Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przegnać bezpańskie psy

Jezier

Recommended Posts

Mam problem z bezpańskimi psami. Szwendają się po mojej drodze. Zalegają pod bramą. Tak jest od kilku dni. Dwa zapchlone kundle upodobały sobie w moją prywatną drogę. Jak wychodzę z kijem to kawałek uciekają, ale nie za daleko i zawsze wracają. Chciałbym aby przeniosły się gdzieś indziej. Nie biję ich nie rzucam kamieniami. Nie strzelam do nich z niczego. Ale jak szybko nie znikną to się mogę zmienić na gorsze :-?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezier, to troche trudna sytuacja...

Nam kilka tygodni temu podrzucili pod brame sunie. Na szczescie ktos z rodziny ja zaadoptowal. Najpierw wzielam ja do weterynarza, zaszczepilam, odrobaczylam, odpchlilam, nakarmilam. Wydalam calkiem spora kase na te sunie. Ale bylo warto, psina jest kochana. Teraz kuzyn mojego meza nie wyobraza sobie zeby jej nie bylo :)

Nie moge jednak zrobic ze swojej dzialki przytulku dla bezpanskich zwierzat. Teraz nie zachecam juz innych psiakow, ktore kreca sie kolo mojej bramy, po prostu je gonie.

Czy dla ani jednego z tych psow nie moglbys postarac sie znalezc dom?

Mam problem z bezpańskimi psami
.

A ja myślę, że to jest nasz problem narodowy. Nie tylko twój i mój.

I to nie z zapchlonymi psami, ale z ludźmi, Jezier, z ludźmi.

I z ich robaczywą miłością do psów.

U mnie w bloku na 10 mieszkań było 8 psów ( i kilka? ) kotów.

Jak była to wyjąco-szczekliwa i do tego miaukliwa klatka, każdy przeważnie ma wyobrażenie. :evil:

Ile ze zwierząt - ulubieńców zostało wywiezionych w szczere pole, nie wiem.

Ile zawisło na suchej gałęzi, nie wiem (sama :o nadziałam sie na taki widok). :cry:

Jak już musisz odpalać petardy, to postrzelaj, chłopie, ale do sumień ludzi :wink:

W żadnym wypadku do jawnie oszukanych, wzgardzonych i poniżonych stworzeń.

Bede wdzięczna. ara.

A ja myślę, że to jest nasz problem .....

Ara masz w 100% rację, tylko uprawiasz "polityczne gadanie" na poziomie wybierzcie mnie na prezydenta, a będę walczył z niesprawiedliwością, biedą, dam domy dla młodych i "po 100 milionów", i już nie będzie bezpańskich zwierząt

a tutaj są ludzie mądrzy wiedzą iż psy są często zabawką porzucaną w lesie.

Takie jest życie..... i szybciej coś zrobisz z psami pod płotem Jeziera niż naprawisz świat

Bo schroniska sa przepełnione.

A to nie jest powod. Chyba nawet prawo tego zabrania.

Prawo? Jakie prawo, gdzie to prawo i kto się nim przejmuje? :o

Kto to kontroluje? Kto to egzekwuje?

Niestety, psy w większości schronisk usypiane, same zdychają w wyniku chorób, są zagryzane przez współlokatorów, umierają z tęsknoty i osamotnienia... :(

Ale oprócz garstki... nawiedzonych :roll: , wrażliwych na krzywdy naszych mniejszych braci, niewielu się tym problemem interesuje, prawo też nie.

Jezier, w Twoim przypadku schronisko jest najszybszym wyjściem,

nie najlepszym,

ale jeśli psy są zdrowe i stosunkowo młode, mają jeszcze nikłą szansę na nowy dom.

Żeby znaleźć im nowe domy teraz, unikając schroniska, trzeba naprawdę włożyć w to sporo energii i przede wszystkim czasu.

Wiem coś na ten temat...

Nie każdego stać na takie poświęcenie.

Pozdr. :)

Bo schroniska sa przepełnione.

A to nie jest powod. Chyba nawet prawo tego zabrania.

Dokładnie tak, jak powiedział przedmówca: prawo prawem, a rzeczywistość skrzeczy. Schroniska w znakomitej większości nie spełniają zadań, do których zostały stworzone. A mi naprawdę coraz trudniej znajdować chętnych na niechcianego psa, czy kota, o kórego na mojej wsi jest zatrważająco łatwo...