Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do Dziennika Xeny z Xsary

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

normalnie mam mniej więcej tak dość....

http://forum.vivaldiego.wroclaw.pl/upload/image001.gif

POŻĄDAM WAKACJI!!!

A co będzie za rok...

Powiem tyle - wiem co czujesz, i jeśli coś z tym nie zrobisz to lepiej nie będzie. Mi osobiście duuuużo dałą zimowa przerwa w pracach. Na wiosnę ruszyłem z nowym zapałem.

Xena, a ja nie chcę żebyś gdzieś jechała. Tak się uśmiałam z Twojego nieszczęścia...tfu!....znaczy....eee.....tego...no dziennika i fotek i Twoich komentarzy jak się dawno nie uśmiałam. Popisz jeszcze. I koniecznie rób reportaże z reakcji swoich rozmówców na opowiadania budowlane. Niedługo zgłosi się ktoś, kto ma problemy ze snem i jeszcze miliony na tym zarobisz :lol:

Właśnie wysmarkałam nosa , tak żem się ubawiła !

Xena , jak by wszyscy podchodzili do problemów w takiż sposób jako Ty, obok każdego składu budowlanego winien być kantorek z pampersami.

Następnym razem przed czytaniem Twojego dziennika założę nogę na nogę w celach szczelności ..

Twoja zagorzała fanka.

Xena,

jesteś w końcu wojowniczą księżniczką czy nie ?

I pamiętaj, że budowanie to jak splunąć, tylko czasem śliny w gębie brakuje, więc jedź na wakacje odpocznij sił nabierz (tzn. śliny) i po powrocie ruszaj pełną parą.

Aha, dzięki za maila, ja aż tak zaawansowana cenowo nie jestem, dopiero się przymierzam, ale dzięki Tobie będę miała co porównywać.

Wibrowaniu?

Mam wibrować piasek?

ke?

chyba zgłupiałam, a Inspektora się nie zapytam co to wibrowanie piasku bo mnie okrzyczy

zeznawaj kroyen co ty chciałeś powiedzieć tym trudnym słowem

pontypendy, to chyba wszystkie dachówki tego kształtu, które są u nas dostępne...

daj znac jak sie dowiesz cen może kupimy razem bęzie lepsza cena;)

rafałek, no właśnie, ale Inspektor twierdzi, ze przy kurniku to nie ma takiego znaczenia kiedy zrobie fundamanety a prznajmniej sie nie rozbabrze.

Ten Twój inspektor to chyba bierze forsę za miesiąc a nie za robotę? W takim przypadku też bym przedłużał ile wlezie. Albo ma inną robotę i Twoją mu się zajmować nie chce. Mają rację forumowicze - nic na siłę - ale fundament to nie gąbka co to nasiąknie. Lepiej zrobić w tym roku. Chyba że nie masz na nie kasy albo myślisz że Ci się "odwidzi" ;-)

A co do wibrowania (tu obowiązkowa porcja uśmieszków) to kroyenie chyba (tu kolejna porcja uśmieszków) chodziło o ubicie piasku. Robi się to takimi ubijaczkami (skacze to jak żaba). Istnieje teoria że jak piasek który wsypiesz pomiędzy fundamenty poleży przez zimę to się sam zagęści (czyli ubije). Inni w tą teorię nie wierzą. Ja tam nie wiem ;-)

A jakbyś nie wiedział jak skacze ubijaczka (tu dowolna porcja uśmieszków), to uwidacznia poniższy jpeg (oczywiście :roll: ). Oczywiście :p .

http://foto.onet.pl/upload/38/30/_516579_n.jpg

PS. Porcja uśmieszków odnosi się do ubijaczki, a nie do pełnych gracji ruchów żabci (oczywiście :roll: ). Oczywiście 8) .

A co do wibrowania (tu obowiązkowa porcja uśmieszków) to kroyenie chyba (tu kolejna porcja uśmieszków) chodziło o ubicie piasku. Robi się to takimi ubijaczkami (skacze to jak żaba). Istnieje teoria że jak piasek który wsypiesz pomiędzy fundamenty poleży przez zimę to się sam zagęści (czyli ubije). Inni w tą teorię nie wierzą. Ja tam nie wiem ;-)

Ja wiem ;-)

Mój sąsiad postawił fundamenty w październiku, zasypał w listopadzie...

W kwietniu musieli się mocno napocić, żeby zrobić wykop (w tym piachu co to przezimował) pod kanalizę. Usiadło około 18 -20 cm.

Ja miałem zasypywane fundamenty 8 lipca (150cm), żaba się zepsuła i na połowie domu nie zawibrowali dobrze piachu. Efekt? Szkoda słów, zdjęcia są w moim dzienniku budowy. Mówiąc krótko - miesiąc później w tym piachu zrobili fundamenty pod działówki, i w częsci gdzie piach był tylko (ponoć) polewany, fundamenty się zapadły pod swoim ciężarem wraz z osiadającym jeszcze piaskiem.

Więc Xeno - rób w tym roku fundamenty, i zostaw je zasypane na przezimowanie.

pozdrawiam

Gerion