Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strzecha vs. gont osikowy

spy

Recommended Posts

Mój sąsiad właśnie pokrył dach gontem osikowym. Wygląda super, jest tego 9 warstw więc wygląda również solidnie. Na razie więcej napisać nie mogę - zobaczymy jak się będzie sąsiadowi sprawowało. Podobno toto wytrzymuje lekko kilkadziesiąt lat. I wyszło sporo taniej niż blacha.

Chyba, że będą to rynny drewniane.Gdzieś mam zdjęcie takiego rozwiązania odprowadzenia wody z dachu z tym, że pokrycie dachowe było dość typowe czyli jak się nie mylę dachówka czy gont bitumiczny przy pokryciu strzechą takie rowiązanie byłoby o.k.

Ewa

ok, dziekuje za feedback - ale zastanawia mnie stwierdzenie ze to wyszlo taniej niz blacha?? Planuje dom z bali drewnianych, gdzie powierzchnia dachu to prawie 300m2 i wstepne kwotowanie jakie dostalem na gont osikowy to ok. 100-110/m2. Nie wydaje mi sie zeby blacha wychodzila drozej...? za strzeche dostalem indykacje na poziomie 170-180/m2

a co byś powiedział na wiór osikowy - naprawdę wygląda super, jest trwały, starzeje się z domem, a koszt około 50-60zł/m2, namiary gdzieś mam w kajecie, miałem się na takie rozwiązanie zdecydować ale narazie nie mam kasy na dach i położyłem papę na deskowaniu a docelowo dachówka ceramiczna, + wióra jest to,że stawiasz tylko więźbę bez deskowania.

Dzieki Tomasz, wiesz co... ja chyba wlasnie mialem na mysli ten wior a mowie gont. Chodzi mi o takie male plytki-listki, ktore na dachu troche wygladaja tak jak luska weza. kladzie sie to podobno na mokro, poniewaz konieczne jest pewne modelowanie ksztaltu (na krawedziach dachu) itp.

Tylko znowu zaskoczyles mnie ta cena - 50-60/m2?? ja slyszalem ze 2x wiecej... cholera - nie wiadomo czy to premia "za fachowosc i trwalosc" czy tez proba zdzierstwa.

AM - bede wdzieczny za info.

Pacul,

strzecha jest piękna, dom z bali kryty strzechą - to poezja. Niestety ma jedną jedyną wadę: dość prosty dach ok. 300 m2,jakieś 4 lata temu, oczywiście tylko pokrycie strzechą trzcinową wynosiło 63 tys. złotych.

Wiem, ponieważ bardzo chcieliśmy mieć taki domek, byliśmy w Łomiankach i oglądaliśmy a nawet dostaliśmy dość szczegółową ofertę razem z cenami. Dom nazywa się Misoni VI i jest kryty strzechą - do obejrzenia na stronach http://www.misoni.com.pl.

Jakiś czas temu w TV3 był reportaż o facecie s Siedlec (może okolic), który robi takie pokrycia dachowe ze słomy. Również są genialne i nie potrzeba żadnych rynien. Strzecha jest ciepła i nieprzemakalna.

taaa... ja tez zastanawialem sie nad misoni ale w koncu chyba wezme http://www.mazurskiedomy.com.pl.

z tym misoni to nie do konca wiadomo czy sa dobrzy. Ogladalem jeden z ich domow na mazurach, podobna forma do tego w Lomiankach, no i okazuje sie ze lipa. Bale tak byly poukladane ze mozna bylo niemal zobaczyc co sie dzieje w srodku (system bala pojedynczego). Poza tym facet ktory dla Misoni robil strzeche przestal z nimi podobno wspolpracowac bo byly jakies problemy z platnosciami.

Spy - znalazłem namiar na gościa z Suwałk, który kryje wiórem osikowym (chyba 9 warstw, a dlatego mokry (świeży) bo muszą go kształtować na dachu), napisz do mnie maila, to Ci dam na niego namiar, i jeszcze jedno - ja buduję się pod Grodziskiem w Jaktorowie (Warszawskie) i byłem oglądać taki dom, który krył ten gość, właścicielka była bardzo zadowolona - dom był kryty 2 lata temu - na poddaszu nie było jeszcze nic robione - zatem widać było, że nic nie przecieka. Jeszcze właścicielka mówiła, że 2 budynki gospodarcze stojące obok też w przyszłości pokryje wiórem (choć mają świeże pokrycie bitumiczne :smile: chyba ma za dużo kasy) i tak jak wcześniej zaznaczałem koszt na m-c sierpień wynosił 50zł/m2 + transport z Suwałk (jakieś 500-600zł), acha jeszcze jedno najlepiej podobno układać taki dach wiosną - łatwiej pozyskać materiał z bagnistych terenów (mrozy w zime) (może wtedy też są "PROMOCJE" :smile:, pozdrawiam, wszystkich FORUMOWICZÓW

TomekS

SPY, zgadza się, mam dokładnie takie samo negatywne zdanie o firmie Misoni. Tak jak mnie właśnie zauroczył dom o nazwie "Misoni VI S", tak sama firma jest niewiarygodna. Nawet domy pokazowe w Łomiankach są bardzo kiepskiej jakości, z byle jakich materiałów szumnie zwanych "balami". Na forum (nie pamiętam Muratora czy Gazety Wyborczej) b.krytycznie wypowiadali się Ci, którzy mieli nieszczęście podpisać umowę na "budowę" domu z tą firmą.

Widzialem pod Wwa wykonczony dach z gontu modrzewiowego. Bardzo ladny (http://www.gonty.com.pl). Chyba zdecyduje sie na nich - firma nie jest tania (cena wraz z polozeniem, w zaleznosci od gatunku to 110-150/m2) ale na dab i modrzew daje 40 lat gwarancji (i jednoczesnie wrecz odradza jakiekolwiek impregnowanie) Okazuje sie, ze wyglad takiego dachu, a raczej kolor, bedzie w przypadku wszystkich gatunkow drewna (dab, sosna, osika, modrzew) wygladal podobnie - wszystko szarzeje po ok 1-2 latach (rozny odcien w zaleznosci od rodzaju drewna). W polskim klimacie podobno szczegolnie dobrze sprawuje sie modrzew i dab, ze wzgledu na stosunkowo duza zawartosc zywicy i garbnikow.