Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do Dziennika Xeny z Xsary

Recommended Posts

Xena pomęczę cię jeszcze.

Co zamierzasz zrobić z elewacją? Zostawiasz klinkier?

Mnie się bardzo podoba oryginalna wersja i jeśli DM11 to tylko z takim klinkierem.

Ciekawa jestem jak to wychodzi cenowo w porównaniu z tynkiem. Robiłaś już jakieś wyceny?

Jeszcze strop. W projekcie jest chyba na kratownicy, ale jak się dowiadywałam w Bauherr, jest możliwość zmiany na 12cm monolityczny. Czy zmieniałaś coś?

Jaka jest konstrukcja dachu?

To było ostatnie pytanko. NA RA ZIE. :lol:

Niestety nie mogę obiecać, że na zawsze. Z pewnością coś mi się jeszcze urodzi.

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Xena pomęczę cię jeszcze.

Co zamierzasz zrobić z elewacją? Zostawiasz klinkier?

Mnie się bardzo podoba oryginalna wersja i jeśli DM11 to tylko z takim klinkierem.

Ciekawa jestem jak to wychodzi cenowo w porównaniu z tynkiem. Robiłaś już jakieś wyceny?

Jeszcze strop. W projekcie jest chyba na kratownicy, ale jak się dowiadywałam w Bauherr, jest możliwość zmiany na 12cm monolityczny. Czy zmieniałaś coś?

Jaka jest konstrukcja dachu?

To było ostatnie pytanko. NA RA ZIE. :lol:

Niestety nie mogę obiecać, że na zawsze. Z pewnością coś mi się jeszcze urodzi.

mika męcz mnie, jak tylko będę umiała odpowiedzieć to Ci chętnie odpowiem.

Tylko moje decyzje mogą być nie zawsze trafne.

Ja nie robie stropu. Nie bede wchodzic na gore, jestem mała, ale bez przesady, 1,30 to nie sa dla mine salony, zebym wydawała kasę na strop.Robie normalnie więźbę i nabijam dechy na supermini stryszek typu miejsce na zimowe buty.Nie chce zadnego stropu - gdybym chciala to budowalabym dom z poddaszem. A ja na gore wchodzic nie będę.

Więźbę odsłaniam w salonie i kuchni. Zostaje mi więc tylko druga połowa domu i tam prawdopodobnie dodam deski tak, aby móc swobodnie przybic do tego sufit podwieszany. Kratownica do mnie nie przemawia.

Co do tynku i klinkieru wlasnie się męczę nad tą decyzją.Muszę jeszcze podjechac do hurtowni z klinkierami, ale prawdopodobnie cena mnie raczej skłoni do tynku.Klinkier, liczony na szybko wychodzi 60% drożej niż tynk .Jesli bedzie to tynk to mam dwie opcje kolorystyczne: złamany kremowo biały lub czerwony jak ciemna krew.

W zależności od tego będzie kolor drewna (okiennic) i okien miodowy, szary jasny lub palisander.

Zajrzyj pod link "El Dom", tam zobaczysz, że mój dm11 po przeróbkach już chyba dm11 nie przypomina.....

pozdrawiam cieplutko...;)

Dzięki Xena.

Właśnie weszłam w wątek, bo właśnie coś mi się urodziło.

Chciałam zapytać skąd bierzesz okna i jakie? Na zdjęciach Bauherr'a wygladają na jakieś aluminiowe lub fiberglass (czy jak to się nazywa).

Co do stropu to ja usilnie walczę z pokusą, a raczej podszeptami znajomych i rodziny, poddaszenia.

Czyli masz jakieś wiązary? Dobrze zrozumiałam? Czy taki dach był juz w projekcie czy zmieniałaś?

No a co do elewacji. Ciężko byłoby mi z tego zrezygnować. Chyba wcisnę mężowi kit, że to wychodzi porównywalnie do tynku, albo coś w tym stylu. :D Może chodziaż na tej części elewacji, którą cześciej się ogląda?

U mnie to by było z 3 stron, ale zawsze coś. Może jeszcze ten klinkier przedzielony siwymi boniami? tak jak przy DG01?

Moj DM11 też nie przypominałby oryginału.

Myślałam nawet o wydłużeniu go o 3 metry i wbudowaniu garażu w miejsce pokoju, gdzie ty teraz masz garderobę i gabinet chyba.

W ten sposób miałabym nadal 3 pokoje.

Do końca wakacji muszę się zdecydowac DM11 czy DG10.

Pierwszy wiąże się z mnóstwem zmian, ale może warto.

Drugi niewiele zmian , ale chyba droższy.

Mam nadzieję, że nic nowego już mi nie namąci w głowie.

Rozgadałam się okrutnie.

Pamietasz jeszcze, że pytałam o okna? :D

Pozdrawiam

o nineineininie

aluminium i fiberglassy sa za drogie.

Pozostane przy wycenianych plastykach lub drzewniannych z małej opolskiej firmy.Poniewaz to duze okna (150x235) to P4 i okucia anty.

Wyceniam 2 typy okien - z 3 szprosami oraz z jedną uchylną czescia w 1/4 wysokosci.

Klinkier jest fajny.Mnie sie podoba Antika. Niedlugo będę wiedzieć cos więcej nt. ceny. Klinier kładziesz i koniec, zapominasz o malowaniu itd.

Ale jego cena jest porażająca.

Nie wydłużałabym dm11 - będzie za dlugi moim zdaniem.

Przyjrze sie w wolnej chwili dg10.

Ale po moich dluuuuugich poszukiwaniach stwierdzam, ze gdybym byla na poczatku drogi to kupilabym projekt indywidualny, a jesli gotowy to trzeba go naprawde baaaaaaaaaaaaaaaardzo dobrze przemyslec.

aha. mam więźbę. Wiązary nie budzące mojego sprzeciu kosztowałyby tyle samo co więźba a ciężko na tym robić ceramikę. I nie deskuję dachu.

Xena mam wielką prośbę. Czy masz rzuty i wieźbę oryginalnego dm11?

Właśnie przerobiłam sobie dm11 na mój ideał wydłużając o 1 m i chciałabym to w dokładnych wymiarach przerobić, bo na razie robię wszystko na oko. Niestety ja oprócz 3 sypialni muszę zmieścić jeszcze gabinet. Mąż się uparł.

Co to klinkieru. Poszperałam trochę w necie co i jak. Akcent na trochę.

Czy cegłę na mur 1-warstwowy wogóle można/jest sens kłaść?

Czy 200zł za 1m2 takiej elewacji (wszystkie koszty) jest sensowne?

A może jakaś okładzina klinkierowa? Interesowałaś się tym?

Pozdr.

Mika31

Hej Xena.

Dostałam info z DHL klinkier w sprawie kosztu elewacji klinkierowaj. Ceny powalające :).

Podaję poniżej.

Elewacja z cegły:

na m2 zuzywa się:

52szt cegły x 3.06zł = 159,23brutto (3.06 - srednia detaliczna cena cegły

brutto)

50kg zaprawy murarskiej = 27,7 zł brutto (zaprawa szara - cena detaliczna

brutto)

5kg zaprawy do spoinowania = 6zł brutto

4 szt kotwy stalowej nierdzewnaej = 8zł brutto

Koszt wykonania 75zł + vat ( 7% dla osoby prywatnej ; 22% dla firmy)

Elewacja z płytki:

na m2 zuzywa się:

52 szt płytki x 1,46zł = 75,92 zł brutto

20kg kleju elastycznego = 32 zł brutto

5 kg fugi elastycznej = 6zł brutto

niekiedy sciana przed ułozeniem wymaga gruntowania = 2zł brutto

Koszt robocizny 75zł + vat ( 7% dla osoby prywatnej ; 22% dla firmy)

Podane ceny są orientacyjne - zależne od producentów klejów, zapraw itp -

dla dokładnego poznania kosztów proponuje przesłać lub zaniesc projekt do

najblizszego (jednego lub kilku) składu budowlanego z prosba o wycenę

materiału - kupując wszystko w jednym skladzie moze pani na pewno liczyc na

rabat- przy czym prosze kupowac kleje i zaprawy do spoinowania jednego

producenta.

• 3 weeks później...
Xena!

Kto ci przerabiał projekt?

w sensie pieczatkowym?

architekt, konstruktor i branzowcy

w sensie fizycznym ja i architekt

konstruktor troche, ale niestety było to mini trochę za maxi dużo..

w sensie branzystow to elektryk. reszte ja, a co , przerobic Ci cos? uwielbiam przerabianie!

Dzięki Xena.

Właśnie udało mi się otworzyć. U mnie zmiany byłyby podobne.

Kominek w tym samym miejscu. Łazienkę też bym przeniosła do pom.gosp. tyle, że na ścianę zewnętrzną i okno, a pozostałą część pom. gosp. wykorzystałabym na brodzik do dużej łazienki. Na bank dobuduję garaż, więc pom gosp. może gdzieś tam przykleję. Piec w pomieszczeniu gosp. lub przy kominku. To zależy na jaki opał się zdecyduję.

W zw. z tym, że pokazywałaś już projekt konkretnym osobom mam pytanie o jego poprawność. Czy konstruktor wyłapał ci jakieś błędy?

Dzięki Xena.

Właśnie udało mi się otworzyć. U mnie zmiany byłyby podobne.

Kominek w tym samym miejscu. Łazienkę też bym przeniosła do pom.gosp. tyle, że na ścianę zewnętrzną i okno, a pozostałą część pom. gosp. wykorzystałabym na brodzik do dużej łazienki. Na bank dobuduję garaż, więc pom gosp. może gdzieś tam przykleję. Piec w pomieszczeniu gosp. lub przy kominku. To zależy na jaki opał się zdecyduję.

W zw. z tym, że pokazywałaś już projekt konkretnym osobom mam pytanie o jego poprawność. Czy konstruktor wyłapał ci jakieś błędy?

No to super;)

Wlasnie tez mysle czy robic piec w tym pomieszczeniu kolo kominka...wtedy bylby jeden konkretny komin, tylko ze z zamknieta komora spalania czy nie?

No i powstaje pytanie czy nie byloby zbyt glosno?

Konstruktor miał definitywnie problem z fundamentami - ale i tak je u mnie adaptowano ze wzgledu na warunki gruntowe.

No i była cała kłótnia czy przy wiązarach można wywalić srodkowa sciane fundamentową czy nie.W sensie wiązarowni - nie moglam uzyskac konkretnej odpowiedzi namacalnej.

Więc na dzien dzisiejszy robie więzbe.

Poza tym wszytsko na razie gra i bucy, rysunki wykonawcze zrobilam sama, druknęłam i wszystko jest przygotowane.

To czy chcesz budowac z jednowarstwowki czy dwu czy trzy to juz Twoj wybor;)

A co do samego projektu - Bauherr jest tak miły, że gdyby się znalazł jakiś błąd to jestem pewna, że Ci go naprawią;)