Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspektor Nadzoru

Jacek69

Recommended Posts

1500 zł za stan surowy zamknięty. Płatne w 5 transzach. Wizyta na drugi dzień na budowie, ilość nieustalona. Oczywiście oprócz tego był kierownik budowy, ale z ramienia wykonawcy więc wolałem mieć kogoś "po swojej stronie".

Pozdrawiam

Dzięki nurni - to się nazywa informacja :lol:

pzdr

J

5 000,- PLN za całość płatne w dwóch transzach (połowa na starcie, a druga część po zakończeniu inwestycji, ale nie później niż ...). Liczba wizyt nieograniczona.

Co najważniejsze, to ten inspektor nadzoru rozumie swoją rolę nie tylko jako kontrolowanie poprawności wykonania prac, ale przede wszystkim jako instruowanie wykownawcy jak dane prace mają być przeprowadzone. Przykłady:

1. Przed rozpoczęciem prac zadzwonił do mnie, poinformował, że rozmawiał z wykonawcą i poinstruował co ma być przygotowane przed wizytą geodetów, co ma być zrobione później i co będzie przedmiotem pierwszego odbioru.

2. Zapowiedział wezwanie geotechnika dla sprawdzenia jakości utwardzenia podłoża pod podłogę na gruncie (planowana na najbliższy czwartek). W przypadku stwierdzenia uchybień za wizytę zapłaci wykonawca (żeby była jasność, geotechnik jest mój, a nie znajomy inspektora).

3. W moim projekcie nie ma rysynku wykonawczego stropów (dlaczego nie ma, to inna i pouczająca historia). Inspektor zadeklarował samodzielne wykonanie rysunku i zaproponowanie zbrojeń. Bez żadnych dopłat.

Oczywiście, czasami tego typu działania kosztują mnie. Widzę jednak ich pozytywne efekty i skoro zdecydowałem się na współpracę z tym Panem, to stosuję się do jego zaleceń. Nie chodzi o to, aby tylko mieć inspektora nadzoru.

Koleżanka z pracy budowała w sąsiedztwie, w zasadzie wykańczała kupiony stan surowy. I miała "znajomego" inspektora. Brał 2 000,- PLN miesięcznie i wielu rzeczy, jak wynika z opowieści, nie dopilnował.

Maciek.

Mam inspektora nadzoru, ale z połączoną funkcją. Zajmuje się on bowiem również logistyką. Dogląda parokrotnie w ciągu dnia budowy, a dodatkowo zamawia materiały i pilnuje dostaw. Po prostu prowadzi budowę, bo przecież chcąc normalnie pracować nie da się pogodzić tych dwóch stanowisk. Za miesiąc płacę 1500 zł.

• 1 month później...

Porównałam ten wątek z poświęconym kierownikowi budowy. Wiadomo, że często konieczność zmusza inwestorów do zatrudniania kogoś w roli pośredniej. Ale nie o to chodzi.

Uderzyło mnie, że przy bardzo podobnych opisach zadań kwoty przypisane inspektorowi nadzoru są co najmniej dwukrotnie wyższe od tych wymienianych przy kierowniku. Inna sprawa, ze jak z wynika z niniejszego wątku inspektorzy są jakby bardziej pracowici i częściej na budowie obecni. Przypadek? Paradoks?

Ciekawa jestem doswiadczen jeszcze innych osob.

Zwłaszcza nie spotkałam wpisu donoszącego o zatrudnieniu obu fachowców i ich cenie w takim ukladzie.