Yoric 06.09.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Avik, Jesli chcesz wprowadzic sie na wiosne to MUSICIE robic okna tynki i wylewki JUZ TERAZ!Jak zaczniecie wiosna - bedzie za pozno - tynki musza schnac okolo miesiaca, wylewki jeszcze dluzej .... pozniej to szukanie kafelkow kranikow, lampeczek, wstazeczek - na tym sie najwiecej czasu traci ..... Tynki cw maja podobny sklad co zaprawa murarska ...wydaje mi sie ze jesli skonczysz tynki 3 tygodnie przed mrozami to nic sie im nie stanie .... Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 I mnie takie dylematy trapią... Jednak chyba nie będziemy wstawiać okien i tynkować, zrobimy wodę/kanalizację i pierwsze wylewki pod posadzki, w październiku instalację elektryczną (pochlapaną anty ) i ocieplenie poddasza, a reszta - z kopyta od wiosny. Przeprowadzkę planujemy jesienią za roczek (optymalnie w wakacje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 06.09.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 WitamNasze tynki były robione w sierpniu 2004, ale wylewki 28 października. Mieliśmy wstawione wszystkie okna i prowizoryczne ( stare balkonowe ) drzwi wejściowe, dogrzewałem kozą i w zupełności wystarczało to na wyschnięcie wylewek i kontynuację reszty prac.Dlatego też powtórzę jeszcze, raz jeśli kasy starcza nie odkładać nic na następny rok - szkoda czasu. PS.Chyba, że ktoś się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 06.09.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ja tynkowałem w tym roku w .... styczniu. Pogoda była w miare ( emperatura plusowa) ściany z betonu komórkowego wiec tynki szybciutko schnęły. Nic nie popękało wszystko ok. Potem dopiero zaczą\ęła sie zima. Wniosek: nie bać sie tynkowania - po ich zrobieniu to krok milowy w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
df950 19.01.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 warto robić wylewki zimą?jaka musi być temperatura wewnętrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.01.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 temp min. 5*C. A czy warto to zależy od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fil 2871 19.01.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 no i kolega ma tu racje +5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 19.01.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 jak bedzie mniej to ci nie zrobia bo piach i woda im zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 16.04.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam bardziej doświadczoną brać budujących. Mam do Was takich pytań parę:* budynek w SSZ, jest inst. elektr. planuje wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej, tynków cementowo-wapiennych i wylewek przed zimą, ale nie zdołam docieplić ścian budynku (W największe mrozy tej zimy wewnątrz budynku było -5 st. C a w piwnicy -8st.C ). Jeżeli tynki i wylewki dobrze przeschną, to czy w czasie zimy, gdy mróz wejdzie do budynku (przemarzną), to coś im grozi? Nie planuje w tym czasie dogrzewać budynku. Poradzcie proszę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.04.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Wg zasłyszanych przeze mnie opinii tynki "zimowe" są najlepsze, bo długo i wolna schną w powietrzu o małej wilgotności. Ale to opinie zasłyszane - na tynkach się nie znam - powtarzam co dobiegło moich uszu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.04.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 U mnie tak było. Tynki gipsowe, wylewka - mixokret. Potem ostra zima i nic się nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marekkk2 18.11.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Witam mam pytanie do doświadczonych osób, które na budowie znają się lepiej niż ja. W czwartek zakończono robienie tynków cementowo-wapiennych u mnie w domu. Przed zimą chcielibyśmy zrobić jak najwięcej...ale nie wiemy czy to dobry pomysł aby za tydzień albo dwa lać wylewki. Dom nie jest ocieplony z zewnątrz. Czy posadzki nie popękają? Dodam jeszcze, że będziemy mieli podłogówkę w salonie, kuchni i łazienkach. Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.11.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 musisz utrzymywac temperature powyzej 0 st C w domu,lecz nie za wysoka,plastyfikatory.jesli bedziesz kladl deski,lub parkiet lepiej zrob betony przed zima ,bo czekaja Cie miesiace schniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Youzeq 24.08.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, mam dylemat czy zostawić na zimę dom w takim stanie jak jest czy zrobić jeszcze tynki i wylewki. Ściany pustak 24cm, strop Terriva. Na początku lipca skończony był już dach, teraz położona jest elektryka i w tym tygodniu będą okna, drzwi i brama garażowa ( projekt Poranna Mgła ). Teraz mam pytanie do doświadczonych Forumowiczów, czy warto zrobić tynki ? Czy to nie popęka zimą ? Proszę bardzo o odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Youzeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.08.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Jak zdąrzą wyschnąć to nie popękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Youzeq 24.08.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 A przy takiej pogodzie jak jest teraz ile czasu muszą schnąć tynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 25.08.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jak są ciepłe dni jak teraz to z miesiąc. NIE WIETRZYMY - mają sie kisić przy zamkniętych oknach. Tak samo wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 25.08.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Chciałem podłączyć się pod temat.Czy można robić tynki i wylewki jeszcze później np. w październiku i np. dogrzewać dom kominkiem lub kozą żeby wszystko poschło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.08.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Lepiej nie dogrzewać kozą. Mi przez to popękały. A tam gdzie było zimno wszystko wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Youzeq 25.08.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dziękuję bardzo za rady, chyba się zdecyduję jeszcze w tym roku w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts