Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czym wypełnic szczeline między deskowaniem pełnym a ceglą elewacyjną - mam zamiar wykonywac ocieplenie poddasza użytkowego przy deskowaniu pełnym i aby zapewnic wentylacje warstwy ocieplenia musze jakoś zapewnic dopływ powietrza ale boję sie że rózne robactwo wykryje te otwory i postanowi sie tam zagnieździć - myślałem o puszkach z tworzywa takich jak daje sie przy elewacjach z cegły klinkierowej - czy to dobre rozwiązanie??
Siatka to nie to samo. Bo tu jak rozumiem chodzi o estetyczne wykonanie wentylacji i to tak by można było np. zimą ograniczać przepływy powietrza.
  • 2 months później...

Prawie to samo pytanie ale mam trochę inny układ. Ściana 3W. Pokrycie dachowe z dachówki a pod spodem folia paroprzepuszczalna.

Patrząc od góry - z pomieszczeń na poddaszu wygląda to tak.

Pierwsza warstwa ściany (na niej murłata), zaraz za tym warstwa ocieplenia - ciutke niżej, potem warstwa elewacyjna - jeszcze odorbinę niżej - tak zgodnie mniej więcej ze skosem połaci dachowej. We wszystkich trzech warstwach od folii paroprzepuszczalnej zachowany jest mniej więcej ten sam odstęp - na wysokość krokwi.

Teraz przychodzi mi zrobić ocieplenie poddasza i pojawia się pytanie - jak w temacie. Czy domurować warstwę elewacyjną nieco wyżej? Ale i tak nie można do samej folii bo "zamkniemy" przerwę wantylacyjną (te kilka centymetrów tuż pod folią). Jeżeli nie domurowywać to co zrobić aby wełna miała podparcie i "spadła" na dół? Zresztą czymkolwiek byśmy nie odgrodzili to albo zamykamy ncałkiem wentylację pod folią albo zostawiamy szczelinę któą moga włązić robale, wilgośc do wełny itd.

Czy podbitka na dole coś w tej kwestii (ograniczenia dostępu robactwa) pomoże??

Może jakieś inne rozwiązania ???

Jutro postaram się załączyć zdjecia aby wszystko dokładnie było widać ...

Na prowadzonych przez siebie budowach polecam:

- by uniknąc "wypadania" izolacji cieplnej z połaci dachu - wstawić, równo z zewnętrzną krawędzią muru, pionowo, deskę pomiędzy krokwie, z kilku centymetrową odległością do folii dachowej,

- dla ochrony dachu przed owadami i zapewnienia wentylacji - przed położeniem podbitki, założyć moskitierę na całej szerokości okapu, a następnie mocować podbitkę z np. 0,5 - 1,0 cm przerwą między elementami podbitki.

Takiej wentylacji nie zastąpią żadne kratki, tymbardziej że wentylacja winna być zapewniona dla każdej przestrzeni między krokwiami.

Faktycznie pomysł z deską dobry ... ale jak w podbitce na całej długości znajduja sie również panele perforowane (wentylowane) to chyba wystarczy zamiast przerw między panelami?
Jest odpowiednia siatka czy tasma z otworkami własnie do tego celu i w różnych kolorach i szerokosciach.Tam gdzie pokrycia dachowe ,nie mylic z grzebieniem :lol:
Jest odpowiednia siatka czy tasma z otworkami własnie do tego celu i w różnych kolorach i szerokosciach.Tam gdzie pokrycia dachowe ,nie mylic z grzebieniem :lol:

Mi właśnie proponowano takie grzebienie, ale one co najwyżej zapobiegną włażeniu ptaków. Nie mamjeszcze pomysłu jak to zrobić.

Mam cegłę elewacyjną , która prawie dochodzi do deskowania 2-3 cm przerwa.

Pzdr

Darp