Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki i wylewki przed zimą

AWIk

Recommended Posts

Avik,

Jesli chcesz wprowadzic sie na wiosne to MUSICIE robic okna tynki i wylewki JUZ TERAZ!

Jak zaczniecie wiosna - bedzie za pozno - tynki musza schnac okolo miesiaca, wylewki jeszcze dluzej .... pozniej to szukanie kafelkow kranikow, lampeczek, wstazeczek - na tym sie najwiecej czasu traci .....

Tynki cw maja podobny sklad co zaprawa murarska ...wydaje mi sie ze jesli skonczysz tynki 3 tygodnie przed mrozami to nic sie im nie stanie ....

Yoric

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I mnie takie dylematy trapią...

Jednak chyba nie będziemy wstawiać okien i tynkować, zrobimy wodę/kanalizację i pierwsze wylewki pod posadzki, w październiku instalację elektryczną (pochlapaną anty :evil: :evil: :evil: ) i ocieplenie poddasza, a reszta - z kopyta od wiosny. Przeprowadzkę planujemy jesienią za roczek (optymalnie w wakacje)

Witam

Nasze tynki były robione w sierpniu 2004, ale wylewki 28 października. Mieliśmy wstawione wszystkie okna i prowizoryczne ( stare balkonowe ) drzwi wejściowe, dogrzewałem kozą i w zupełności wystarczało to na wyschnięcie wylewek i kontynuację reszty prac.

Dlatego też powtórzę jeszcze, raz jeśli kasy starcza nie odkładać nic na następny rok - szkoda czasu.

PS.

Chyba, że ktoś się nie spieszy.

• 3 years później...
  • 3 years później...

Witam bardziej doświadczoną brać budujących. Mam do Was takich pytań parę:

* budynek w SSZ, jest inst. elektr. planuje wykonanie instalacji wodno-kanalizacyjnej, tynków cementowo-wapiennych i wylewek przed zimą, ale nie zdołam docieplić ścian budynku (W największe mrozy tej zimy wewnątrz budynku było -5 st. C a w piwnicy -8st.C ). Jeżeli tynki i wylewki dobrze przeschną, to czy w czasie zimy, gdy mróz wejdzie do budynku (przemarzną), to coś im grozi? Nie planuje w tym czasie dogrzewać budynku. Poradzcie proszę.

Pozdrawiam.

Wg zasłyszanych przeze mnie opinii tynki "zimowe" są najlepsze, bo długo i wolna schną w powietrzu o małej wilgotności.

Ale to opinie zasłyszane - na tynkach się nie znam - powtarzam co dobiegło moich uszu:)

• 1 year później...

Witam mam pytanie do doświadczonych osób, które na budowie znają się lepiej niż ja.

W czwartek zakończono robienie tynków cementowo-wapiennych u mnie w domu. Przed zimą chcielibyśmy zrobić jak najwięcej...ale nie wiemy czy to dobry pomysł aby za tydzień albo dwa lać wylewki. Dom nie jest ocieplony z zewnątrz.

Czy posadzki nie popękają? Dodam jeszcze, że będziemy mieli podłogówkę w salonie, kuchni i łazienkach.

Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi.

• 9 months później...
Witam, mam dylemat czy zostawić na zimę dom w takim stanie jak jest czy zrobić jeszcze tynki i wylewki. Ściany pustak 24cm, strop Terriva. Na początku lipca skończony był już dach, teraz położona jest elektryka i w tym tygodniu będą okna, drzwi i brama garażowa ( projekt Poranna Mgła ). Teraz mam pytanie do doświadczonych Forumowiczów, czy warto zrobić tynki ? Czy to nie popęka zimą ? Proszę bardzo o odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane przez Youzeq