Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stałe przyłącze

Pestka

Recommended Posts

Mam projekt i pozwolenie, ale w planie zagospodarowania nic nie ma o przyłączu w projekcie też, mój rejon Pruszków chce najpierw tymczasowe powietrzne a 2 tysiące +opłaty , a potem dopiero stła - podobno drożej, czy tak musze sie zgodzić - bo to wszystko na mój koszt

to normalna praktyka zakładu energetycznego w pruszkowie , gdyby ci się udało zbudować dom na "pożyczonym "prądzie , to gdy dom będzie gotów to zakład MUSI cię podłączyć , choć czas jaki zakład sobie wyznacza jest dość długi . Na prowizorkach budowlanych zakład , a właściwie jego pracownicy robią niezłą kasę .Moja rada jest taka : wystąp do zakładu o warunki zasilenia , ale nie prowizorki budowlanej tylko gotowego budynku.w tych warunkach będziesz miał termin w którym zakład musi cię podłączyć , oczywiście termin ten będzie dość odległy . przy próbie przyśpieszenia sprawy dadzą ci do zrozumienia że będzie szybciej jak załatwisz sobie projekt ( linii , przyłącza ) na swój koszt , gdy zgodzisz się na to to zbieraj rachunki , a jak już cie podłączą to wyslij pismo o zwrot poniesionych kosztów , jak się nie zgodzą to pisz skargę do urzędu regulacji energetyki.a dom na razie buduj na prądzie od sąsiada lub z agregatu . zgodnie z obowiązującym obecnie prawem za podłączenie zakład może żądać jedynie opłaty ryczałtowej za każdy kW zamówionej mocy.

ja najpierw postawilem stan surowy zamkniety na "pozyczanym pradzie" a pozniej podlaczylem wlasciwe juz przylacze. zero problemow z pruszkowem ale jest male "ale". Do wykonania przylacza wez czlowieka ktory ma uklady w elektrowni :smile: Lista firm wisi na 2 albo 3 pietrze przy przetargach. Pozdrawiam Michal K.

Na pożyczanym może byc trudno, czy 5kW mocy wystarczy mi? , w projekcie pisze 4,63, czy brać więcej - nie wiem jak to wpływa na koszty, bo w Rejonie nie można sie dowiedzieć, czy musze sie zgadzac na powietrzne tymczasowe, jeżeli docelowe jest kablowe?(

• 6 months później...

On 2002-11-07 08:13, Pestka wrote:

Mam projekt i pozwolenie, ale w planie zagospodarowania nic nie ma o przyłączu w projekcie też, mój rejon Pruszków chce najpierw tymczasowe powietrzne a 2 tysiące +opłaty , a potem dopiero stła - podobno drożej, czy tak musze sie zgodzić - bo to wszystko na mój koszt

Już podpisałem umowę z Pruszkowem (fajnie to brzmi). Przyłącze napowietrzne za 2 lata. Koszt 1425 za 15kW (moc docelowa). Za przyłącze docelowe ma nie być opłaty i ponoć od ostatniego słupa można puścić kablowe. Ciężko się z nimi rozmawiało to zbytnio nie wnikałem. Da sie zrobić kablowe to dobrze, nie to będzie napowietrzne. Nie chciałem ponosić teraz dodatkowych kosztów i opóźniać terminu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: filipek dnia 2003-05-19 13:40 ]

Jak chcesz nie mieć problemów i załatwić najkorzystniej to zleć wykonanie projektu komuś z Zakładu Energetycznego. Najlepiej jakiś kierownik. Mam doswiadczenie w Krakowie i to najlepszy sposób. Jadynym przyłączem które wykonywałem inaczej jest woda, uzgadnianie projektu trwało 2 lata i skończyło się na tym, że skorzystałem z usług osoby poleconej, która niewiele zmieniła w prawie gotowym projekcie. Właśnie czekam na wykonanie przyłacza. Zgadnij kto je wykonuje?

• 2 weeks później...

Ja takze dostalem warunki w ZE Pruszkowie na przylaczenie dla placu budowy, budynku mieszkalnego. Jesli dobrze rozumiem procedure za budowe przylacza odpowiadam ja.

Elektryk za zrobienie projektu, uzgodnien w ZUD, inwentaryzacji, 65m lacza kablowego, skrzynek w ogrodzeniu wraz z wyposazeniem, skrzynki "budowlanej" zazyczyl sobie 5350 (Warszawa-Zachod) czy ktos sie orientuje w tym jak jest z ta procedura uzyskania pradu na budowie a potem pradu w budynku?

(tj. czy musze zaplacic elektrykowi 5350 za przylacze a ZE Pruszkow 1200 za przylaczenie?)