Robin2 29.06.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 hmm... szczerze mówiąc to nie mam pojęcia...U mnie w ZE ludzie bardzo przychylni więc nie mialem problemu.Fakt, zamówiłem w wydziale geodezji Starostwa powiatowego aktualne mapki i z nimi poszedłem załatwiać wszystko, do projektów będzie Ci potrzebna mapka 1:500 (tzw. mapa do celów projektowych), to zrobi Ci geodeta, zaznaczy szczegóły, wprowadzi poprawki itp a potem dostaniesz aktualną kopię takiej mapy a wtedy ZE musi wydać odpowiedź wiążącą. Przy okazji geodeta w terenie zaznaczy punkty graniczne Twojej działki, będziesz miała pewnośc, ze dobrze się grodzisz.Pozdrwaiam!Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 25.09.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 WITAM! Jest tak: za 2 tyg, kupuję działkę... latam z dokumentacją, otrzymuję pozwolenie na budowę, załatwiam kredyt i ,,,,jest 24,12,2006... czy to możliwe? Ludzie piszcie co robić, z kim gadać, jak przejść na skróty? muszę zdążyć. czekam na info od Was...pozdrawiam.ula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 26.09.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Ula, obawiam sie, że nie masz szans na załatwienie tego wcześniej.- Pozwolenie na budowę- zajmuje do 65 dni, przy dobrej woli urzędników wyrobisz się w dwa- trzy tygodnie- zgoda na budowę uprawomocni się po dwóch tygodniach- wczesniej się nie da- zgłoszenie do Nadzoru Budowlanego faktu rozpoczęcia budowy- minimum 7 dni przed rozpoczęciem prac- kredyt?- tydzień? - sam projekt zajmuje sporo czasu, uzgodnienia z wszelkiej maści instytucjami (TP, energetyka, zarząd dróg, wodociągi, gaz itp) to sporo czasu bo to wszystko trzeba "przepuścić" przez ZUD. A działka? budowlana? czy w gminie jest jest plan zagospodarowania przestrzennego? Trzymam kciuki za pomyslnosc, mnie dopełnienie wszystkich formalności zajęło prawie rok (ale wszystko załatwiałem od podstaw). Pozdrawiam serdecznie!Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 28.09.2006 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 U mnie cała procedura papierkowa (od momentu złożenia wniosku o wydanie warunków zabudowy do uzyskania prawomocnego pozwolenia na budowę) trwała 51 tygodni. Z grubsza: - wydanie warunków zabudowy trwało z grubsza 3 miesiące (w tym miesiąc poślizgu bo mój wniosek zginął i składałem jeszcze raz) - następnie zmiana warunków zabudowy o którą wystąpiłem ok. miesiąc - w tym samym czasie co powyższe uzyskałem warunki z energetyki (chyba 2 tygodnie), warunki przyłączenia do kanalizacji (gazu i wodociągu nie ma) - później miesiąc przerwy i zacząłem załatwiać projekt - typowy ze zmianami ok. 2 miesiące - wystąpienie o wydanie pozwolenia na budowę i uzyskanie pozwolenia ok. 2 m-ce - uprawomocnienie powolenia na budowę teoretycznie trwa 2 tygodnie a w praktyce są to 2 tygodnie od chwili wpłynięcia ostatniej zwrotki (w moim przypadku miesiąc). Da się to załatwić w czasie krótszym niż rok, pod warunkiem że urzędnicy będą chcieli pomóc, że projekt kupisz typowy i nie będziesz go miesiącami przerabiać pod własne potrzeby, że nikt nie zgubi żadnych papierów , że nikt z sąsiadów nie będzie składał odwołań itd... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_mp 02.10.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A co jeśli chcę rozbudować istniejący już dom? Chcę dobudować kuchnię i łazienkę. Właśnie złożyłam wniosek o wydanie pozwolenia na rozbudowę - podobno do miesiąca będzie decyzja. Co potem-jak długo powinnam czekać na uprawomocnienie, czy mogę od razu przy odbiorze machnąć jakąś regułkę i zgłosić zamiar rozpoczęcia robót a za 7 dni odebrać dziennik budowy (kierownika już mam, firmę też-teraz robią remont wewnątrz rozbudowywanego domu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celina8 19.11.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Witamy!jesteśmy z mężem na etapie początkowym - znaleźliśmy działkę i próbujemy ją kupić - powinniśmy na początku pierwszego kwartału być jej właścicielami.Nosimy się z zamiarem skorzystania z usług projektanta - chcemy od razu mieć projekt bez przerabiania istniejących. Odpowiedzcie, jeśli ktoś wie - w czym projektant może nam pomóc - oprócz stworzenia i sprzedania projektu.Będziemy wdzięczni za wszystkie podpowiedzi.Serdecznie pozdrawiamy i życzymy wszystkim powodzenia!Celina i Celinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 22.11.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 tez planuje budowe na wiosne. rozmawiałem z kilkoma biurami projektowymi. i tak powiedzieli . kupujesz u nich projekt przykładowo kosztuje 1500 , i oni po dostarczeniu warunków zabudowy zbieraja i załatwiają wszyskie papiery. chcą za to łacznie około 4000 za projekt wraz z pozwoleniem na budowe.ale najlepiej zadzwonic po biurach oni powiedzxą doklładnie jakie usługi polecają i co trzeba im dostarczyć .powodzenia. paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 22.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Wyczytałam wszystko co to napisane i zebrałam to w formie tabelki w Wordzie. Jak ją tu wkleić? Żeby wszyscy widzieli i mogli dokonać ewentualnych korekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HiszpanskaInkwizycja 08.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam, oleniek podesłała szkic harmonogramu; wrzuciłem tu (bez modyfikacji):http://www.leder.lap.pl/Papierologia2.doc Jeśli ktoś by miał propozycje poprawek, proszę podesłać na mój email:michal.leder at interia.pl -- PozdrawiamMichał Leder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 10.01.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 bardzo przydatny wątek, własnie takiego szukałam:), obecnie jestem na etapie papierologii (czekam na warunki zabudowy juz dwa miesiace ), tabelka rewelacyjna, juz ją zapisałam w swoim kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorusia 15.01.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Serdeczne dzięki wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tej tabelki. W końcu mam czarno na białym, krok po kroku co mam zrobić. Dziękuje raz jeszcze. Odwaliliście kawał dobrej roboty. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 28.06.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 witam odświerzam wątek, baaardzo przydatny -0 dziękuję mam tylko pytanie-prośbę czy coś się zmieniło? czy nadal aktualne? od jutra jestm na tzw. urlopie, i zaczynam coś działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts