Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile czasu może stać dom z więźbą dachową, ale bez przykrycia.

Planowane jest położenie folii i dachówki.

Jednak nie wiem ile czasu może potrwać przerwa pomiędzy wykonaniem więźby a pokryciem dachu.

Czy możliwe jest przezimowanie takiego budynku?

https://forum.murator.pl/topic/35447-dom-z-wi%C4%99%C5%BAb%C4%85-bez-przykrycia-ile-mo%C5%BCe-sta%C4%87/

Przezimowanie jest mozliwe - ale lepiej tego uniknac.

Na pewno korzystnie to na wiezbe nie wplynie, poza tym nie bez znaczenia jest z jakich materialow zbudowany jest dom i w jakiej strefie klimatycznej postawiony. Inaczej zachowa sie dom z BK w Karkonoszach a inaczej zelbetowy bunkier pod Gdanskiem.

Poza tym sugerowalbym pelne deskowanie i pape pod dachowke.

Yoric

Folia nie ! Folie niszczy promieniowanie UV i folia musi zostac przykryta jak najszybciej. Poza tym jak napada sniegu na folie to moze sie porozdzierac ..a ze sie ponaciaga ..powyrywa przez zime to pewne.

Jak brak kasy to nie kryc dachowka ;-)

jeślichodzi o system papa plus deskowanie to super bo moze postać dłuzej niż 4 miesiące tyle co moze wytrzymac zwykła folia.

Proponuję jednak alternatywe membranę Roofshield super firmy proctor - informacja na stronie

http://www.proctor.pl

która bez przykrycia moze leżeć 24 miesiace - potwierdzone przez producenta. wychodzi taniej niz papa i deskowanie a potem tylko wystarczy pokryć dachówką duza oszczędnośc czasu i kasy

miałem nie przykryte na jesień ze 2 miechy odradzam, co prawda wszystko O.K, ale powiechrzniowo pojawiała się już pleśń, wszystko było mokre, odradzam, na szczęście nic się nie stało. Wszystko zależy od pogody, ale myśle iż max 2 miesiące
Miesiac w lato to wiezba moze stac spokojnie. Nawet dwa.

Właśnie słońce jest większym problemem niż deszcz. Radzę pozakładać przynajmniej deski okapowe, żeby zwiększyć sztywność konstrukcji.

Tomek

Zbigniew,

Moj dom przestal zime bez dachu i juz teraz jest suchy jak pieprz, tak ze z tym suszeniem latami to chyba nie do konca prawda. Moze zalezec to od materialow - u mnie U-220 , strop monolit + mury "zatkane" wiencem.

Inna sprawa, ze moja chalupka w dosyc przewiewnym miejscu stoi i moze dlatego tak szybko wyschla.

tom317, pattaya,

Z ta wiezba tez bym nie przesadzal ...kupilem wiezbe pod koniec listopada - przelezala nieprzykryta do kwietnia - sniegi, mrozy deszcze roztopy, pozniej slonce i deszcze - i ciesle chwalili ze wiezba ok, tylko mokra troche. Tak samo bedzie na dachu - troche wyschnie na sloncu, troche ja deszczyk zmoczy i bedzie ok.

Konczac ten przydlugawy post, pozdrawiam

Yoric

Ile czasu może stać dom z więźbą dachową, ale bez przykrycia.

Dopóki się nie zawali... :D :D :D

A tak serio: zimowanie samej więźby nie jest czymś nadzwyczajnym; wiele domów tak robi. Nie powinno to zaszkodzić nawet wtedy, gdy drewno nie jest impregnowane - ściemnieje trochę, ale to tylko wrażenia estetyczne. Grożniejsze jest zostawianie membrany wysokoparoprzepuszczalnej narażonej na działanie czynników atmosferycznych.[/code]

u mnie więźba przezimowała bez przykrycia i nic konkretnego się nie stalo tylko trochę desek które przybiłem przed zimą powypaczalo się no i chyba impregnat trochę się zmył bo po deszczach woda na stropie była koloru zielonego ale przed pokryciem pomalowalo się jeszcze raz i jest ok.