rafslusarczyk 23.05.2006 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 (edytowane) no to od końca każdy rodzaj pieca możesz zainstalować wg swych upodobań co do koloru firmy ) aby wszystko współdziałało - hydraulicznie - poprawnośc wykonania elektronicznie - dobór odpowiedniego sterownika i pod niego wykonanie kompletnej instalacji twój układ jest dość prosty a i tu możemy go wykonać mniej lub bardziej skomplkowanym sposobem co przekłada sie na wieksza ilość gotówki - co nie oznacza że będzie funkcionowało lepiej niż tańsze rozwiązanie grzrejniki kanałowe robią wrażenie choć troszke z nimi kłopotu montaż, cena, utrzymanie w czystości w łazienkach pomimo checi z Twej strony zainstalowania ogrzewania podłogowego elektrycznego - zastosuj także wodne co do kotła to : 1 vaillant Eco Tec + zasobnik + sterowanie 420 lub 630 2 vailant EcoCompact + steowanie 3 viessmann vitodens 200 + zasobnik + sterowanie 4 viesmann vitodens 333 + sterowanie sterowanie adekwatne do układu hydraulicznego Edytowane 29 Maja 2010 przez rafslusarczyk zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 23.05.2006 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Prosze o wycene viessmann 300 + zasobnik ( ok 120l), ewentualnie Vailant. (Domek 130 m kw), prosze również o info jakie sa ceny na grzejniki purmo i cosmonova - chodzi mi o rabaty Pzdr wiadomość na privat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 24.05.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dzięki, mam jeszcze jedno laickie pytanie - czy pisząc "w łazienkach pomimo checi z Twej strony zainstalowania ogrzewania podłogowego elektrycznego - zastosuj także wodne" miałeś na myśli "zwykłe" grzejniki czy ogrzewanie podłogowe wodne? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 24.05.2006 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dzięki, mam jeszcze jedno laickie pytanie - czy pisząc "w łazienkach pomimo checi z Twej strony zainstalowania ogrzewania podłogowego elektrycznego - zastosuj także wodne" miałeś na myśli "zwykłe" grzejniki czy ogrzewanie podłogowe wodne? Pozdrawiam, oczywiście że miałem na myśli ogrzewanie podłogowe wodne a propos sama podłogówka w łazience nie zapewni odpowiedniej temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 03.06.2006 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 http://foto.onet.pl/upload/2/2/_605285_n.jpg korzyści: ZDROWIE - filtrując wodę przywrócimy smak potraw i napoi zapobiegniemy wielu groźnym chorobom, jak kamienie nerkowe, alergie, marskość wątroby, choroby oczu. HIGIENA - czysta woda to także: komfort kąpieli i prania duża oszczędność środków piorących łatwość w utrzymaniu czystości zapobieganie przenikaniu szkodliwych substancji poprzez skórę organizmu. URZĄDZENIA - odkładający się kamień powoduje uszkodzenia instalacji grzejnych, term, armatury sanitarnej, bojlerów, pralek, ekspresów do kawy. Stosując zmiękczacze wody zapobiegniemy uszkodzeniom oraz obniżymy koszty ogrzewania o około 15-20%. Urządzenia zmiękczające wodę zabezpieczają przed pękaniem rur, zapewniają właściwy przepływ w instalacji (ciśnienie i natężenie przepływu). Nowoczesny Inteligentny System Uzdatniania Wody Urządzenie w pełni automatyczne ze sterowaniem objętościowo-logicznym, regeneracja uruchamiana na podstawie ilości uzdatnionej wody z uwzględnieniem jej poboru w czasie. Składa się z: kolumny z żywicą jonowymienną monosferyczną i zbiornika solankielektronicznej głowicy sterującej z podtrzymaniem pamięci w przypadku zaniku napięciaregulatora twardości wody z by-passwskaźnika przepływuwskaźnika poziomu soli i alarmu niskiego poziomu solirejestruje konsumpcję wody w ostatnich 7 dniach z uwzględnieniem rozbioru wody w czasiekontroluje zużycie złożaposiada zabezpieczenie antyprzelewowe chroniące przed zalaniem pomieszczenia w przypadku przerw w dostawie energii elektrycznejposiada wbudowany modem do kontroli parametrów urządzenia dla diagnozowania uszkodzeń i awariicharakteryzuje go niezawodność, działanie bezobsługoweniskie koszty eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 04.06.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 A jakiej głębokości i szerokości mam zrobić otwory na wanny, tak żeby grzejniki zmieściły się z ociepleniem? Jaka powinna być moc tych grzejników? Chodzi o 2 grzejniki pod 2 oknami balkonowymi (każde 230(wys)x270(dł)). Rozumiem, że wanny powinny być długości okna, oddalone ok 20-30 cm od szyb. Oprócz ww. przy oknach wykuszu byłby 2 zwykłe grzejniki, a w kuchni (na którą otwarty jest salon) i przedpokoju podłogówka. (salon z wykuszem ok. 40 m2, otwarty na kuchnię 10m2 i przedpokój/klatkę schodową) Czy polecasz / odradzasz jakieś marki grzejników (convector / regulus / vasco / verano / jaga / Brugman)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 04.06.2006 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 A jakiej głębokości i szerokości mam zrobić otwory na wanny, tak żeby grzejniki zmieściły się z ociepleniem? Jaka powinna być moc tych grzejników? Chodzi o 2 grzejniki pod 2 oknami balkonowymi (każde 230(wys)x270(dł)). Rozumiem, że wanny powinny być długości okna, oddalone ok 20-30 cm od szyb. Oprócz ww. przy oknach wykuszu byłby 2 zwykłe grzejniki, a w kuchni (na którą otwarty jest salon) i przedpokoju podłogówka. (salon z wykuszem ok. 40 m2, otwarty na kuchnię 10m2 i przedpokój/klatkę schodową) Czy polecasz / odradzasz jakieś marki grzejników (convector / regulus / vasco / verano / jaga / Brugman)? trochę zamieszania?!? gg 7686233 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 05.06.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Wolałbym zadzwonić ... sprzedawca zarekomendował mi Regulusa Canal Quatro-max, taki o wymiarach (wanny?) 2,7 m miałby moc około 2349 W, czyli dwa miałby łacznie 4698 W. W czy to OK? Koszty cennikowe są dość duże (a podobno to najtańszy producent) ... Czy można je dostać gdzieś taniej? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_aneta 18.07.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 witam juz sam nie wiem. jedni fachowcy proponuja savier dival isoma sgbx condens inni mowia ze za maly zasobnik 42l na domek 160m2 z poddaszem uzytkowym (2 lazienki i kuchnia). jedni mowia ze nie mozna do niego podlaczyc automatyki na podlogowke i grzejniki inni mowia ze mozna... jedni mowia ze z ladowanym warstwowo i przy cyrkulacji cwu osadza sie kamien a inni ze nie... podobno regulacja na pilota dziala na zasadzie wl/wyl piec a nie moduluje palnika. to prawda ? prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 21.07.2006 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 łap mnie na gg 7686233 za dużo by pisaćć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jcus 30.07.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam, ja tez mam malutkie pytanko do fachowca:kupilem w surowym stanie pol kamienicy 25 letniej czym to moge ogrzac.Moje jest 2 pietro (ostatnie) 73 m^2 i polowa parteru jakies 36 m^2.Lubie ciepelko i dodatkowo chcialbym sobie zamontowac kominek z plaszczem wodnym a w lazience ogrzewanie wodne podlogowe. Piec gazowy bedzie znajdowal sie na 2 pietrze. Nie wiem czy przy tak malym metrarzu warto inwestowac w p.kondensacyjne jesli bede dodatkowo dogrzewal kominkiem? Piec musi byc dwufunkcyjny z zamknieta komora. Dodam ze mam uprzedzenie do Junkersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 30.07.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam, ja tez mam malutkie pytanko do fachowca: kupilem w surowym stanie pol kamienicy 25 letniej czym to moge ogrzac. Moje jest 2 pietro (ostatnie) 73 m^2 i polowa parteru jakies 36 m^2. Lubie ciepelko i dodatkowo chcialbym sobie zamontowac kominek z plaszczem wodnym a w lazience ogrzewanie wodne podlogowe. Piec gazowy bedzie znajdowal sie na 2 pietrze. Nie wiem czy przy tak malym metrarzu warto inwestowac w p.kondensacyjne jesli bede dodatkowo dogrzewal kominkiem? Piec musi byc dwufunkcyjny z zamknieta komora. Dodam ze mam uprzedzenie do Junkersa. tak od końca to Ja też mam uprzedzenie do junkesrsa i jeszcze jednej niebieskiej firmy - chociaż moze o tylko nasze opinie ale wątpię w piec kondenasat na dzin dzisiejszy warto zainwestowac ale należy go porównywac z kotłem wersji Turbo jeżeli niemasz wystarczającego komina z drugiego pietra to bedziesz zmuszony na kocioł z zamkniętą komorą spalnia - a tu cena pomiędzy kondensatem a zwykłym juz nie jest aż tak duża nie nalezy też obawiac sie przewymiarowaia grzejników gdyż zwiekszenie grzejników o 30% daje na zwiekszenie soprawności o 3-5% przy doborze grzejnków 70/50/20 kocioł bedzie kondensował pzrez 80% czasu pracy - (założenia szczunkowe) co do kominka zalezy wszystko od istniejących warunków możliwości instalacji rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 07.08.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 VITODENS 333 vitotronic 200 oddam w dobre ręce w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 09.08.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Poproszę o ofertę na piec WOLF CGS 24/200 z regulacją DWT, transportem do W-wy (wraz z propozycjami alternatywnymi - jednofunkcyjne i kondensacyjne oraz poradą co do optymalnego wyboru)oraz koszty instalacji, wewnętrznej części komina 5-6 m z czapką, pompy do cyrkulacji, zbiorniczka c.w. i zaworu bezp. Dom jednorodzinny z poddaszem - pow. całkowita z garażem 200m2 , użytkowa 134m2. Ok 20 m2 podłogówka - reszta grzejniki płytowe. Rodzina 2+2. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.08.2006 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Lucky Mike skontaktuj sie ze mną GG 7686233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 17.08.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam Panie Rafale, trwa projektowanie mojego domku. Budowa ma ruszyć na wiosnę. Chciałabym już teraz ustalić wszystkie elementy, w to wchodzi również ogrzewanie. Domek ma niecale 200 m2 i ok 600 m3 kubatury. Do granicy doprowadzony jest gaz. Zakładam kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny chyba raczej wiszący niż stojący i zasobnik 120-150 l, do tego pompa cyrkulacyjna. W prawie całym domu podłogówka poza dwoma pokojami na piętrze. Chciałabym połączyć system ogrzewania z kominkiem z płaszczem wodnym. Uważam to za sensowniejsze niż DGP. Zastanawiam się tylko jak można nim sterować. Zwłaszcza patrząc na to że podłogówka nie przełknie wysokiej temperatury. P.S. Mam nadzieję, że ewentualne Katowice to nie za daleko na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 17.08.2006 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Witam Panie Rafale, trwa projektowanie mojego domku. Budowa ma ruszyć na wiosnę. Chciałabym już teraz ustalić wszystkie elementy, w to wchodzi również ogrzewanie. Domek ma niecale 200 m2 i ok 600 m3 kubatury. Do granicy doprowadzony jest gaz. Zakładam kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny chyba raczej wiszący niż stojący i zasobnik 120-150 l, do tego pompa cyrkulacyjna. W prawie całym domu podłogówka poza dwoma pokojami na piętrze. Chciałabym połączyć system ogrzewania z kominkiem z płaszczem wodnym. Uważam to za sensowniejsze niż DGP. Zastanawiam się tylko jak można nim sterować. Zwłaszcza patrząc na to że podłogówka nie przełknie wysokiej temperatury. P.S. Mam nadzieję, że ewentualne Katowice to nie za daleko na montaż. założenia jak najbardziej - dla jednego kominek z płaszczem dla innego DGP i każdy ma rację co do sterowania wszystko zależy od zastosowanej elekroniki i jej mozliwości co do ogrzewnia podłogowego jak najbardziej co do podgrzewu cwu przez kominek - tez jest taka możliwośc po spełnieniu pewnych warunków - mówimy o pełnej automatyce a nie o jakimś tam przełączaniu recznym a do Katowic rzut beretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.08.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Dziękuję za odpowiedź. Cieszą mnie te "jak najbardziej". Skoro Pan taki uprzejmy to może zaspokoiłby Pan moją ciekawość w jeszcze jednym względzie. Chodzi mi o sterowanie podłogówką. Wiadomo że do różnych pomieszczeń są różne obiegi. Te obiegi, jak przeczytałam ostatnio, mają głowice termostatyczne na rozdzielniku. Wiem, że to zabrzmi jak pytanie blondynki, ale skąd u diabła te głowice miałyby wiedzieć jaka jest temperatura w ogrzewanym przez dany obieg pomieszczeniu? Są poprowadzone jakieś czujki? Co do automatyki całego przedsięwzięcia - generalnie manualna to bez sensu. Nikt by o tym nie pamiętał. Ale tak naprawdę wszystko zależy od kosztów. Czasem luksus okazuje się za drogi, a dokładnie nie wart takich pieniędzy. Czasem oczywiście wprost przeciwnie. Jak Pan znajdzie czas niech Pan "skrobnie" na priva ile takie ogrzewanie by wyniosło + montaż (w beretach ) i jakie kotły by Pan zaproponował. Ewentualnie jakie założenia dodatkowe byłyby Panu potrzebne żeby móc to określić. Z góry dziękuję. P.S. Wole alupex niż miedź. Jakoś do tej drugiej nie jestem przekonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 18.08.2006 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Dziękuję za odpowiedź. Cieszą mnie te "jak najbardziej". Skoro Pan taki uprzejmy to może zaspokoiłby Pan moją ciekawość w jeszcze jednym względzie. Chodzi mi o sterowanie podłogówką. Wiadomo że do różnych pomieszczeń są różne obiegi. Te obiegi, jak przeczytałam ostatnio, mają głowice termostatyczne na rozdzielniku. Wiem, że to zabrzmi jak pytanie blondynki, ale skąd u diabła te głowice miałyby wiedzieć jaka jest temperatura w ogrzewanym przez dany obieg pomieszczeniu? Są poprowadzone jakieś czujki? Co do automatyki całego przedsięwzięcia - generalnie manualna to bez sensu. Nikt by o tym nie pamiętał. Ale tak naprawdę wszystko zależy od kosztów. Czasem luksus okazuje się za drogi, a dokładnie nie wart takich pieniędzy. Czasem oczywiście wprost przeciwnie. Jak Pan znajdzie czas niech Pan "skrobnie" na priva ile takie ogrzewanie by wyniosło + montaż (w beretach ) i jakie kotły by Pan zaproponował. Ewentualnie jakie założenia dodatkowe byłyby Panu potrzebne żeby móc to określić. Z góry dziękuję. P.S. Wole alupex niż miedź. Jakoś do tej drugiej nie jestem przekonana. jak domek bedzie zaprojektowany to sie odezwij co do sterowania obiegami grzewczymi - na rozdzielaczu znajdują sie głowice termoelektryczne a w poszczegolnych pomieszczeniach znajdują sie czujniki temperatury na których ustawiamy żądaną temp. co do wyższości miedzi na alu pexem - wszystko zalezy od warunków instalacji ja u siebie też bede wolal alpex niz Cuproterm za 15zł/mb(miedz miekka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.08.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Odezwe sie w trakcie projektowania. Bo nie chce poprawiać nic na zatwierdzonym projekcie. Ja Panu wyślę gotowy projekt a Pan mi napisze, że kotłownia za mała, tak? Lepiej wszystko uwzględnić póki pora. To do usłyszenia za miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts