Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki i wylewki przed zimą

AWIk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobra, do tynków w listopadzie dojrzałam już emocjonalnie. Pan wykonawca mówi ,że można, robił, jeśli tylko nie będzie mocnych nocnych mrozów ( a co będzie jeśli nocny mocny mróz przyjdzie nagle, tego nie wiem i wolę nie wiedzieć ).

Ktoś ma doświadczenia z wylewkami zimą??Nie wiem czy w ogóle dzownić do Pana robiacego wylewki... Wyobrażam sobie ,że do cementu dodaje się jakiś super specyfik który przeciwdziała zamarzaniu i jest git. Tylko czy moje wyobrażenie pokrywa się z polską rzeczywistością ?

Fakty fakty..

Tam gdzie nie dogrzewałem wyszły duzo lepiej niż tam gdzie wstawiłem kozę i dogrzewałem. Przynajmniej dla tynków cementowych tak jest.

Co konkretnie oznacza "wyszły dużo lepiej" ?

Edytowane przez 330ml

Z wylewkami jest mniejszy problem,niż z tynkami.

Beton jest polsuchy, wydziela przez piewrwsze dni tyle ciepła, że woda paruje nawet za szybko.

Wystarczy, że wykorzystasz cement szybkowiązący CEM I klasy 42,5R, zwirek 2-8, zamiast częsci piasku i po pieciu dniach od wylania masz posadzke, której zaden "nocny przymrozek" krzywdy nie zrobi.

Z wylewkami jest mniejszy problem,niż z tynkami..

Czyli jest nadzieja! Technologia budownictwa zaczyna mnie coraz bardziej fascynować.

Czy wylewki więc, także się polewa aby nie spękały - logicznie myśląc tak. Rozumiem ,że dla wylewek wystarczy krótsze okno pogodowe niż dla tynków.

Pytanie dodatkowe - co się robi z spękanym tynkiem, żyje się z nim, czy żyłka pęka i robi się drugi raz ?

Dziękuję za pomoc.

Uwag kilka:

1. oznaczenie CEM X2,5 I R - oznacza że jest to cement o wytrzymałości końcowej albo 32,5 albo 43,5 albo 52,5 MPa (teoretycznie, zwykle więcej o te 10 MPa albo i lepiej), I - bez dodatków - czysty (ilość składników pozaklinkierowych nie może być wyższa niż 5%, a R - o szybkich przyrostach wytrzymałości a nie szybkowiążący. Typowe początki czasu wiązania to ok 120 min.

2. Ta pajęczynka to skurcze. Zgadza się, cement sam się ogrzewa (wysokie ciepło hydratacji) co oznacza, że przy chłodnych dniach daje sobie radę, a wilgoci potrzebuje do wiązania. Niskie temperatury otoczenia spowalniają ten proces, co oznacza, że skurcze są mniejsze lub ich brak. Ogrzanie - podwyższenie temperatury - to przyśpieszenie tego procesu, tym bardziej "sztuczne" im mniejszej powierzchni to dotyczy. Oznacza to, że siateczka pęknięć powstanie - a ta siateczka to właśnie rysy skurczowe. W lecie kiedy jest wysoka temperatura - spowolnienie tego procesu polega na dodaniu plastyfikatorów, lub środków zmniejszających ilość wody w mieszance.

Czyli jest nadzieja! Technologia budownictwa zaczyna mnie coraz bardziej fascynować.

Czy wylewki więc, także się polewa aby nie spękały - logicznie myśląc tak. Rozumiem ,że dla wylewek wystarczy krótsze okno pogodowe niż dla tynków.

Pytanie dodatkowe - co się robi z spękanym tynkiem, żyje się z nim, czy żyłka pęka i robi się drugi raz ?

Dziękuję za pomoc.

Oczywiście, tak, jak napisał Balto, cement "R" to nie szybkowiążący, a o przyśpieszonym przyroście wytrzymałości.

W praktyce - przez pierwsze 2-3 dni ciepłem hydratacji sam broni się przed przymrozkami, a później jego wytrzymałość jest na tyle duża, że nie wiem, jaki mróz mógłby mu zaszkodzić.

Wylewek (przy tej temperaturze) nie trzeba polewać, wystarczy po 24h przykryć folią na jakiś tydzień.

Tynki z żyłkami to tylko defekt estetyczmy, natomiast, kiedy słychać głuchy pogłos po stuknięciu w nie - to oznacza że się odspoiły od podłoża i należy je skuć.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam, we wrześniu skończono u mnie tynki gipsowe Dolina Nidy Zeta i mam problem gdyż nie wyschły jeszcze dobrze,a dom jest nieogrzewany ( brak prądu ), oczywiście są okna i wszystkie drzwi, dom nieocieplony z zewnątrz. Wilgotne są praktycznie same sufity, ale zaczynają już się pojawiać na nich jasne prześwity, nie ma już wilgoci na zamkniętych oknach jak to było na początku. Czy powinienem teraz jeszcze je suszyć jakąś nagrzewnicą ? Czy może same wyschną i mróz im nie zaszkodzi ? Edytowane przez Youzeq

Witam, we wrześniu skończono u mnie tynki gipsowe Dolina Nidy Zeta i mam problem gdyż nie wyschły jeszcze dobrze,a dom jest nieogrzewany ( brak prądu ), oczywiście są okna i wszystkie drzwi, dom nieocieplony z zewnątrz. Wilgotne są praktycznie same sufity, ale zaczynają już się pojawiać na nich jasne prześwity, nie ma już wilgoci na zamkniętych oknach jak to było na początku. Czy powinienem teraz jeszcze je suszyć jakąś nagrzewnicą ? Czy może same wyschną i mróz im nie zaszkodzi ?

Tynkom gipsowym mróz nie zaszkodzi, jeśli miałbyś cementowo-wapienne mógłbyś się martwić.

• 2 weeks później...

1,5 tygodnia temu zrobiłem wylewki z miksokreta, po 2 dniach przykryłem je folią. Średnia temperatura w pomieszczeniach to 4-8 *C

Jak długo powinny byc przykryte wylewki folią? Czy wylewka wiążę wolniej takich temperaturach?

Czy należy podgrzewać pomieszczenia aby temperatura nie spadał do 0*C albo poniżej.

Jak to wpływa na proces dojrzewnia betonu?

witam

Zgodnie z zaleceniami Pana Radka zrobiłem tynki gipsowe twarde ZETA i wietrzyłem od następnego dnia no bo to gipsy :D

po trzech tygodniach wylewki pozamykałem dom no bo beton ma schnąć wolno :yes:

teraz gdy wylewki się utwardziły a w wyniku ocieplenia budynku pokazała mi się wilgoć na ścianach- koza 9metrów rury przez trzy pomieszczenia okna otwarte a w nocy na uchyłach + wentylator chodzi non stop by powietrze wirowało

i tak od 01.12.br schnie w oczach

Panie Radku muszę poszukać jeszcze Pana zaleceń co do szlifowania ZETY

Przy okazji dziękuję Panu za fachowe porady

a i jeszcze jedno jak piszecie o problemach z tynkami to zaznaczajcie jakie macie bo jak pisze Pan Radek inaczej się sprawy mają przy gipsach inaczej przy cementowo-wapiennych

witam

Zgodnie z zaleceniami Pana Radka zrobiłem tynki gipsowe twarde ZETA i wietrzyłem od następnego dnia no bo to gipsy :D

po trzech tygodniach wylewki pozamykałem dom no bo beton ma schnąć wolno :yes:

teraz gdy wylewki się utwardziły a w wyniku ocieplenia budynku pokazała mi się wilgoć na ścianach- koza 9metrów rury przez trzy pomieszczenia okna otwarte a w nocy na uchyłach + wentylator chodzi non stop by powietrze wirowało

i tak od 01.12.br schnie w oczach

Panie Radku muszę poszukać jeszcze Pana zaleceń co do szlifowania ZETY

Przy okazji dziękuję Panu za fachowe porady

a i jeszcze jedno jak piszecie o problemach z tynkami to zaznaczajcie jakie macie bo jak pisze Pan Radek inaczej się sprawy mają przy gipsach inaczej przy cementowo-wapiennych

:)

Zetę szlifuję się tak samo jak diamanta, ale w razie wątpliwości proszę pytać.