Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z więźbą bez przykrycia - ile może stać?

Recommended Posts

Nie rozumiem twierdzen bez uzasadnienia:

- (...) poza tym sugerowalbym pelne deskowanie i pape pod dachowke (...)

---> DLACZEGO? Wykonawce, ktory sie upieral na pelne deskowanie pod karpiowke przegonilem... chcial mi podrozyc dach o 30%

- (...) miesiac w lato to wiezba moze stac spokojnie. Nawet dwa (...)

---> A dlaczego nie, 3, 4 albo 5?

- (...) A co z murami i stropem ?. Będzie się lała na nie woda. Przedłuży to przynajmniej o rok schnięcie domu.

---> Dlaczego o rok? Moze tylko o 3 miesiace? A moze az o 2 lata?

- (...) chyba impregnat trochę się zmył bo po deszczach woda na stropie była koloru zielonego ale przed pokryciem pomalowalo się jeszcze raz i jest ok (...)

---> Wydawalo mi sie, ze impregnat ma impregnowac, a nie 'dawac' kolor... U mnie po prostu barwnik wyblakl od slonca, nic niezwyklego. No OK, ja nie mialem zielonego stropu, moze u kogos rzeczywiscie sie zmyl ;)

...a teraz do rzeczy ;) u mnie wiezba byla gotowa z koncem stycznia i czekala na dachowke do kwietnia ze wzgledu na pogode. Na strop spadlo w sumie okolo 50 cm sniegu :( wiec zyskalem troche masy miesniowej, gdy go zrzucalem ;) Dom stoi w wietrznym, otwartym miejscu, wiec cyrkulacja powietrza jest znakomita, nie mam obaw o przedluzone wysychanie.

Moja konkluzja: rzeczywiscie, ile moze stac bez przykrycia - 'TO ZALEZY'... najlepiej jak najkrocej.

• 1 year później...