Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSZTORYS ZA ILE????

Agacka1719499039

Recommended Posts

Kochani dopiero stawiam pierwsze kroki w świecie budowania i mam same kłody pod nogami pomóżcie!

Ile powinien kosztować przecietnie oczywiscie kosztorys?

Mój domek ma ok 200 m2 jest to parter z użytecznym poddaszem chce budować z porotermu a na dachu blacha.

Wstępnie sie dowiadywałam za ile kosztorys-pewnie będzie konieczny przy kredycie, ale ceny mnie powaliły.

Ile to może kosztować? Pozdrawiam Aga

On 2002-11-05 10:37, Luśka wrote:

Nie chcę Cię martwić, ale niestety dużo. Tzw. kosztorys inwestorski + ślepy to gdzieś 2500-3000. Natomiast firmy budowlane, które prosiliśmy o kosztorysy wykonawcze na bazie naszego ślepego robiły je za darmo, ale to było warunkiem przy naszych dalszych rozmowach o zlecenie budowy.

LUŚKA - to nie o taki kosztorys chodzi - do banku potrzebny jest uproszczony, tańszy - trzeba wykazać w nim swój udział w budowie

i określić jakie środki gwarantują zakończenie budowy i zamieszkanie w budynku.

ja zrobiłem taki kosztorys sam, jest on podzielony na etapy pod kątem kolejnych transz, czyli np. pierwsza transza dajmy na to 30000 w skład której wchodzi zrobienie stanu zerowego plus ściany parteru, nastepna transza - strop itd. taki kosztorys podbija kierownik budowy i po krzyku. Swoją drogą różne banki mogą mieć różne wymagania

On 2002-11-05 11:48, Marek13 wrote:

Ja za kosztorys, osoba z ogłoszenia, zapłaciłem w 99 roku 600 zł.

Marek13 wydaje się drogo - choć do banku trzeba trochę pogłówkować

Ciekaw jestem jaką kwotę za 1 m2 powierzchni użytkowej "wstawiano" Wam do kosztorysu

Standard budowania może się różnić ? czy jest jakiś sztywna zasada ?

kosztorys uproszczony, taki pierwszy zrobil nam kierownik budowy (bez oplat, ale naprawde jest uproszczony). do kredytu bankowego musielismy natomiast oddac kosztorys wykonany przez rzeczoznawce (nazywalo to sie chyba kosztorys odtworzeniowy, ale dokladnie nie pamietam). Cena 1000zl, bez faktury - 700zl.

Mam pytanie. Czy kosztorys inwestorski uproszczony (np. dla osoby chcącej wziąść pożyczke z ZFŚS, w którym żądają kosztorysu uproszczonego)musi wykonywać osoba z uprawnieniami lub po jakiś kursach ???

Jestm studentem IV roku budownictwa i zrobienie kosztorysu (są w internecie darmowe programy do kosztorysowania wraz z bazami danych)jest proste jak "ściana stawiana w poniedziałek" :smile:

Czy te kwestie regulują jakieś przepisy (wg. moich wykładowców nie).

Pozdrawiam

Grzegorzu, nie są to ceny z księżyca tylko obowiązujące przy dokładnym, porządnym kosztorysie inwestorskim. Takim, który ma 150 -200 stron. Agacka : kosztorys taki zawiera wszystkie ceny (materiał, robocizna, koszty pośrednie, zysk wykonawcy), obmiary i dokładny opis czynności koniecznych do wykonania prac. W ślepym jest to samo, ale bez cen. Dając różnym wykonawcom ślepy kosztorys do wypełnienia można porównać koszty no i wytargować jak najlepsze warunki.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luśka dnia 2002-11-08 18:36 ]