Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do Dziennika Xeny z Xsary

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O rety - co to za kwoty :o :o KOSMOS :evil: :evil: Czy Twój dom ma mieć 300m? Proponuję nie zrażaj się lecz szukaj dalej. Może spróbuj szukać ekipy murarskiej, która da tylko samą robociznę. Wydaje mi się, że dla domu 135 m kw robocizna może wynosić:

murarstwo - 15 000, dach - 9 000, a nawet obie kwoty jeszcze mniej.

Jeśli chodzi o ceny materiałów to PTH 25 cm kosztuje brutto 3,69

Dlaczego umawiają się ze mna zawsze po nocach....
Xena - bo ty chyba atrakcyjna jesteś :D

o to to z tą kielnią...;)

a umawiaja się chyba bo chcą, żebym po ślepaku te oferty oglądała...

no własnie maja ubaw ze mnie w grupie wrocławskiej, bo zadałam pytanie czy nie znają fachowców do stanu surowego otwartego

zaraz powklejam te zdjęcia.

dom ma niestety:

100m na parterze. to wszystko przykryte jest dachem czyli de facto po podłodze jest drugie 100

a nie de facto jest tak z 60-70.

wymiary 7.74 x 15.59

wysokosc 7,20

dach dwuspadowy.

zadnych wodotrysków.

fundament niestety 100, bo kurzawki, a może na wyrost, kto to wie....

PH wycenili mi na 3.80.netto

tegalita na 5.11 brutto

zaczynam dojrzewac do faktu zmiany projektu

Towarzyszko niedoli :wink:

Weź to na spokój. Pierwsza wycena mojego domu przyprawiła mnie o szok nerwowo-psychiczny , moich domowników zaś tylko o psychiczny :wink: :lol:

kolejne były już lepsze . Dla orientacji sama robocizna (fundament,ściany, stropx2, dach w całości) w pierwszej wersji 80000 a buduję za 30000. Cierpliwie szukaj. materiały sprawdź w AB Renowie -wydarłam BK 24 600 D za 6,01 brutto z transportem i rozładunkiem.Tylko musisz wiedzieć ile kosztuje u konkurencji (jak nie mam czasu to sprawdzam w sklepach internetowych) 8)

pozdrawiam Aga

Witaj. Nie daj sie zrobic w konia z wycenami materialow. Jesli masz 1 wykonawce to umow sie z nim ze to Ty dostarczysz wiekszosc materialow (jasne ze nie bedziesz przywozila mu po 1 kg gwozdzi czy worek cementu). W hurtowni ktora robi Ci wyceny targuj sie o kazda pozycje. Jesli daja Ci 5% rabatu o spokonie zapytaj sie o 10-15% - to ich pierwsza propozycja i tak policzyli ceny aby zejsc jeszcze troche. Mowi im ze u innych dawali podobne ceny ale nie podawaj nazwy hurtowni - w branzy ludzie sie znaja z imienia i nazwiska. Wiem ze poczatki sa trudne ale bedzie dobrze, pamietaj ze Wykonawca nie jest twoim przyjacielem i to TY mu placisz ;-)

Mi wyszlo +/- 1.600zl za 1 m2 stanu pod klucz.

Moj dziennik

Xena - po pierwsze nie załamuj się. Dla orientacji mogę podać, żę stan surowy otwarty (z dachówką i oknami połaciowymi) wyszedł mi jakieś 80 - 90 k. Domek ma 150 m licząc podłogi, a 135 m gdy uwzględnia się niepełną wysokość pomieszczeń na poddaszu (w metrażu wliczony jest garaż w bryle budynku). Podaję cenę orientacyjną bo trudno mi teraz napisać ile było w tym tak szczególnych kosztów jak: projekt, uzgodnienia, kierownik, przyłącza. Jeżeli będziesz chciała jeszcze jakieś szczegóły to pytaj.

Xena no co ty, tylko jak Romuś?

W tym roku diamenty sztuczne (znaczy ciśnieniowo-hodowlane) na rynek jubilerski wchodzą. 8)

PS. Wcoraj z wieczora udało mi się nawet pewną francuską sieć niebudowlaną przeczołgać. Po dwukrotnych wizytach (2x [dojazd + 1/2h pracy własnej]) oddali diengi za grilla. Czy któś ma działkę budowlaną bez grilla? :roll:

Co ty tak, jak ci napiszą chcesz płacić? Walcz bij się, w końcu to Twoje złocisze, a nawet jak bankowe to i tak lichwiarze odbiorą sobie z Twoich.

Jabyś ich miała za dużo to pamiętaj jestem I w kolejce. :lol: 8) :lol:

Aha - a my za stan surowy zamknięty (w tym za 20 okien, 5 połaciowych, 4 małe, 2 duże i 9 ogromnych) z roletami (a na wszystkich poza małymi napędy elektryczne) zapłaciliśmy ok. 120 tys.

Dom ok. 150 m2 użyt, siporex, dachówka Euronit.

wolnostojący garaż na 2 samochody.

Jedyna wada - nie mamy faktury za robociznę i za materiałami jeździliśmy sami.