anetmar 30.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 O Matuchno Kochana Ja mam właśnie taki lasek sosnowo brzozowy i piach, wszędzie piaaach tylko piaaach (jak to moje dziecko śpiewa ) i obecnie ból głowy nam się nasila bo chcielibyśmy ładną trawkę i takie tam różne różności ( o jakie piękne te różaneczniki na pięknej działce Zygmor też bym tak chciałą) a bladego pojęcia nie mamy jak się do tego zabrać bo na zieleni to ja się znam tyle co na jej odcieniach Pojęcia z cyklu kompost, zakwaszanie i takie tam (o nazwach roślin nie wspomnę!!!) brzmią dla nas jak jakieś zaklęcia A na dodatek cierpimy na chwilowy (mam nadzieję!!!) brak środków (finansowych oczywiście) więc nie możemy sobie na pomoc fachową i fachowo płatną pozwolić... to może by jakaś dobra Dusza tak całkiem z miłosierdzia i moocnoo łopatologicznie wyklarowała co i jak a i jeszcze kiedy można? Proszę proszę proszę BARDZO!!!! Zygmor a cóż Ty za trawkę posiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 30.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Mam za sobą wiele lat pracy na piaszczystym ugorze, z dwu stron otoczonym lasem, jest to co prawda działka ,ale mój ogród przydomowy to też suchy piach na którym niewiele chce rosnąć, założenia moje były takie, żadnych rabatek, grzadek, pielenia. Działka ma być wypoczynkowa!, oczywiście nie bezobsługowa ,po prostu kiedy przyjeżdżam na weekend, to mogę ale nie MUSZĘ, podlewać pielić itd. Oczywiście ja to lubię i tak zawsze jest coś do skubania, podcięcia, podlania. Generalnie jednak uważam, że nie należy walczyć z naturą a raczej ją naśladować i wspomagać, więc żadnych strzyżonych trawniczków, raczej sucha łąka, która sama da sobie radę nawet przez 2-3 tygodnie bez nawadniania. Moi sąsiedzi maja właśnie śliczny trawniczek, podlewany pielegnowany, nawieziony, efekt- po dwu tygodniach ich urlopu poza działką wyschnięty na wiór, wiosną zmasakrowany przez krety, a u mnie ani jednego poza tym grzyby! Taka zadbana"cywilizowana" działeczka jest oczywiście śliczna , ale wymaga moim zdaniem ogromnie dużo zachodu. Jeszcze jedno , po paru latach kiedy wyrosna drzewa, zrobi się więcej próchnicy, zmieną się też warunki na działce, będzie można dosadzać nowe rośliny, bardziej wymagajace, będzie łatwiej. Zdecydowanie polecam ściólkowanie, u mnie świetnie sprawdziła się łuska kakaowa, którą można było kiedyś za grosze kupić w Wedlu, no i oczywiście kora. femme , co do świerka serbskiego na żywopłot to bym nie radził, owszem szybciutko rosnie , ale jest bardzo wysoki i po paru latach pewnie ogołoci sie dołem, a wtedy masz "sztachety" pod którymi nie wiadomo co zasadzić, żeby znów mieć zasłonę, ja wybrałem najtańsze ligustry i dwa razy w roku strzygę(70mb, godzina pracy), porozsadzane są tawułami żeby nie było zbyt geometrycznie, na zdjęciu akurat kwitną na biało. Co do roślin to popieram to co w miarę rodzime, wtedy jest większa pewność, że będzie dobrze rosło, u mnie to brzozy, sosny, jałowce, dzikie róże(zapach ), wrzosy, wrzośce, płożące żarnowce (kwitną na żółto), macierzanki, rozchodniki, rojniki, a przy domu dużo cebulowych, hosty, liliowce. Przy sadzeniu zawsze przygotowuję podloże dodając kompostu, potem ściółkuję. Jestem w tym amatorem i nie raz popełniłem błędy, np cyprysy nie przeżyly, ogniki też, ale kocham to co mam http://img511.imageshack.us/img511/9228/dziaka1qd4.jpg http://img365.imageshack.us/img365/8444/dziaka2lb4.jpg http://img365.imageshack.us/img365/4154/dziaka3vp0.jpg http://img466.imageshack.us/img466/8053/dziaka4ys3.jpg A tak wyglądał dziś mój ogródek przed domem, świerki mają ok40 lat, więc pod nimi "ziemia odzyskana" http://img110.imageshack.us/img110/1552/podwierkiemdw5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
livia 15.05.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Robinoc ślicznie u ciebie! szczególnie podoba mi się przedostatnie zdjęcie. w takim otoczeniu człowiek się czuje jakby był cały czas na wakacjach. powiedz ile czekałeś na ten efekt? tzn. nie myślę o dużych drrzewach tylko o tym co dosadzałeś, bo jest to wszystko tak ładnie połączone jakby rosło razem od zawsze... ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 16.05.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 16.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Dzięki,15 lat temu to było zaorane pole, a tak solidniej zabrałem się za działkę jakies 7-8 lat temu, ale bez wysilania się raczej stopniowo Ziemia jest piaszczysta ale jak widać nawet niewielkim nakładem kosztów można coś tam sobie wychodować. Acha, projektów żadnych nie było, to tak sobie stopniowo dojrzewało metoda prób i błędów, kiedyś w jakimś angielskim programie o ogrodach usłyszałem, że podstawowe narzędzia ogrodnika to "łopata i siekiera", czyli nie bójmy się przesadzać i czasem wycinać jak nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 14.06.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ja mam pytanie, na mojej piaszczystej działce (VI klasa) chciałabym posadzić kilka drzewek owocowych tj. jabłoń, wiśnia, śliwka, czereśnia itp. Jakie odmiany tych drzew najlepiej się tam zadomowią? Czy mogę je posadzić na jesień?Oczywiście chcę je wszadzić w duże ziemne donice z torfem, bo inaczej to wiem że nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.06.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Oczywiście chcę je wszadzić w duże ziemne donice z torfem, bo inaczej to wiem że nie ma szans. No i jak tak zrobisz, to faktycznie bez szans. Wykopać większy dół, zaprawić lepszą glebą lub kompostem, wsadzić, jak susza to podlać. Czasami nawieźć. Termin jesienny lepszy. Odmiana nieistotna, bo ważne to co w ziemi- czyli podkładka- żadne skarlające- silnie rosnące, żeby zbudowały porządny system korzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts