EWBUD 25.08.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 lepiej zrób. Masz zrobioną elektrykę - lepiej ją schować pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 26.08.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Ja bym w pażdzierniku nie ryzykował. Z regóły są już wtedy przymrozki. I momi że bedziesz grzał może odparzyc ci tynki w miejscach dzie jest beton zamiast cegły: nadproża, wieniec, deka jak temperatura spadnie w nocy do -10. A jak zaczniesz w pazdzierniku to w listoadzie bedą jeszcze wilgotne. Ja robiłem tynki rok temu 20 marca - przyszło 2 tygodnie mrozów po -15 stopni i miałem odparzone przy betonie mimo że w budunku temp był +5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walenty 26.08.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jak są ciepłe dni jak teraz to z miesiąc. NIE WIETRZYMY - mają sie kisić przy zamkniętych oknach. Tak samo wylewki Dlaczego przy zamkniętych oknach? Zawsze byłem przekonany, że tynki należy wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.08.2014 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 No nie. Jeśli się przesuszą za szybko zaczną pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.08.2014 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak są ciepłe dni jak teraz to z miesiąc. NIE WIETRZYMY - mają sie kisić przy zamkniętych oknach. Tak samo wylewki Tyle tylko ze pojawi się pleśń od tego kiszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.08.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ty tak na poważnie? Jak ktoś robi tynki i wylewki po zrobieniu izolacji poddasza i scian to moze sie pojawic nawet grzyb. Jak robi sie wg kolejnosci to nic sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 27.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ty tak na poważnie? Jak ktoś robi tynki i wylewki po zrobieniu izolacji poddasza i scian to moze sie pojawic nawet grzyb. Jak robi sie wg kolejnosci to nic sie nie dzieje Na własne oczy widziałem oglądając prace różnych tynkarzy przed wyborem swojego jak na jednej z budów poddasze użytkowe miało już wełnę i stelaże pod zabudowę GK. Wszystko poprute a w widocznych otworach jętki popleśniałe. Tynkarz pracował na parterze na górze wszędzie skosy więc tam GK i jednak spleśniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.08.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ty tak na poważnie? Jak ktoś robi tynki i wylewki po zrobieniu izolacji poddasza i scian to moze sie pojawic nawet grzyb. Jak robi sie wg kolejnosci to nic sie nie dzieje Robiłem wg kolejności, dom nie był ocieplony, tynki gipsowe dolina nidy zet, drzwi wejściowe i brama garażowe prowizoryczne z desek ze szparami a mimo tego pleśń się pojawiła. Ściana z BK, w miarę szczelna. Dopiero po miesiącu zacząłem wietrzyć bo pojawiła się pleśń. Do tego czasu w wielu jeszcze miejscach tynki były mokre. Wylewki robione później były przykryte folią 3 tygodnie, gdy zdjąłem ją to podłoga była mokra i dopiero zacząłem wietrzyć. Na dzień dzisiejszy tynki mam suche, wylewka nie popękała, pleśń zwalczona. Jak bym robił drugi raz to bym po tynkach trochę wietrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 30.08.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 niestety trzeba utrzymywać odpowiednią wilgotność choćby wietrząc po trochu codziennie. jeżeli jest stan surowy zamknięty i zaizolowany to nawet w październiku można kłaść tynki, inaczej tynkarze mieliby sezon tylko na wakacjach przy naszych warunkach. Problemem może być ta koza żeby nie było tak że w jednym miejscu jest 50stopni a w innym tyle co na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 01.09.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Dokładnie, jak zrobisz je we wrześniu/październiku to nie powinno być problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.09.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) U mnie tynki zaczęli w połowie llistopada. Prognozy dwutygodniowe były obiecujące, a tynkom gipcowym mróz może narobić krzywdy właśnie przez pierwsze kilkanaście dbiNie miałem kozy, tylko nagrzewnicę elektryczną o mocy 6kW, która pracowała po 2h dziennie, wieczorami. Okna otwierałem z ciągu dnia (na przelomie listopada/grudnia zdażały się dni po 8stC).Gdyby było chłodniej ? Zapłaciłbym wiecej za prąd, ale szkód bym nie miał. Edytowane 2 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 26.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Podbiję temat. Bardzo nam zależy na tynkach i wylewkach jeszcze w tym roku, ekipom zejdzie jeszcze ze dwa tygodnie z instalacjami, więc koło 10 listopada moglibyśmy wchodzić z tynkami (cementowymi ) potem (no właśnie jak długie potem ???) z wylewkami - kiedy można wejść z miksokretem po tynkach?Prognozy długoterminowe mówią o lekkich -2stC przymrozkach nocnych . Pytanie, czy z nagrzewnicami (SSZ bez ocieplenia zew) można bezpiecznie przejść ten etap w takim stanie bezpiecznie dla prac budowlanych - delikatnie pomijam temat kosztów :/ ? Jak długo po pracach powinno się przeciwdziałać spadkom temperatury poniżej 5stC ? Jak wydajne są nagrzewnice- dom parter plus poddasze 150m2- wystarczy jedna nagrzewnica, dwie? plus jedna do garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.10.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Podbiję temat. Bardzo nam zależy na tynkach i wylewkach jeszcze w tym roku, ekipom zejdzie jeszcze ze dwa tygodnie z instalacjami, więc koło 10 listopada moglibyśmy wchodzić z tynkami (cementowymi ) potem (no właśnie jak długie potem ???) z wylewkami - kiedy można wejść z miksokretem po tynkach? Prognozy długoterminowe mówią o lekkich -2stC przymrozkach nocnych . Pytanie, czy z nagrzewnicami (SSZ bez ocieplenia zew) można bezpiecznie przejść ten etap w takim stanie bezpiecznie dla prac budowlanych - delikatnie pomijam temat kosztów :/ ? Jak długo po pracach powinno się przeciwdziałać spadkom temperatury poniżej 5stC ? Jak wydajne są nagrzewnice- dom parter plus poddasze 150m2- wystarczy jedna nagrzewnica, dwie? plus jedna do garażu? tylko wez tez pod uwage ze w co i wod trzeba zrobic probe szczelnosci, czyli nabic woda, prosta droga do rozsadzenia rur bez ogrzewania. mozna.wydmuchac, ale calkiem nie wydmuchasz i mozesz narobic sobie wiecej problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 26.10.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 A od czego jest powietrze? Kto robi wodą w dzisiejszych czasach. 10 atmosfer w rury i jedziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Albo woda z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 27.10.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Oko, zabłysnę wiedzą dt prób szczelności CO ale co z głównym pytaniem o tynki,wylewki i nagrzewnice..ktoś się porywa na to? Ktoś jest góralem iczuje w kościach jaka będzie zima??- uwielbiam enigmatyczne stwierdzenie zdążyć przed zimą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.10.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) U mnie tynkarze weszli po 15listopada - rok temu. Prognozy dwutygodniowe były łaskawe, do walki z ewentualnymi przymrozkami miałem nagrzewnicę 9kW. Nawet się nie napracowala zbytnio przez 3-4tygodnie od położenia tynków. Zreszta wkaśnie sobie przypomnialem, źe muszę ja sprzedać Jak wejdziesz do wpisow sprzed roku w moim dzienniku budowy, to zobaczysz, jakie byly temperatury, wilgotnosć i jak dlugo grzalem. Wylewek wtedy nie robiłem, bo musialem dozbierać finanse. Ale wylewki to nie problem, nawet -5C nic im nie zrobi Jedyne niebezpieczeństwo to robieniie instalacji zimą - PP i Pex w temp 0-5C robią się kruche, co utrudnia ich układanie (gięcie PEXa). Tu już trzeba przyzwoicie grzać podczas prac, co może podnieśc koszty. Edytowane 27 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 27.10.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Wylewki możesz zrobić zaraz po tynkach, nie ma to znaczenia ile będziesz czekał. Ja bym robił .... Gdzie do zimy jeszce .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 27.10.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 CO prowadzimy w miedzi, wodę tylko w plastikach, ale myślę ,że pan gnąc chyba będzie widział czy mu pękło czy nie . Zimo precz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Rozumiem, że podłogówki nie robisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts