 150W/ czujka ruchu +programator w zestawie / i 500W /j.w. / na zapleczu, bo do sąsiedniej działki jest jakieś 35m. Odpowiednio zaprogramowany kąt "widzenia" i pory dnia... no i działa. Tak na marginesie to ta 500-ka "daje" po oczach okrutnie ale ma odstraszać potencjalnych intruzów.. a narazie pomaga w przynoszeniu drwna do kominka wieczorową porą :D Koszt ok. 110 zł łącznie.

Na podjeżdzie 150W/ czujka ruchu +programator w zestawie / i 500W /j.w. / na zapleczu, bo do sąsiedniej działki jest jakieś 35m. Odpowiednio zaprogramowany kąt "widzenia" i pory dnia... no i działa. Tak na marginesie to ta 500-ka "daje" po oczach okrutnie ale ma odstraszać potencjalnych intruzów.. a narazie pomaga w przynoszeniu drwna do kominka wieczorową porą :D Koszt ok. 110 zł łącznie.

A co to jest ten programator??

Ja nie wiem czy coś takiego jest...ale chciałbym sobie kupić taki zestaw halogenowy, w którym jest czujaka ruchu i czujnik zmierzchowy...

Chodzi o to, aby się nie zapalał przy wykrytym ruchu w dzień...tylko w samej nocy...byłoby to lepsze pewnie od "programatora" bo nie trzeba korygować zmieniących się pór zachodu słońca...

Tylko nie wiem czy coś takiego można kupić i ew. ile to mogłoby kosztować??

A mam takie pytanko...

Idę do Praktikera i pytam o halogen z czujką ruchu i czujnikiem zmierzchowym. Kobitka na to: "Nie ma".

Ale owszem na pułkach były z czujkami ruchu.

I teraz pytanie, czy kobitka była niezorientowana, czy ja złe pytanie zadałem?? Stawiam tak sprawę, ponieważ padły tu wypowiedzi, że te dwie "czujki" są jakby jednym "zespołem" i podejrzewam, że może ta kobitka po prostu o tym nie wie?? Czy też to jakąś powinno być wyraźnie opisane??

Wchodzę na Allegro i tam w opisie czarno na białym: "poziom oświetlenia zewnętrznego wymaganego do zaaktywowania czujnika moga być regulowane"

Więc sam już zgłupiałem....

To było złe pytanie do tej Pani, pytanie powinno być nawiązaniem do obecnych seriali z TV, wtedy może by załapała.

Z tego co kupowałem, a kupowałem sporo to wszystkie z czujnikiem ruchu były wyposażone w czujkę zmierzchu.

Najlepiej podejść i to coś wydłubać z pudełka i sprawdzić. W czujce ruchu (to coś pod halogenem) jest wbudowany czujnik zmierzchu (jest to w jednym plastiku z mleczną przysłoną z przodu, a samej czujki zmierzchu nie widać) Można tylko zobaczyć pokrętła pod spodem, są na ogół trzy z opisem …..

ale co ja będę się rozpisywał

można zerknąć na przykład tu:

http://www.halogen.pl/images/pliki/10/apollo_instrukcja_S2_S4.pdf

http://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=137#