AWIk 17.06.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Witam.Planujemy zakończyć stan surowy do końca września. Wykończenie (się) i wprowadzenie planujemy na wiosnę.Czy jest sens robić tynki i wylewki przed zimą? Myślałem że na zimę wstawił bym jakieś okna z odzysku. Raczej wnętrze nie będzie grzane w zimie. Jako że nasz dom jest parterowy, a strop jest drewniany dlatego przez zimę nie będzie sufitu. Czy nic nie grozi tynkom (gipsowym) i wylewkom podczas mrozów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.06.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Ja bym wstawiła okna docelowe i wytynkowała, wylewki też zrób. Możesz potem powolutku wykańczać - kafelki robić parę tygodni po tynkach, i na wiosnę będziesz miec wszystko zrobione i wyschnięte Nie tracisz tego czasu w zimie - bo w zamkniętym domu można sporo zrobić przez ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 17.06.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 WitamCałkowicie popieram, tym bardziej jeśli zima i wiosna będzie taka jak w tym roku to może się okazać, że na wiosnę się nie wprowadzisz. Rób koniecznie te tynki i wylewki! (nawet kosztem zapożyczenia się lub kredytu), a potem zimą kolejne prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.06.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Jesli zostawisz tynki wylewki i resztę (czyli instalacje) na wiosnę to na pewno nie uda ci się wprowadzić na wiosnę ale na jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Dokładnie, ładuj okna, tynki i wylewki, zimą jakaś koza i ogrzewaj i powolutku rób dalej, na wiosnę skok i mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.06.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Dodatkowa korzyść - jesień to dobra pogoda i temperatura na tynki i wylewki Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 17.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 no i po co ja czytalem ten temat ?? Teraz bede sam kombinowal czyby nie zrobic tynkow przed zima .... No ladnie Trzeba by bylo zrobic wszystkie instalacje teraz ale za to jaka oszczednosc czasu na wiosne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 24.06.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 a powiedzcie ile czasu potrzebują wiązać tynki i wylewki zanim przyjdą przymrozki (bo nie wiem jak zaprogramować pogodę ) zakładając że dom bez okien i ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.08.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Czy możliwy jest taki wariant aby wykonać tynki i wylewki (oczywiście odpowiednie instalacje wcześniej) na jesieni i bez wstawiania okien pozostawić na zimę? Otwory okienne będą zabite deskami bądź zabezpieczone folią. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.08.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Sam sie nad tym zastanawialem i zbieralem opinie po wykonawcach. co prawda tylko w kwestii tynkow wew. ale wydaje mi sie ze wylewki to prawie to samo ... WG wszystkich przepytanych przeze mnie jest to OK pod warunkiem ze nie bedzie mrozow w okresie ich robienia. Ja jednak sie nie decyduje bo przerasta mnie problem rozplanowania instalacji w tym roku :) PS. Dodatkowa polecana przez wykonawcow robota to ulozenie welny i plyt g-k na poddaszu [ale bez szpachlowania ich - to KONIECZNIE na przyszly rok (nie pytajcie czemu - bo nie wiem ...)] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 11.08.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Tak zrobiłem w ubiegłym roku (tynkowałem jeszcze w listopadzie) i większość tak robi. Lepiej mokre prace zrobić na jesieni, bo wiosna bywa zdradliwa i po wysokich temperaturach przychodzą często silne przymrozki. Tak było i w tym roku. A tynki i wylewki potrzebują dużo czasu na wyschnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.08.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Ale czy pozostawienie tak wykończonego wnętrza bez okien nie jest grożne?Czy mróz nie spowoduje jakichś szkód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.08.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 z tego co wiem nie... dodatkowo powietrze latajace po domu wysuszy wszystko bardzo dobrze ... zreszta mozna sie sprobowac z ekipa dogadac tak: ze jak nie sa na 100 % pewni czy sie da to nie robia - a jak sa pewni to gdyby przypadkiem cos sie spie... na wiosne to poprawiaja Z tego co wiem kazda ekipa w tej sytuacji zgodzi sie na poprawianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.08.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Ale czy pozostawienie tak wykończonego wnętrza bez okien nie jest grożne? Czy mróz nie spowoduje jakichś szkód? A czy pozostawienie betonowych schodow na zewnatrz domu na zime nie jest dla nich szkodliwe ? A moze tynki zewnetrzne tez trzeba zabezpieczac przed mrozami ? A betonowe podmurowki saiatek skladowac zima w ocieplanym garazu ? Ludzie... Nie dajcie sie zwariowac. Przeciez to teraz sa takie nowomodne pomysly, zeby tynki okna i wykonczenia robic w tym samym sezonie. Dawniej zostawialo sie otynkowany dom bez okien na zime i jakos nic sie nie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.08.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Bardzo wszystkim dziękuję - miałem dokładnie te same wątpliwości co autor wątku i fajnie że już ich nie mam. A propos robienia tynków w listopadzie - wtedy to już chyba na bank są przymrozki nocami i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.08.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 A propos robienia tynków w listopadzie - wtedy to już chyba na bank są przymrozki nocami i co wtedy? Wtedy sie robi tynki pozna wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.08.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Tak zrobiłem w ubiegłym roku (tynkowałem jeszcze w listopadzie) i większość tak robi. No według AM00 można i w listopadzie i większość tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 11.08.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Teoria mówi że tynki robi się do najmniej +15 stopni... ale to teoria My tez bedziemy tynkowac w tym roku, oczywiscie najpierw instalacje, i chcemy, jesli sie uda - zrobic jeszcze wylewki. Zabijemy otwory pieknie dechami i niech czeka i schnie do wiosny Moi rodzice lat temu 30 z okładem robili tynki w listopadzie i nic nie popekalo ani nic zlgo sie nie stalo, a temp. była na pograniczu +1/+2 stopnie C. Co prawda mieli okna, ale jak to w tamtych czasach - od razu, od nowosci z naturalna wentylacja. Zeby zamknac drzwi balkonowe musieli zdejmowac okucia.. Zalozenie okien teraz jest zbyt ryzykowne - po pierwsze jak sa drewniane moga sie wypaczyc, wiec trzeba wetrzyc, a jak sie wietrzy to moga okienka zdemontowac tzw. potrzebujacy - i juz nie bedzie klopotu z wietrzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 11.08.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 mój sąsiad zrobił tynki bodaj 2-3 lata temu i od tamtego czasu stoi tak dom bez okien, zabity dechami, pokryty papą. Jakoś nie zauważył, zeby mu coś przemarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.09.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 a powiedzcie ile czasu potrzebują wiązać tynki i wylewki zanim przyjdą przymrozki (bo nie wiem jak zaprogramować pogodę ) zakładając że dom bez okien i ogrzewania? Mam takie samo pytanie Prośba o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts