Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki i wylewki przed zimą

AWIk

Recommended Posts

Witam.

Planujemy zakończyć stan surowy do końca września. Wykończenie (się) i wprowadzenie planujemy na wiosnę.

Czy jest sens robić tynki i wylewki przed zimą? Myślałem że na zimę wstawił bym jakieś okna z odzysku. Raczej wnętrze nie będzie grzane w zimie. Jako że nasz dom jest parterowy, a strop jest drewniany dlatego przez zimę nie będzie sufitu. Czy nic nie grozi tynkom (gipsowym) i wylewkom podczas mrozów?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym wstawiła okna docelowe i wytynkowała, wylewki też zrób. Możesz potem powolutku wykańczać - kafelki robić parę tygodni po tynkach, i na wiosnę będziesz miec wszystko zrobione i wyschnięte

Nie tracisz tego czasu w zimie - bo w zamkniętym domu można sporo zrobić przez ten czas.

• 1 month później...

Sam sie nad tym zastanawialem i zbieralem opinie po wykonawcach. co prawda tylko w kwestii tynkow wew. ale wydaje mi sie ze wylewki to prawie to samo ...

WG wszystkich przepytanych przeze mnie jest to OK pod warunkiem ze nie bedzie mrozow w okresie ich robienia.

Ja jednak sie nie decyduje bo przerasta mnie problem rozplanowania instalacji w tym roku :):):)

PS.

Dodatkowa polecana przez wykonawcow robota to ulozenie welny i plyt g-k na poddaszu [ale bez szpachlowania ich - to KONIECZNIE na przyszly rok (nie pytajcie czemu - bo nie wiem ...)]

Tak zrobiłem w ubiegłym roku (tynkowałem jeszcze w listopadzie) i większość tak robi. Lepiej mokre prace zrobić na jesieni, bo wiosna bywa zdradliwa i po wysokich temperaturach przychodzą często silne przymrozki. Tak było i w tym roku. A tynki i wylewki potrzebują dużo czasu na wyschnięcie.

z tego co wiem nie... dodatkowo powietrze latajace po domu wysuszy wszystko bardzo dobrze ...

zreszta mozna sie sprobowac z ekipa dogadac tak:

ze jak nie sa na 100 % pewni czy sie da to nie robia

- a jak sa pewni to gdyby przypadkiem cos sie spie... na wiosne to poprawiaja :lol: :lol: :lol:

Z tego co wiem kazda ekipa w tej sytuacji zgodzi sie na poprawianie.

Ale czy pozostawienie tak wykończonego wnętrza bez okien nie jest grożne?

Czy mróz nie spowoduje jakichś szkód?

A czy pozostawienie betonowych schodow na zewnatrz domu na zime nie jest dla nich szkodliwe ? ;)

A moze tynki zewnetrzne tez trzeba zabezpieczac przed mrozami ? ;) A betonowe podmurowki saiatek skladowac zima w ocieplanym garazu ? ;)

Ludzie... Nie dajcie sie zwariowac. Przeciez to teraz sa takie nowomodne pomysly, zeby tynki okna i wykonczenia robic w tym samym sezonie. Dawniej zostawialo sie otynkowany dom bez okien na zime i jakos nic sie nie dzialo.

Teoria mówi że tynki robi się do najmniej +15 stopni... ale to teoria

My tez bedziemy tynkowac w tym roku, oczywiscie najpierw instalacje, i chcemy, jesli sie uda - zrobic jeszcze wylewki. Zabijemy otwory pieknie dechami i niech czeka i schnie do wiosny :p

Moi rodzice lat temu 30 z okładem robili tynki w listopadzie i nic nie popekalo ani nic zlgo sie nie stalo, a temp. była na pograniczu +1/+2 stopnie C. Co prawda mieli okna, ale jak to w tamtych czasach - od razu, od nowosci z naturalna wentylacja. Zeby zamknac drzwi balkonowe musieli zdejmowac okucia.. :roll:

Zalozenie okien teraz jest zbyt ryzykowne - po pierwsze jak sa drewniane moga sie wypaczyc, wiec trzeba wetrzyc, a jak sie wietrzy to moga okienka zdemontowac tzw. potrzebujacy :evil: - i juz nie bedzie klopotu z wietrzeniem :wink:

• 4 weeks później...