rafal9 17.06.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Ile czasu może stać dom z więźbą dachową, ale bez przykrycia.Planowane jest położenie folii i dachówki.Jednak nie wiem ile czasu może potrwać przerwa pomiędzy wykonaniem więźby a pokryciem dachu.Czy możliwe jest przezimowanie takiego budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 17.06.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Przezimowanie jest mozliwe - ale lepiej tego uniknac.Na pewno korzystnie to na wiezbe nie wplynie, poza tym nie bez znaczenia jest z jakich materialow zbudowany jest dom i w jakiej strefie klimatycznej postawiony. Inaczej zachowa sie dom z BK w Karkonoszach a inaczej zelbetowy bunkier pod Gdanskiem.Poza tym sugerowalbym pelne deskowanie i pape pod dachowke. Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 17.06.2005 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Przezimowanie to wariant ostateczny.Przestój może być od sierpnia do września/października,czyli max 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Nie polecam, jak brak kasy zadeskować i choć folią przykryć , choć lepiej papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 17.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Folia nie ! Folie niszczy promieniowanie UV i folia musi zostac przykryta jak najszybciej. Poza tym jak napada sniegu na folie to moze sie porozdzierac ..a ze sie ponaciaga ..powyrywa przez zime to pewne. Jak brak kasy to nie kryc dachowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz Danielski 17.06.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 jeślichodzi o system papa plus deskowanie to super bo moze postać dłuzej niż 4 miesiące tyle co moze wytrzymac zwykła folia. Proponuję jednak alternatywe membranę Roofshield super firmy proctor - informacja na stronie http://www.proctor.plktóra bez przykrycia moze leżeć 24 miesiace - potwierdzone przez producenta. wychodzi taniej niz papa i deskowanie a potem tylko wystarczy pokryć dachówką duza oszczędnośc czasu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 17.06.2005 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Ale sama więźba nie przykryta niczym ile może stać w sezonie letnio/jesiennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.06.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 miałem nie przykryte na jesień ze 2 miechy odradzam, co prawda wszystko O.K, ale powiechrzniowo pojawiała się już pleśń, wszystko było mokre, odradzam, na szczęście nic się nie stało. Wszystko zależy od pogody, ale myśle iż max 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 17.06.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Miesiac w lato to wiezba moze stac spokojnie. Nawet dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom317 17.06.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Miesiac w lato to wiezba moze stac spokojnie. Nawet dwa. Właśnie słońce jest większym problemem niż deszcz. Radzę pozakładać przynajmniej deski okapowe, żeby zwiększyć sztywność konstrukcji. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.06.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Dokładnie.Największym wrogiem więźby jest słońce i rozsychanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.06.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Dokładnie. Największym wrogiem więźby jest słońce i rozsychanie A jak będzie więźba pod dachem to się nie rozeszchnie jeśli jest wykonana z mokrego drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 moja wiezba sie rozsycha na kupce przykryta folia czeka na jesien wtedy moze ja wrzuce na domek ktorego na razie nie ma nawet sladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.06.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A jak będzie więźba pod dachem to się nie rozeszchnie jeśli jest wykonana z mokrego drewna? Wyschnie,owszem. Ale nie nagrzeje się tak gwałtownie jak na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.06.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A co z murami i stropem ?. Będzie się lała na nie woda. Przedłuży to przynajmniej o rok schnięcie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.06.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Na słońcu przy szybkim schnięciu szybciej będzie się paczyć, a jak ma to i tak rozeschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 17.06.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Zbigniew, Moj dom przestal zime bez dachu i juz teraz jest suchy jak pieprz, tak ze z tym suszeniem latami to chyba nie do konca prawda. Moze zalezec to od materialow - u mnie U-220 , strop monolit + mury "zatkane" wiencem.Inna sprawa, ze moja chalupka w dosyc przewiewnym miejscu stoi i moze dlatego tak szybko wyschla. tom317, pattaya, Z ta wiezba tez bym nie przesadzal ...kupilem wiezbe pod koniec listopada - przelezala nieprzykryta do kwietnia - sniegi, mrozy deszcze roztopy, pozniej slonce i deszcze - i ciesle chwalili ze wiezba ok, tylko mokra troche. Tak samo bedzie na dachu - troche wyschnie na sloncu, troche ja deszczyk zmoczy i bedzie ok. Konczac ten przydlugawy post, pozdrawiam Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 17.06.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 ja miałam dom pokryty nie deskami tylko płytami , a na to papę , tak stało mi dwa lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.06.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Ile czasu może stać dom z więźbą dachową, ale bez przykrycia. Dopóki się nie zawali... A tak serio: zimowanie samej więźby nie jest czymś nadzwyczajnym; wiele domów tak robi. Nie powinno to zaszkodzić nawet wtedy, gdy drewno nie jest impregnowane - ściemnieje trochę, ale to tylko wrażenia estetyczne. Grożniejsze jest zostawianie membrany wysokoparoprzepuszczalnej narażonej na działanie czynników atmosferycznych.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 19.06.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 u mnie więźba przezimowała bez przykrycia i nic konkretnego się nie stalo tylko trochę desek które przybiłem przed zimą powypaczalo się no i chyba impregnat trochę się zmył bo po deszczach woda na stropie była koloru zielonego ale przed pokryciem pomalowalo się jeszcze raz i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts