Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbki w dachu krytym dachówką Braas

bedi

Recommended Posts

Mam dwa pytania do osób które mają dach pokryty dachówką cementową Braas.

1. Czy dawaliście dachówkę wentylacyjną, i jeżeli tak to w jakiej ilości (320 m2 dachu) ? Słyszałem, że i tak nie spełnia ona swojego zadania, a jest 10 razy droższa od zwykłej.

2. Jakie dawaliście obróbki koszy, Braasa są drogie (aluminium malowane proszkowo) ale nie rdzewieją, zwykłe (blacha stalowa, malowana) podobno rdzwieje w miejscach cięć i łączeń ? Czy to będzie widać na dachu ?

Witaj

Na swoim dachu położyłem akurat dachówki IBF a nie Braas ale w sumie różnica niewielka (jesli chodzi o obróbki oczywiście).

Zrobiłem tak: obróbki blacharskie tam gdzie mozliwa jest wymiana bez ściągania dachówek (w szczytach itp.)wykonałem z blachy ocynkowanej malowanej na kolor jaki nam (czytaj żonie :wink:) sie najbardziej podobał. Natomiast w koszu zdecydowałem się na oryginalne kosze dachowe (kupiłem włoskie nie pamietam producenta ale jeśli Ci zalezy sprawdzę).Koszy w końcu kupiłem za mało i musiałem dokupić dostawca (skład budowlany) dał mi inne kosze dłuższe a za tą samą cenę (czyli tańsze).

Jeśli już miałbym coś polecać to postaraj się ponegocjowac cenę całego dachu tzn wszystkich dachówek wraz z wszystkimi dodatkami (kosze,pozostałe obróbki,grzebienie okapu,grzebienie kalenicy itd.)

Jeśli mieszkasz gdzieś blisko mnie..podam chętnie gdzie kupić w/w kosze.

Robert.

Hej

Zdecydowałem się na kosze aluminiowe, przekonał mnie argument o ich większej trwałości. Blachę na pozostałe obróbki kupiłem w firmie Dommat albo Blachdom nie pamiętam dokładnie.

Blachy kupiłem w arkuszach 1,20x2,00 ciąłem w odpowiedniej szerokości pasy i giąłem u sąsiada na jego sprzęcie. Wyszło super nie mówiąc już o oszczędności ze względu na to że nie musiałem wynajmować fachowca.

W razie czego pytaj, chętnie na wszystko odpowiem.

Ja mam dachówkę Brass Coral ze względu na niską cenę.Kosze dachowe wykonała mi firma Pruszyński z blachy aluminiowej arkusz 125x200cm, malowana fabrycznie.Całość tj.cięcie,gięcie na wymiar 61x200cm. Kosztowało mnie dużo mniej jak oryginalne kosze.Dachówek wentylacyjnych nie trzeba dawać przy prostym dachu, natomiast przy wielopołaciowym są zalecane.Powodzenia.