Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

firma "mazurskie domy"

spy

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie wpadł mi w ręce stary Murator 1/98 i czytam w nim, że Misoni sprzedaje elementy z mokrego, krzywego drewna, które nie pasują do siebie. Po złożeniu, dom porasta grzybem, trzeba go suszyć min. 4 lata, a później rozsychają i pekają belki. To brzmi niewiarygodnie.

Jestem ciekaw co się zmieniło od 1998 roku w firmie Misoni.

Jest jeszcze fima Wasco, która produkuje drewniane domy z gotowych elementów, macie jakieś doswiadczenia ?

pozdrawiam wszystkich miłośników domów z drewna

zbyszek

Witam !

A może jest jakiś tani sposób sprawdzenia wilgotności drewna przed zakupem. Wiecie coś o tym ?

Nigdy nie będziemy mieli gwarancji jakości drewna, jeśli nie sprawdzimy sami. Przecież firmy miewają różne partie drewna. Czasami, gdy mają dużo zleceń, nie czekają z pożądnym wysuszeniem.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Budowało mi MISONI i dom się rozwala, a oni niezabardzo poczuwają się do naprawy. Odradzam więc szczerze tą firmę i o ile wiem to nie pierwsza ich "fuszerka". Może tą drogą odezwą się inni i poradzą jak sobie poradzili z MISONI

A ja pojechałem po wycenę w Bien - Zenker i ... nic. Powiedzieli , że dopiero po poznaniu potrzeb mogą zoś powiedzieć o cenie. Jak powiedziałem , że nie chcę domu z drewna za więcej niż 240 000 za 150m2 to facet się skrzywił i włąsciwie zasugerował , że za takie pieniądze to coś w stylu domu surowego otwartego . Dają 30 lat na konstrukcje , ale w domu pokazowym widziałem pęknięcia przy oknach ( wewnątrz g-k). Czy warto w Polsce budować z drewna - dom ciepły ale na ile lat starczy?

A na ile lat chcesz budować dom? Na 100, 200 czy 300 lat?

Czy kupiłbyś dom wybudowany za czasów Gierka? Ma dopiero 30 - 40 lat. Nie? Czyżby nie spełniał Twoich wymagań? A czy Twój dom za 30 - 40 lat będzie spełniał wymagania tamtych czasów?

Po co zatem chcesz budować na 100 czy 200 lat?

Za 30 lat to ja będę dobijał do 70 i na pewno nie będzie mnie interesowało stawianie domu na nowo. Raczej życie w tym, który już będzie, żeby się nie psuł, nie przeciekał, nie gnił itp.

Niby dom na 200 lat mi niepotrzebny, ale... te ostatnie lata życia chcę spędzić w domu, a nie w dożywającej swojego obliczeniowego wieku 50 lat rozsypującej się ruderze. Wiek 70 lat to nie wiek w którym się myśli o przeprowadzkach i przebudowach.

pik33,

chyba trochę na opak rozumiecie te 100 lat.

Ja to rozumiem tak. Choćby nie wiem jak się starał (no chyba, że buduję kościół albo jakiś pałac lub zamek) to i tak za 30-40 lat dom, który teraz postawię będzie stary. I nieważne czy to będzie z cegły, kamienia, gazobetonu, gliny czy drewna...

Technika nie będzie stała w miejscu i obecne rozwiązania będą przestarzałe. Co nie znaczy, że w takich przestarzałych domach nie można wygodnie mieszkać. To znaczy tyle, że moje dzieci najprawdopodobniej nie będą chciały w takim domu mieszkać to będzie "stary" :smile: - tak jak ja bym nie chciał teraz mieszkać w domu wybudowanym 40 lat temu.

I jeśli moje dziecko się zdecyduje na przebudowę to w zależności od technologii będzie miało łatwiej lub trudniej.

A jeśli ja będę miał na tyle sił i chęci to też będę chciał przerobić coś co się łatwiej przerabia...

CO do terminow ...

Nieraz nie da rady, kiedy np zacznie padac.

U mnie tak bylo : byl ustalony termin, ale sie rozpadalo i to na wiele dni. Urlop przesiedzialem bezczynnie. Dobrze ze moglem wzisc znow kilka dni jak sie zrobilo slonecznie. Montaz domow z drewna musi byc w ladna pogode. Dobrze ze czas montazu jest b.krotki, u mnie np po 2 dniach byl juz dach,

• 2 weeks później...