BobTrebor 17.06.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 mam parter domu dwurodzinnego, część działki wydzielona, wspólne wejście osobne garaże ogrzewanie liczniki itd. mam pytania :- czy za remont dachu płaci się 50:50 ? - remont klatki schodowej z której użytkuję tylko mały fragment także 50:50 czy stosownie do powierzchni ? - czy w ogóle istnieją jakieś przepisy regulujące taki układ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 A porozumiałes się ze współwłaścicielem na tę okoliczność ? Czy najpierw wolisz znaleźć paragrafy aby go zmusić do współfinansowania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 17.06.2005 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 jestem świeżym właścicielem i właśnie remontuję/remontujemy, chcę wiedzieć ile muszę a ile mogę chcieć zapłacić, szukam podstaw do negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Podstaw do negocjacji szukaj u sąsiada, tam chyba się dowiesz wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 17.06.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 ale ja nie chcę być naciągany, masz jakieś konkretne rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Naciągany ?? Weź jakąś ekipę i niech Ci wycenią roboty. Potem bierzesz to w łapkę i idziesz do współwłaściciela. Razem ustalacie kto ile daje i po kłopocie. albo się zgodzicie albo nie - nie ma tu mowy o żadnym naciąganiu. Jak się koleś uprze to NIC nie zrobisz bo on nie ma obowiązku remontowania posesji na "widzimisie" drugiej strony. O ile stan techniczny budynku nie stwarza zagrożenia dla zdrowia i zycia zamieszkujących go rodzin nie ma siły abyś go zmusił do zapłaty choćby jednego grosza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 17.06.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 właśnie - w tym rzecz żeby zrobić remont klatki, jednak chciałbym się jakoś umocować - jak rozumiem wszystko to kwestia dogadanie się i nie ma na ten temat żadnych norm/przepisów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 No niby są na to przepisy, ale bez porozumienia stron wiele nie zwojujesz. A jeśli nawet to tylko przez sąd. To ostatnie rozwiązanie zapewne spowoduje, że odechce Ci się remontu i sprzedasz w diabły swoje udziały w tej posesji.. Były tu ostatnio dwa wątki o podobnej treści - współwłasność - obydwa o negatywnej wymowie niestety.. Ale zacznij od rozmowy ze wspólnikiem , kto wie, może to rzeczowy człowiek i się jakoś dogadacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 17.06.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 spoko, na razie się dogadujemy, zrobiliśmy wymianę instalacji wodnej, dach, okno na klatce, jednak jest jeszcze sama klatka i nie mam ochoty na opłacanie remontu aż do góry... dlatego pytam gdzie można znaleźć te przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.06.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Przede wszystkim ustal z sąsiadem zakres prac oraz wykaz użytych materiałów.Kto wie, być może Ty chciałbyś mieć na dachu angobowaną dachówkę ceramiczną a sąsiada zadawala odeskowany dach kryty papą bitumiczną.Prawo nie penetruje aż tak głęboko wzajemnych relacji między sąsiedzkich. - I dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Bob - tylko Kodeks Cywilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.06.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Zakładając, że "mam parter domu" oznacza, że jest to samodzielny lokal stanowiący odrębną nieruchomość, to przepisy znajdziesz w ustawie o właśności lokali z 24.06.1994. Co do zasady wydatki dotyczące części wspólnych budynku (np. klatka schodowa, dach) właściciele ponoszą w stosunku do udziałów w tych częściach - Twój udział powinien być podany w akcie notarialnym kupna. Ale nic nie przeszkadza umówić sie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 17.06.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Tomaszu - dodaj również, że niezbędna do tego jest porozumienie stron. Inaczej, zgodnie z Art. 199 KC, pozostanie tylko sąd do okreslenia zasadności takiego remontu a jego orzeczenie (sadu) może być później podstawą do dochodzenia swoich pieniążków od współwłaściciela. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę bo nigdy nie miałem do czynienia z taką sytuacją więc teoretyzuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 17.06.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Mariuszu, zgadzam się całkowicie (też jako teoretyk ). Art. 199-209 k.c. mają w tym przypadku pełne zastosowanie. Ale jak pisze Bob, na szczęście póki co strony się dogadują Wracając do sprawy klatki schodowej, myślę, że sprawiedliwym i zgodnym z prawem rozwiązaniem byłoby wyremotowanie całości i podział kosztów według udziałów, chyba że któryś z Was przy okazji zechce sobie zainstalować rzeczy "ponadstandardowe" - np. jakieś super kafle na schody, wtedy powinien sfinansować różnicę. Ale porozumienie to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts