rafaljot 16.06.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 kupilem parapety z piaskowca, idealnie wygladaly u ka,ieniarza, nie byly zaimpregnowane, bo podobno impregnuje sie po zamontowaniudostalem impregnat dostosowalem sie do zalecen kamieniarza i nadal parapet szorski i matowyco robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.06.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Piszesz: nadal jest szorstki i matowy. To znaczy że jest taki jak u kamieniarza czy zmienił się po zaimpregnowaniu? Może to co oglądałeś to był kamień polerowany, a dostałeś tylko szlifowany? Ja mam elementy z piaskowana szlifowanego, po impregnacji są nadal szorstkie i matowe, ale takie miały być. Jeśli Twój nie jest polerowany, to chyba musiałbyś pokryć to jakąś żywicą, żeby stał się gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 16.06.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Kochani powiedzcie ile takie parapety kosztują - zastanawiam sie właśnie nad piaskowcem ale jescze nie jestem zorientowana w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 16.06.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Preparat do ipregnacji piaskowca kupiony u kamieniarzy 0,25l za 12 zł, polskiej produkcji, są większe opakowania. Jestem zadowolony, malowałem dwa razy i teraz chropowaty, łupany piaskowiec nie chłonie wody i można go czyścić wilgotną ściarką. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljot 16.06.2005 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 to co widzialem u kamieniarza wygladalo prawie tak jak konglomerat, nie bylo co prawda az tak "sliskie" ale generalnie nie dalo sie wyczuc chropowatosci pod palcami, takie tez mialy byc te parapety, sprobuje pomalowac jeszcze raz niczym nie rozcienczajac , zobacze jaki bedzie efekt odpowiadajac mmarysi - nie pamietam juz dokladnie - za 16 parapetow , srednio 1,5metra dlugosci zaplacilem 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljot 16.06.2005 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 oczywiscie kazdy +- mial 1,5metraczyli sa troche drozsze od tych z blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.06.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Piszesz: nadal jest szorstki i matowy. To znaczy że jest taki jak u kamieniarza czy zmienił się po zaimpregnowaniu? Może to co oglądałeś to był kamień polerowany, a dostałeś tylko szlifowany? Ja mam elementy z piaskowana szlifowanego, po impregnacji są nadal szorstkie i matowe, ale takie miały być. Jeśli Twój nie jest polerowany, to chyba musiałbyś pokryć to jakąś żywicą, żeby stał się gładki. Piaskowiec jest skala okruchowa, ktorej sie nie poleruje, bo sie wypolerowac zwyczjnie nie da. To co bylo u kamieniarza to prawdopodobnie byl trawertyn/miekka, osadowa skala wapienna/, ktory mozna inpregnowac i czesciowo polerowac, ale jest podobnie jak piaskowiec stosunkowo "luzny' i rowniez calkowicie nie poddaje sie polerce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.06.2005 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Piaskowiec nie nadaje się na użytkowe parapety z racji wysokiej nasiąkiwości. "Impregnaty" obniżają nasiąkliwość wodą, ale nie tworzą powłoki. To działa, ale na pionowych ścianach, ochrona przed deszczem. Na poziomie ma to ograniczone zastosowanie, zwłaszcza przy stojącej wodzie (zalewanie kwiatków). Można to pomalować , zaimpregnować powłokotwórczymi niskolepkimi żywicami epoksydowymi, ale spodziewam się, że będzie to okropnie "plastikowo" wyglądać. Musiały by to być żywice stosowane do gruntowania w systemach posadzkowych np. Epidian 560, ispo Concretin IHS BV.Przed użyciem - zrobić próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 17.06.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Sp5es,a propos, czy te specyfiki nadają się także do zabezpieczania przed nasiąkliwością wodną płyty grobowców z piaskowca. Pytam jak najbardziej serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 17.06.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Tez dlugo zastanawialem sie nad parapetami z piaskowca az w koncu wybralem granit. Tez wyglada bardzo ladnie a spokoj juz na wieki. Piaskowiec jest bardzo ladny jak jest nowy niestety po latach robi sie szary i ciezko go doczyscic a od polnocnej strony penie bedzie lubial robic sie zielony. Rafaljot bardzo tanio policzyl ci kamieniarz za te parapety az jestem zdiwiony. Jezeli miales 16 parapetow pewnie o szerokosci ok 20 cm *1,5m = ok 4m2 i za to zaplaciles tylko 400?? u nas chca 280-350 m2(dodatkowo obrobka brzegu za mb) a za granit placilem 400 m2 dlatego tez zdecydowalem sie wlasnie na te drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.06.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Sp5es,a propos, czy te specyfiki nadają się także do zabezpieczania przed nasiąkliwością wodną płyty grobowców z piaskowca. Pytam jak najbardziej serio. Nie daj Boże. Będzie się świecić - wg mnie w sposób nie do przyjęcia, do tego nierównomiernie, w zależności od miejscowej nasiąkliwości piaskowca. Do tego stosuje się właśnie impregnaty silikonowe, niepowłokotwórcze, najlepiej na bazie rozpuszczalnikowej np. Silikony Polskie Sarzyna , któryś z Ahydrosili (nie pamiętam, który jest na benzynie), mają info na www. Oczywiście z powierzchnią poziomą (grobowiec) to mimo wszystko kompromis, ale widzę to jako jedyne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 25.09.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Własnie. Czy ktoś ma sprawdzony preparat do impregnacji piaskowca?Potrzebuję zaimpregnować obudowę kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 25.09.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 ja też dołączam się do pytania chciałem zainpregnować piaskowiec na obudowie kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 26.09.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 No co jest forumowicze nikt nigdy nie impregnował piaskowca słyszałem że są jakieś środki do konserwacji ale jak się nazywają i który jest dobry najlepiej aby ktoś podpowiedział kto już używał takiego specyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 26.09.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Moge podać co spisałam z forum, ale nie podano nazwy. "Kamień hydrofobować na rozpuszcalniku (lepsze) lub wodne (ekologiczne). "Sama nie wiem co autor miał na myśli. Może ktoś pomoże, bo też jestem zainteresowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asamluk 27.09.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Własnie. Czy ktoś ma sprawdzony preparat do impregnacji piaskowca? Potrzebuję zaimpregnować obudowę kominka. Ja zaimpregnowałem obudowę swojego kominka preparatem SARSIL W, firmy Silikony Polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatiMari 30.10.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2005 SOPRO 712 coś tam - sorry, dokładnie nie pamiętam, musicie sprawdzić lub BEMSIL firmy BEM ze Zgierza. 90 do grubo ponad stówy za 5 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati1234 24.11.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 SOPRO 712 coś tam - sorry, dokładnie nie pamiętam, musicie sprawdzić lub BEMSIL firmy BEM ze Zgierza. 90 do grubo ponad stówy za 5 litrów. Jeśli chodzi o firmę to serdecznie odradzam. parę słów o firmie: Siedziba obskurna, w środku zimno (brak centralnego), brak aneksu kuchennego (szklanki myje się w łazience a wodę przywozi z hydrantu), kamery i podsłuch o których nikt nie informuje (wystarczy że zamienisz z kimś słowo a już masz telefon że się opierdalasz), pracownika mają za nikogo i traktują jak śmiecia, ponad połowę wypłaty dostajesz pod stołem, właściciel potrafi obciążyć kosztami pracownika według swojego widzimisie, w razie odejścia z pracy nie wypłaca pieniędzy za przepracowany okres. Jeśli chcesz tam pracować to szczerze współczuje (właściciel pięknie opowiada jak to jest wspaniale- OBIECANKI CACANKI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 25.11.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 No ale ludzie na tym forum nie chcą się tam zatrudniać, tylko ew. kupić wytwarzaną przez nich rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts