Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwuspadowy czy kopertowy?

Recommended Posts

Witam, jestem wlasnie na etapie wyboru projektu domku. Na poczatku szukalam tylko domow parterowych z poddaszem uzytkowym. Myslalam, ze jezeli bedzie domek o nieskomplikowanej bryle (prostokat) z prostym dachem (dwuspadowym) to domek bedzie duuzo tanszy w realizacji. Ale obecnie coraz bardziej podobaja mi sie domki parterowe bez uzytkowych poddaszy z dachami "kopertowymi" (nie wiem dokladnie czy one sie tak nazywaja:)). I teraz zaczelam sie zastanawiac, czy taki dach - prosty, kopertowy, bez zadnych udziwnien, bez zadnych okien w dachu, bedzie drozszy od dachu dwuspadowego, w ktorym trzebaby bylo zrobic okna? Prosze poradzcie! Jezeli wybralabym domek - prosty projekt, dom parterowy bez poddasza uzytkowego, na podstawie kwadratu lub prostokatu o powierzchni max 100m2 nie bylby tanszy w realizacji niz dom o podobnej powierzchni tylko ze z poddaszem uzytkowym?? Z tego co ostatnio przeczytalam, wydaje mi sie, ze moze tak byc ale nie jestem pewna. Prosze, poradzcie sie swoim doswiadczeniem. Musze wybrac projekt i naprawde nie wiem co zrobic.

witaj

Mam 100m domek z dwuspadowym dachem i poddaszem użytkowym

Wykończenie poddasza to spory wydatek,ale

1. Pokoje napoddaszu mają jeden skos wiec są bardziej ustawne

2. Nie musisz wykańczać całego poddasza od razu

3.Łatwiejsza w wykonaniu i tańsza wiezba dachowa

4.Mniej odpadów z pokrycia

5.wykonanie schodów na górę --duży wydatek

6. na starość trudno będzie wejść na górę

7 mniejsza powierzchnia zabudowy działki

i nie wiem co jeszcze

Marek

Ja powiem tak..."od zawsze" chciałem mieć schody w domu...nie tak jak teraz na klatce, ale we własnym domu i je mam! Jakąś argument, że co to będzie "na starość" do mnie nie przemawia....sprawa rozbija się o 20-30 lat....więc przestrzeń czasowa mocno abstrakcyjna....sama straość długo nie trwa...a 30 lat robi wrażenie...

Zgadza się dach kopertowy bezapelacyjnie droższy i również bezapelacyjnie ładniejszy (sam taki mam :-) )...

Z jednej strony twierdzisz, że nie chcesz robić użytkowego poddasza, a z drugiej pytasz czy taki strych na takowe da radę zaadoptować :-) to tak jakby chcieć mieć ciastko i zjeść ciastko....Jeśli tylko będziesz chciała przygotować dom na użytkowe poddasze to wtedy szlag trafi twoje próby osczędnośći (choćby na stropie....). Po prostu, ale definitywnie (może nie odrazu, ale definitywnie) chcemy mieć poddasze albo nie...na to musićie sobie odpowiedzieć...

Ja wybrałem dom jak pisałem "ze schodami" czyli z użytkowym poddaszem...to rzecz gustu...wiem, ale dla mnie taki dom funkcjonalnie jest "ciekawszy" i łatwiejszy do zaadoptowania na strefy...

• 2 months później...
Dach kopertowy jest droższy przy takich samych materiałach pokryciowych o 20-25%...chociażby mamy 4 pasy gąsiorów,taśma pod nie,podbitki ze wszystkich czterech /a nie dwóch/ stron , rynny 2*tyle...dach kopertowy świetnie sprawdza się w domach parterowych o nieużtkowym poddaszu....Dla każdego co kto lubi:):):)

Mam dach dwuspadowy 220 m i jest droższy niz koperta 300 metrowa znajomego. Teraz mogę wam powiedzieć ,że trzeba zwrócić uwagę nie tylko na spady ale również na kąty nachylenia połaci ,przekroje wieźby, zalecany materiał do krycia ewentualnie zmiany materiałow. Ja mialem dom przygotowany pod blachodachówke z różnymi kątami nachylenia połaci i właśnie zapłaciłem za wieźbe 13 tys zł ( bo zmieniłem blache na dachówkę. Dodatkowo przy małym kącie nachylenia dach trzeba deskowac co daje ok. 3 -4 tys zl wiecej za materiał i ok. 2 tys za robocizne.

zwracaj uwagę na wszystko. Najlepiej poproś o przesłanie zestawienia wieźby. Jeśli kiedys będę budował drugi dom tego błedu już nie popełnię.

Zycze udanego wyboru :wink:

jak to??? dwuspadowy moze byc drozszy od kopertowego??? juz nic nie rozumiem.

mackre -- czy mozes rozwinac temat? Co mi da zestaw wiezby? Czy musze zrobic kosztorys kazdego etapu budowy domu i dopiero porownac koszty????? Coraz bardziej sie boje tej budowy.

Ja wybudowałem dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na planie prostokąta, o pow. 110m2. Podobają mi się dachy kopertowe ale mój jest dwuspadowy. Zdecydowały względy praktyczne. Dach jest zbudowany z wiązarów kratownicowych pokryty blachodachówką. Przy konstrukcji kopertowej byłby droższy (chociaż ściany szczytowe też nie są za darmo). Przestrzeń strychu jest bardzo dobrze wentylowana. Nawiew powietrza odbywa się kratkami w okapie a wywiew otworami wentylacyjnymi w ścianach szczytowych.

Na strychu jest dużo miejsca do przechowywania rzeczy czasowo niepotrzebnych, ubrania zimowe wiszą sobie swobodnie zamiast gnieść się w szafie, nie ma problemu ze znalezieniem miejsca na pudła po sprzęcie komputerowym i RTv, jest gdzie rozwiesić pranie itd. Dzięki oknom w ścianach szczytowych w ciągu dnia na strychu jest widno a nispodziewana ulewa nie grozi zalaniem domu. Zwykłe okna są znacznie tańsze niż połaciowe.

Moim zdaniem dach kopertowy wygląda dodrze przy spadku połaci nie większym niż 30 st. i na budynku bez ścianek kolankowych. Dach dwuspadowy wygłada znacznie lepiej na budynku o podstawie prostokąta niż kwadratu.

Wybór nie jest prosty. Trzeba możliwie dokładnie określić swoje potrzeby i oczekiwania. Kształt działki i otoczenie też powinny mieć wpływ na decyzję.

Zestawienie więźby pozwoli ci na obliczenie jednego z elementów dachu. Założmy że masz przewidziane 20 krokwi o przekroju 10x22 długości 9 m, to musisz liczyc się z tym że 1. przekrój jest niestandardowy bo nawet przy pokryciu dachu dachówką stosuje sie przekroje mniejsze ,chyba że kąt nachylenia polaci jest mały, co daje odatkowy koszzt 2. 9 m to dosyc długa krokiew ,większość wanien do impregnacji pozwala na moczenie 8 m elementów, tartaki mają powód do kombinowania z ceną. orientacyjnie koszt samych takich krokwi to ok.3000 zł netto. Każda krokiew może byc podparta jetką 8x16 dlugośc ok 4m itd itp. Nie chce robic z siebie gwiazdy odnośnie znajomości dachów ale jest szereg rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze projektu.Pomoże ci zestawienie i rzut dachu.

Budowa domu to super sprawa.Nie martw się czytaj forum a dowiesz się wielu rzeczy

Pozdrawiam :wink:

Z ilością materiału to raczej koperta wychodzi drożej - jak już powyżej napisano - więcej taśmy kalenicowej, więcej gąsiorów itp, ale za to nie ma dachówek skrajnych lub obróbek blacharskich (w kopercie). Dochodzi więcej rynien, ale za to mogą być o mniejszych przekrojach. Różnica może być w robociźnie ale ... tu jest pole do popisu przy negocjacjach. U nas (dach kopertowy) jak szukaliśmy dekarza to stawka byłą podobna. Rosła po informacji o tym, że dach jest kopertowy. Jednak nieustawaliśmy w poszukiwaniach i znaleźliśmy wykonawcę koperty tańszego niż 2-spadowego.

Co do wyboru - dach dwuspadowy nie pasuje do każdego projektu i o tym nalezy pamiętać.

Co do poddasza - przy 2 spadowym jest bardziej ustawne. Jeśli nie jesteście pewni czy chcecie poddasze użytkowe, ale nie wykluczacie takiej możliwości to zaplanujcie ścianke kolankową i strop który może być podłogą. Koszt niewielki, a w przyszłości daje duże możliwości.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...