Aggi 05.08.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Nie smuć ocząt, wcale nie będzie tak malutko. Moi znajomi mają chałupinkę 70 m całkowitej powierzchni, rozegrane tak, że jest spoko luzik. Segmenty szeregowe miewaja po 100 m (na przykład mój). Słynne angielskie cottage z przełomu wieków, budowane z kamienia, to też takie nie za duże domki i na tym ich urok ma polegać. Pokombinujesz z wnętrzami i zmienisz zdanie. Weź też pod uwagę, że jak ktoś kupje 100 m w apartamentowcu, to znaczy że panisko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 05.08.2005 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Fakt.Moze to wrazenie, bo przewaznie te stumetrowce są w jednym poziomie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 05.08.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 I pamiętaj. Jak zobaczysz fundamenty to sobie pomyślisz, że te mikroskopijne mebelki będą za wielkie. Takie maleńkie maleństwo zobaczysz. Ale jak ściany się pojawią, że o tynkach nie wspomnę, to dopiero poczujesz przestrzeń. Nie łam się. Domek fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 05.08.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Właśnie sobie to wyobrażam.... goście przyjdą z mini szufelką i zdejmą mini warstwę ziemi, potem zrobi się mini kupka i ja dostanę zawału jak zobaczę, że nie moge się rozbiec z jedengo końca na drugi, ani nawet gwiazdy zrobić.... chyba na ten etap fundamentu wezmę deprim forte. Rafal Blecharz, dzieki Twojej radzie kupuje caly material sama i ogólnie stałam sie ostatnia szują w hurtowniach budowlanych i ci co mnie teraz czytaja to ich z góry pozdrawiam, ale oni mnie pewnie nie. Aczkolwiek powiem Wam, że ponieważ sama pracowałam w handlu instalacyjnym i byłam dostawcą dla tychże hurtowni, to nie robią na mnie wrażenia teksty, ze jak oni mają przezyć z 1% marży jak mi dadzą 13% rabatu na czyms.... bo przewaznie to oznacza że mają w zapasie jeszcze z 41..... Jak kupię dach tam gdzie chcę kupić w tej cenie co mi obiecali choć powinno byc jednak w troche jeszcze mniejszej (tak mi wynika z obliczeń i ogolnych informacji) to pochwale pierwszą firmę tu na głos i podpisze sie pod tym. Ale dopiero jak kupię i położę. Aggi: obłoże go na przykład klinkierem kiedyś i powiem, że to tak miało być. Małe domki klinkierowe lub wapniowe, kamieniowe czy inne tam wyglądaja naprawde śliczniutko no nie.? Jeszcze mały bajer z roslinnością i dostane nagrodę od Prezydenta;) tfu, od Burmiszcza. Bylebym tylko dała radę i żeby w tym kraju nie było jakis niespodziewanek.... Czego i Wam życze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.08.2005 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Xena - miło czytać dziennik kogoś kto ma siłę aby walczyć i dość humoru, aby pisać dowcipnie. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 08.08.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja też myślę, ze ten domek to wcale taki mikro nie będzie.Jagna ma racje, przyjdą tynki -- chata przestrzeni nabierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 08.08.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Im dluzej patrze, tym bardziej mi sie ta chalupka podoba. Porzuc rozterki zatem. Kota fajna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 08.08.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Xena, na pewno jak juz zbudujesz, to okaże się, że wszystko można pomieścić. Pomyśl tylko o ile mniej wydasz kasy na wykończenie. A przecież dom buduje się dla ogrodu! Twoja kicia przecudna, pewnie niezły pieszczoch Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 08.08.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Hej Xena, daj spokój nie przejmuj się tak tymi wymiarami i tak później stwierdzisz, że chałupa za duża, ja mam salon 23 m2 a kuchnię z jadalnią 16 m2 to dopiero mikrony, weź sobie to z innej strony " jak ja taką dużą chałupę ogrzeję " a tu minimalne koszty, a tak z ciekawości to ile ma Twój salon??? że tak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.08.2005 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dzięki Dziewczyny;)Może ktos chce kotka?Bo mi się mój rozmnozy za 2 miechy....i_ska z ciekawości to ma 32m2 ale na tej przestrzeni miesci sie "salon" jadalnia, schody ażurowe (całe szczęscie w dobra stronę się kręcą) oraz hall....no lekko jest ciasnawo, bądz inaczej mówiąc na STYK. No ale macie racje mały domek=mała kasa i co najwazniejsze = mało sprzątania, małe rachunki....mmmmmmAha a kuchnia ma 8.8m..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 09.08.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 No widzisz Xeno zawsze coś się znajdzie co nas udobrucha, a swoją drogą to salon spory 32 m2 to, że z jadalnią to co z tego mój holl też jest ciasnawy, ale coś za coś, mała powierznia = małe koszty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.08.2005 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 salon ma 32m2 ze schodami, jadalnią, hallem i wiatrolapem...latwiej bedzie jak powiem ze ma z 16m2 na czesc siedzaca iiiihahhahaha, a po ostatnim "zaadoptowaniu" ma chyba z 10 m2.....jest dobrze, w końcu wybrałam ten dom ze względu własnie na koszty i jako taki rozkład, jest dobrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 09.08.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Xeno powiem ci tylko tyle, że jak mi wytyczył geodeta paliki pod dom i jak zobczyłam rozkład salonu i wykuszu, to zawyłam z przerażenia, że takie małe to wszystko, że nie zmieszczę tam nawet kanapy a co dopiero meble, dopiero kiedy ściany rosły mój dom wydał się ogromny zaręczam ci to złudzenie optyczne !!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 09.08.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Czytam od początku i odpisuję, choć pewnie już mnóstwo na ten temat było pisane No ale nadrabiam zaległości czytelnicze. W temacie tygelisty Brassa. Polecam wielkoformatową Nibrę G10 firmy Nelskamp. Powinna Ci się spodobać. Cermika i to porządna. Co do cen które Ci podano. Ja kupowałem bloczki fundamentowe za 2 zł brutto. SOlbet 24 cm za 5 zł brutto. Innych cen nie skomentuję, Teriva to jawne złodziejstwo. Nie, ceny masakryczne musze przyznać. A Wykonawca...45 tys to moja ekipa by wzięła za dwie takie budowy jak moja (parterówka 140m2. Widze Twoje wahania co do materiału na ściany. Jak chcesz siporeks, to się zdecyduj albo jedno albo dwuwarstwowa technologia, ale na litość boską, nie pustak 36 cm i na to ocieplenie, bo Cię zeżre finansowo, tylko pustak 24, i na to 12 cm ocieplenia... Albo sam pustak 40 cm. Pośredni wybór jest bezsensowny ekonomicznie. Widzę, jak ludzie piszą 120 tys za surowy zamknięty (Funia) albo 90 tys za surowy otwarty (Mamoń)... Podziwiam, bo mnie się nie uda. Same fundamenty kosztowały mnie 27 tys. A przyłacza, papierologia, przygotowanie działki, ogrodzenie i inne duperele grubo ponad 15 tys. Mam w tej chwili ściany i wydane 60 tys. Za chwilę strop za 20 tys, potem dach (300m2, 13 kubików więźby, folia, ceramika) za około 50 tys... Stan surowy otwarty zamknie mi się wiec kwotą ponad 130 tys... A gdzie stolarka, instalacje, wykonczenie... Dobra, czytam dalej, najwyżej coś dopisze pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.08.2005 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Gerion dziekuję za mejla.Nelskamp jest super, bardzo mi sie podoba, musze sprawdzić ceny, nie bardzo wiem, gdzie ich szukać we Wrocławiu, ale napewno dotrę.Ściany będą ph44. Masz całkowita rację ztym ocieplaniem, ale sam wiesz, człowiek się miota i miota bo niby skąd miałby sie nie miotac.Ceny własnie masakryczne... Powiem Ci, że z kosztorysu wychodzi mi 93000zł stan surowy otwarty ale ja licze 120000 jak nic... wole się miło zdziwić.....Ale liczę i liczę i nie chce być inaczej.A domek sam widzisz. Malutki kurniczek. Ale w głowie mam juz wersje de lux - jak mogę ten dom rozbudować i jak wygląda forma ostateczna.A licze tak.Jesli stan surowy otwarty 120000 to zamknięty 180000 czyli +0.6 x 180000 = 108000 czyli 286000.... i nie chce byc inaczej......mówię o domu wykończonym, nie o placu budowy, chodzi mi o to ile wydam ostatecznie, nie mówię, że od razu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 09.08.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Co do wyliczeń, to najlepiej sobie ściągnij z forum pliczek excelowski do kosztorysowania. Gdzieś jest, sam już nie pamiętam gdzie ale jest. Jak nie znajdziesz, daj znać podeślę mój zmodyfikowany... Pomaa trzymać kontrolę i prognozować. Ja nawet stanu wykończonego nie liczę, bo wszystko uzależniam od tego ile mnie będzie kosztowało zakończenie na surowo (znaczy się do wytynkowania w środku i ociepenia z zewnątrz) Potem się zobaczy czy będzie Merbau, czy tylko buk parzony, czy bęzdie gres na tarasie, czy tylko bruk klinkierowy, czy garaz będzie w plytkach czy tylko w zaimpregnowanym betonie (40m2) czy kuchnia będzie taka....czy tylko Bleee() Red Łajt, czy łązienka będzie taka , czy tylko O(d)poczno... Co do Celynki Zabudujsobie przestrzeń pod schodami komin zostaw tam gdzie jest i spróbuj zrobić wejście do pom gosp. od strony "podschodwej" Będzie miejsce? Warunek - zabudowane schody, bo przy ażurowych będzie trudno coś wymyśleć. A w ogóle to bym przesunął ścianę działową między pokojem a łazienką i pokombinował z przemieszczeniem otworów pod drzwi, ewentualnie zamiast 90 drzwi do pom.gosp dał 80 ... Drzwi na zewnątrz są CI nie potrzebne, chyba, że będziesz wegiel ładować do pom.gosp. I faktycznie do piątku się możesz nie wyrobić, ale co tam. Goni Cię ktoś? Czy też masz jakiś cyrograf podpisany? pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 10.08.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 hej Xena, pytalas gdzies o barak, nie moge znalezc tamtego postu wiec odpisuje tutaj. Mam taka bude, ktora chyba kiedys pelnila role chlodni na jakims Starze lub Jelczu na dwoch stalowych szynach drewniana podloga, szkielet stalowy, scianki aluminiowe ocieplane styropianem. Sluzyla sasiadowi, potem sluzyla mnie, a teraz juz nie jest potrzebna. Nie zapewniam transportu co do ceny samej budy bysmy sie pewnie dogadali... Nie wyglada imponujaco, ale dach szczelny, drzwi na klodke itd. Jesli jej ktos ode mnie nie wezmie to jesienia potne i oddam na zlom pozdrawiam burgundczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.08.2005 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Czesc.Gerion mam schody ażurowe (zmieniłam tylko kierunek biegu) ... kominek będzie ewentualnie na ścianie nośnej zewnętrznej....(komin będzie zewnętrzny) ale to kiedyś.Postaram się dzisiaj zeskanować pozmieniane wnętrze.Nie rozumiem z tym rozsunięciem ścian. Pokaż jeszcze raz. Choć boję się tylko, że nic już nie da rady poprzesuwać (czas....) w projekcie.Natomiast drzwi zewnętrzne w pomieszczeniu gospodarczym odpadają. Nie mam zamiaru wrzucać węgla w tym ćwierćwieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.08.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Teee...ale masz fajową koootęę!!! No i proszę. 90% dziennikowców budowlanych narzeka, że wszystko idzie za wolno, że wiecznie się na coś czeka, a tej za mału czasu na wszystko... Ty się, kobita, ciesz. Lepiej, że Cię czas goni, niż żebyś musiała tygodniami albo miesiącami (to ja) wyczekiwać na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.08.2005 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Jagna! Pożadasz taką w miniaturze? Za dwa miechy moge Ci podrzucic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts