Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁOWNIE GAZOWE - PIECE - proszę o porady

Recommended Posts

Baaaaardzo proszę o porady i informacje :roll:

Dziekuje i pozdrawiam

KasiaR :D

Ja jestem na podobnym etapie, więc moja odpowiedź będzie siłą rzeczy ograniczona do pewnych tylko spraw.

Wybrałem Viessmanna - Vitopend 100 WHEA (choć na tapecie był również Vitodens 200), zasobnik 150 litrów. Dom ma 200 metrów, podłogówki ok. 30 metrów. Nie znam się na tych sprawach, nie mam zamiaru popełnić jakiegoś błędu, dlatego wchodze w firmę znaną i, jak mi się WYDAJE, pewną. Poza tym właśnie u nich (kupuję w Krakowie) potraktowali mnie dość dobrze, moglem porozmawiać, popytać, gość miał dla mnie czas. Chciałem popytać o Vaillanta, ale godziny pracy mieli nie bardzo mi odpowiadające, jeden sprzedawca nie bardzo umiał zareklamowac towar, może szkoda.

Anyway, liczę na to, że niemiec będzie działał bez problemów.

Pozdrawiam,

Pafnucy

Nie jestem przeciwnikiem Viessmana, ale zanim się zdecydujecie porównajcie kilka ofert kompletnych kotłowni.

Podstawowe pytania:

1. jaki jest bilans cieplny domu

2. w jakim zakresie mocy kocioł moduluje

3. wydatek wody 0 ten 10 minutowy i ciągły

4. czy można ten wydatek zwiększyć np. goście

5. zasobnik - czy na pewno chcemy ogrzewać 150-250 litrów.

6. sterowanie pogodowe

...itd

xx. cena

I dopiero wtedy można wybrać kocioł na miarę naszych potrzeb.

Pozdrawiam

Nie jestem przeciwnikiem Viessmana, ale zanim się zdecydujecie porównajcie kilka ofert kompletnych kotłowni.

Podstawowe pytania:

1. jaki jest bilans cieplny domu

2. w jakim zakresie mocy kocioł moduluje

3. wydatek wody 0 ten 10 minutowy i ciągły

4. czy można ten wydatek zwiększyć np. goście

5. zasobnik - czy na pewno chcemy ogrzewać 150-250 litrów.

6. sterowanie pogodowe

...itd

xx. cena

I dopiero wtedy można wybrać kocioł na miarę naszych potrzeb.

Pozdrawiam

Święte słowa.

Święte słowa.

Zgadzam się, że należy tę sprawę dobrze przemyśleć, obliczyć, co trzeba, posprawdzać, poczytać archiwum, ale jeśli nie ma się osoby, która chce bezinteresownie pomóc na miejscu, to ciężko laikowi przejść przez gąszcz dostepnych informacji. I dlatego często wybiera się rozwiązanie kosztowne, które ma tak naprawdę zapewnić święty spokój użytkownika.

PZDR

witaj Kasiu.... :lol:

mieliśmy podobny problem i już wybraliśmy.....

ten link przedstawia ankiete i dyskusję na temat, który Cię interesuje

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13262&highlight=kot%B3ownia

a jeśli chodzi o nas to warunki do spełnienia miały być takie:

do ogrzania w pierwszym etapie 75m2 (docelowo 150 m2) parter i wysokie poddasze,

dwie łazienki - w jednej wanna w drugiej prysznic - docelowo trzecia z prysznicem

duże odległości do łazienek od samego kotła ok 4 -7 metrów, a woda ma być cieplutka po odkręceniu kurka,bez czekania :lol:

możliwość korzystania np. z łazienki i zlewu jednocześnie :lol:

i jeszcze kilka drobiazgów jak spora ilość kręcących się po domu osób latem

wybraliśmy ecotec jednofunkcyjny Vaillanta z zasobnikiem ( 120 albo 150 litrów) i jeśli jesteś zainteresowana naszymi kosztami to posłużę się linkiem, bo dużo musiałabym kopiować:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47093&postdays=0&postorder=asc&start=60

przeczytaj posty "miłej"

pozdrawiam - ania

zakupiłem JUNKERS EUROSTAR + zasobnik 120 litrów, znajomy ma taki sam i chula super.

Nie o to chodzi czy coś chula czy nie, tylko czy ten zakup, żeby chulało, był najlepszy w relacji cena/jakość.

Prawdopodobnie moja domniemana cała instalacja za ok. 60.000 też by chulała że ho ho, tylko ja myślę, że ta co mam za 35.000 też będzie chulała tak samo.

Pozdrawiam