Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Harmonogram działań przed rozpoczęciem budowy

ansemo

Recommended Posts

hmm... szczerze mówiąc to nie mam pojęcia...

U mnie w ZE ludzie bardzo przychylni więc nie mialem problemu.Fakt, zamówiłem w wydziale geodezji Starostwa powiatowego aktualne mapki i z nimi poszedłem załatwiać wszystko, do projektów będzie Ci potrzebna mapka 1:500 (tzw. mapa do celów projektowych), to zrobi Ci geodeta, zaznaczy szczegóły, wprowadzi poprawki itp a potem dostaniesz aktualną kopię takiej mapy a wtedy ZE musi wydać odpowiedź wiążącą. Przy okazji geodeta w terenie zaznaczy punkty graniczne Twojej działki, będziesz miała pewnośc, ze dobrze się grodzisz.

Pozdrwaiam!

Robert

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ula, obawiam sie, że nie masz szans na załatwienie tego wcześniej.

- Pozwolenie na budowę- zajmuje do 65 dni, przy dobrej woli urzędników wyrobisz się w dwa- trzy tygodnie

- zgoda na budowę uprawomocni się po dwóch tygodniach- wczesniej się nie da

- zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego faktu rozpoczęcia budowy- minimum 7 dni przed rozpoczęciem prac

- kredyt?- tydzień?

- sam projekt zajmuje sporo czasu, uzgodnienia z wszelkiej maści instytucjami (TP, energetyka, zarząd dróg, wodociągi, gaz itp) to sporo czasu bo to wszystko trzeba "przepuścić" przez ZUD.

A działka? budowlana? czy w gminie jest jest plan zagospodarowania przestrzennego?

Trzymam kciuki za pomyslnosc, mnie dopełnienie wszystkich formalności zajęło prawie rok (ale wszystko załatwiałem od podstaw).

Pozdrawiam serdecznie!

Robert

U mnie cała procedura papierkowa (od momentu złożenia wniosku o wydanie warunków zabudowy do uzyskania prawomocnego pozwolenia na budowę) trwała 51 tygodni. :wink:

Z grubsza:

- wydanie warunków zabudowy trwało z grubsza 3 miesiące (w tym miesiąc poślizgu bo mój wniosek zginął :o i składałem jeszcze raz)

- następnie zmiana warunków zabudowy o którą wystąpiłem ok. miesiąc

- w tym samym czasie co powyższe uzyskałem warunki z energetyki (chyba 2 tygodnie), warunki przyłączenia do kanalizacji (gazu i wodociągu nie ma)

- później miesiąc przerwy i zacząłem załatwiać projekt - typowy ze zmianami ok. 2 miesiące

- wystąpienie o wydanie pozwolenia na budowę i uzyskanie pozwolenia ok. 2 m-ce

- uprawomocnienie powolenia na budowę teoretycznie trwa 2 tygodnie a w praktyce są to 2 tygodnie od chwili wpłynięcia ostatniej zwrotki (w moim przypadku miesiąc).

Da się to załatwić w czasie krótszym niż rok, pod warunkiem że urzędnicy będą chcieli pomóc, że projekt kupisz typowy i nie będziesz go miesiącami przerabiać pod własne potrzeby, że nikt nie zgubi żadnych papierów :wink: , że nikt z sąsiadów nie będzie składał odwołań itd...

Powodzenia. :)

A co jeśli chcę rozbudować istniejący już dom? Chcę dobudować kuchnię i łazienkę. Właśnie złożyłam wniosek o wydanie pozwolenia na rozbudowę - podobno do miesiąca będzie decyzja.

Co potem-jak długo powinnam czekać na uprawomocnienie, czy mogę od razu przy odbiorze machnąć jakąś regułkę i zgłosić zamiar rozpoczęcia robót a za 7 dni odebrać dziennik budowy (kierownika już mam, firmę też-teraz robią remont wewnątrz rozbudowywanego domu)?

• 1 month później...

Witamy!

jesteśmy z mężem na etapie początkowym - znaleźliśmy działkę i próbujemy ją kupić - powinniśmy na początku pierwszego kwartału być jej właścicielami.

Nosimy się z zamiarem skorzystania z usług projektanta - chcemy od razu mieć projekt bez przerabiania istniejących.

Odpowiedzcie, jeśli ktoś wie - w czym projektant może nam pomóc - oprócz stworzenia i sprzedania projektu.

Będziemy wdzięczni za wszystkie podpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiamy i życzymy wszystkim powodzenia!

Celina i Celinka

tez planuje budowe na wiosne. rozmawiałem z kilkoma biurami projektowymi. i tak powiedzieli . kupujesz u nich projekt przykładowo kosztuje 1500 , i oni po dostarczeniu warunków zabudowy zbieraja i załatwiają wszyskie papiery. chcą za to łacznie około 4000 za projekt wraz z pozwoleniem na budowe.

ale najlepiej zadzwonic po biurach oni powiedzxą doklładnie jakie usługi polecają i co trzeba im dostarczyć .

powodzenia.

paweł

• 11 months później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...