bedi 05.11.2002 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Mam dwa pytania do osób które mają dach pokryty dachówką cementową Braas. 1. Czy dawaliście dachówkę wentylacyjną, i jeżeli tak to w jakiej ilości (320 m2 dachu) ? Słyszałem, że i tak nie spełnia ona swojego zadania, a jest 10 razy droższa od zwykłej.2. Jakie dawaliście obróbki koszy, Braasa są drogie (aluminium malowane proszkowo) ale nie rdzewieją, zwykłe (blacha stalowa, malowana) podobno rdzwieje w miejscach cięć i łączeń ? Czy to będzie widać na dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 06.11.2002 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Ponawiam pytanie, czy nikt nie miał problemów z wyborem tzw. dodadków do dachu. Czy wszyscy stosują orginalne czy tzw. podróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 06.11.2002 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Witaj Na swoim dachu położyłem akurat dachówki IBF a nie Braas ale w sumie różnica niewielka (jesli chodzi o obróbki oczywiście). Zrobiłem tak: obróbki blacharskie tam gdzie mozliwa jest wymiana bez ściągania dachówek (w szczytach itp.)wykonałem z blachy ocynkowanej malowanej na kolor jaki nam (czytaj żonie ) sie najbardziej podobał. Natomiast w koszu zdecydowałem się na oryginalne kosze dachowe (kupiłem włoskie nie pamietam producenta ale jeśli Ci zalezy sprawdzę).Koszy w końcu kupiłem za mało i musiałem dokupić dostawca (skład budowlany) dał mi inne kosze dłuższe a za tą samą cenę (czyli tańsze). Jeśli już miałbym coś polecać to postaraj się ponegocjowac cenę całego dachu tzn wszystkich dachówek wraz z wszystkimi dodatkami (kosze,pozostałe obróbki,grzebienie okapu,grzebienie kalenicy itd.) Jeśli mieszkasz gdzieś blisko mnie..podam chętnie gdzie kupić w/w kosze. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 06.11.2002 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Robert, Dzięki za info, czy kosze robiłeś z blachy stalowej czy z aluminiowej ? Ile płaciłeś za metr blachy ? Jeśli to nie problem, to czy mógłbyś podać mi producenta tej blachy ? Może znajdę ją gdzieś w Szczecinie. Jeszcze raz dzięki, Bedi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 08.11.2002 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 HejZdecydowałem się na kosze aluminiowe, przekonał mnie argument o ich większej trwałości. Blachę na pozostałe obróbki kupiłem w firmie Dommat albo Blachdom nie pamiętam dokładnie.Blachy kupiłem w arkuszach 1,20x2,00 ciąłem w odpowiedniej szerokości pasy i giąłem u sąsiada na jego sprzęcie. Wyszło super nie mówiąc już o oszczędności ze względu na to że nie musiałem wynajmować fachowca.W razie czego pytaj, chętnie na wszystko odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 08.11.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Ja mam dachówkę Brass Coral ze względu na niską cenę.Kosze dachowe wykonała mi firma Pruszyński z blachy aluminiowej arkusz 125x200cm, malowana fabrycznie.Całość tj.cięcie,gięcie na wymiar 61x200cm. Kosztowało mnie dużo mniej jak oryginalne kosze.Dachówek wentylacyjnych nie trzeba dawać przy prostym dachu, natomiast przy wielopołaciowym są zalecane.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.11.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Popieram poprzednikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts