kasiaR 16.06.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Witam, Jestem własnie przed wyborem kotłowni/piecy gazowych. Prosze o porady. Co Wy wybraliście? Jaki piec? Jaki producent? Ile/Jakie funkcji? Jaki zasobnik? Jak sie sprawdza? I na jak duży dom?? Serdecznie dzieuje za porady i odpowiedzi Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 16.06.2005 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Baaaaardzo proszę o porady i informacje Dziekuje i pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 16.06.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Baaaaardzo proszę o porady i informacje Dziekuje i pozdrawiam KasiaR Ja jestem na podobnym etapie, więc moja odpowiedź będzie siłą rzeczy ograniczona do pewnych tylko spraw. Wybrałem Viessmanna - Vitopend 100 WHEA (choć na tapecie był również Vitodens 200), zasobnik 150 litrów. Dom ma 200 metrów, podłogówki ok. 30 metrów. Nie znam się na tych sprawach, nie mam zamiaru popełnić jakiegoś błędu, dlatego wchodze w firmę znaną i, jak mi się WYDAJE, pewną. Poza tym właśnie u nich (kupuję w Krakowie) potraktowali mnie dość dobrze, moglem porozmawiać, popytać, gość miał dla mnie czas. Chciałem popytać o Vaillanta, ale godziny pracy mieli nie bardzo mi odpowiadające, jeden sprzedawca nie bardzo umiał zareklamowac towar, może szkoda. Anyway, liczę na to, że niemiec będzie działał bez problemów. Pozdrawiam, Pafnucy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.06.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Proszę:http://murator.com.pl/forum/search.php?mode=results oraz posty przyklejone na wierzchu. Pozdrawiam PS.Bardzo dobrą, choć mała jeszcze rozpowszechnioną, marką są niemieckie kotły firmy WOLF. Jak serwis blisko to sprawa warta zainteresowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 16.06.2005 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Dzieki Pafnucy, Nam też zaproponowali ten piec , ale zastanawian sie jeszcze nam Vitogasem lub Vitodensem. Pozdrawiam Czekam na kolejne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.06.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Nie jestem przeciwnikiem Viessmana, ale zanim się zdecydujecie porównajcie kilka ofert kompletnych kotłowni.Podstawowe pytania:1. jaki jest bilans cieplny domu2. w jakim zakresie mocy kocioł moduluje3. wydatek wody 0 ten 10 minutowy i ciągły4. czy można ten wydatek zwiększyć np. goście5. zasobnik - czy na pewno chcemy ogrzewać 150-250 litrów.6. sterowanie pogodowe...itdxx. cena I dopiero wtedy można wybrać kocioł na miarę naszych potrzeb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.06.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Nie jestem przeciwnikiem Viessmana, ale zanim się zdecydujecie porównajcie kilka ofert kompletnych kotłowni. Podstawowe pytania: 1. jaki jest bilans cieplny domu 2. w jakim zakresie mocy kocioł moduluje 3. wydatek wody 0 ten 10 minutowy i ciągły 4. czy można ten wydatek zwiększyć np. goście 5. zasobnik - czy na pewno chcemy ogrzewać 150-250 litrów. 6. sterowanie pogodowe ...itd xx. cena I dopiero wtedy można wybrać kocioł na miarę naszych potrzeb. Pozdrawiam Święte słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 16.06.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Święte słowa. Zgadzam się, że należy tę sprawę dobrze przemyśleć, obliczyć, co trzeba, posprawdzać, poczytać archiwum, ale jeśli nie ma się osoby, która chce bezinteresownie pomóc na miejscu, to ciężko laikowi przejść przez gąszcz dostepnych informacji. I dlatego często wybiera się rozwiązanie kosztowne, które ma tak naprawdę zapewnić święty spokój użytkownika. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 16.06.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 witaj Kasiu.... mieliśmy podobny problem i już wybraliśmy..... ten link przedstawia ankiete i dyskusję na temat, który Cię interesuje http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13262&highlight=kot%B3ownia a jeśli chodzi o nas to warunki do spełnienia miały być takie: do ogrzania w pierwszym etapie 75m2 (docelowo 150 m2) parter i wysokie poddasze, dwie łazienki - w jednej wanna w drugiej prysznic - docelowo trzecia z prysznicem duże odległości do łazienek od samego kotła ok 4 -7 metrów, a woda ma być cieplutka po odkręceniu kurka,bez czekania możliwość korzystania np. z łazienki i zlewu jednocześnie i jeszcze kilka drobiazgów jak spora ilość kręcących się po domu osób latem wybraliśmy ecotec jednofunkcyjny Vaillanta z zasobnikiem ( 120 albo 150 litrów) i jeśli jesteś zainteresowana naszymi kosztami to posłużę się linkiem, bo dużo musiałabym kopiować: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47093&postdays=0&postorder=asc&start=60 przeczytaj posty "miłej" pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan 16.06.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 zakupiłem JUNKERS EUROSTAR + zasobnik 120 litrów, znajomy ma taki sam i chula super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.06.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 zakupiłem JUNKERS EUROSTAR + zasobnik 120 litrów, znajomy ma taki sam i chula super. Nie o to chodzi czy coś chula czy nie, tylko czy ten zakup, żeby chulało, był najlepszy w relacji cena/jakość. Prawdopodobnie moja domniemana cała instalacja za ok. 60.000 też by chulała że ho ho, tylko ja myślę, że ta co mam za 35.000 też będzie chulała tak samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan 16.06.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 oczywiście masz racje...więc dodam że ten piec plus zasobnik galmet kosztował po niezłym rabacie ok 4000 i uważam że to bardzo dobra inwestycja...mam nadzieję że nie zawiedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A j mam polskiego Termeta i też działą pięknie i za jaka małą kaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 17.06.2005 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Serdecznie dziekuję. Czekam na kolejne porady Pozdrawiam KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 17.06.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Ciekawe kotły produkuje japoński Urlich. Z zamkniętą komorą spalania, kondensacyjne, dwu i jednofunkcyjne. Jest w czym wybrać. Ceny też przyzwoite. Polecam. Kilka zamontowałem i chodzą bez zarzutu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 17.06.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 aqwa a co bys powiedział o Niedźwiedziu (lodówka)?-planuję jego zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 17.06.2005 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Niedźwiedziu???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 17.06.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 No właśnie o Niedźwiedziu kto powie coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 17.06.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 aqwa - Ulrichy nie są japońskie tylko koreańskie, a jak zamontowałeś to powinieneś o tym wiedzieć - precz z marketingiem na Forum ! pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 20.06.2005 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Dziekuję za porady. Czekam na kolejne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts