GL35 18.06.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Proponuję zamulić wodą ( jeśli grunt przepuszczalny, jeśli nie-bardzo obficie zlać aż kałuże wody będą widoczne przez kilkanaście minut ) na drugi dzień ( ewentualnie trzeci- nie może być ciapy, tylko wilgotny piach) wyporzyczyć stopę wibracyjną ( skoczka ) co najmniej 60 kg. i ubijać co najmniej 10 razy wzdłuż i w poprzek na przemian.Jeśli masz nasypane max 80 - 100 cm. piachu po takim zabiegu odpowiedniej grubości "chudziak" nie siądzie PS. Nie dopuszczaj do głowy myśli że nawet jak siądzie to uzupełnisz.A jak siądzie po wykonaniu na gotowo podlogi?(Osobiście widziałem jak podłoga na skutek zmiany poziomu wód gruntowych-nie spowodowanych powodzią ani poddopieniem siadła po ok. 20 latach w ciągu roku ok. 7cm.) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 19.06.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Odpowiadając na zadane pytanie "kiedy wiadomo że już jest dobrze zageszczone?" powiem tak: Jak już sądzimy, że jest dobrze to wzywamy geologa i on to sprawdza dokonując w ten sposób odbioru podsypki.Bez tego możemy tylko gdybać z mniejszym lub większym prawdopodobieństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 19.06.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Mój kierownik podał mi sposób na sprawdzenie czy piasek jest wystarczająco zagęszczony: jeśli nie będę mógł wbić pręta fi12 (rękami) głębiej niż na jakieś 10cm. Wtedy mogę uznać, że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts