Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A wlasciwie potwierdzenie czy

1. Twardosc ma podobna do podlogi sosnowej (czyli podobnie miekki :)

2. Nie ciemnieje tak szybko i tak mocno jak sosna (?)

3. Nie rozsycha sie tak mocno jak sosna po dluzszym czasie po polozeniu (co zalezy tez chyba od warunkow suszenia no i ulozenia oczywiscie)

Obejrzalem dzisiaj probki podlogi z sosny, swierku i modrzewia i zdecydowanie najlbardziej przypadla mi do gustu podloga swierkowa - najbardziej jasna, jednolita, niewielkie seki. Modrzew - na ktory bylem wczesniej nastawiony - zbyt ciemny i uslojony jak dla mnie. Sosne znam dobrze - miekka i latwo ja uszkodzic mimo twardego nawet lakieru ale... jak sie nie ma co sie lubi (z przyczyn wiadomych) to sie lubi co sie ma (ew. moze miec). Dlatego wyboru dokonam miedzy swierkiem a sosna ale podoba mi sie znacznie bardziej swierk. Jednak np w Castoramie jest tylko na zamowienie i powiedziano mi, ze niezbyt duzym cieszy sie powodzeniem. Wnisokuje z tego, ze albo znacznie mniej rozpowszechniony niz sosna albo jednak gorszy jakosciowo i dlatego nie sprzedaje sie najlepiej.

Prosze o wasze opinie.

https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/

A wlasciwie potwierdzenie czy

1. Twardosc ma podobna do podlogi sosnowej (czyli podobnie miekki :)

2. Nie ciemnieje tak szybko i tak mocno jak sosna (?)

3. Nie rozsycha sie tak mocno jak sosna po dluzszym czasie po polozeniu (co zalezy tez chyba od warunkow suszenia no i ulozenia oczywiscie)

Obejrzalem dzisiaj probki podlogi z sosny, swierku i modrzewia i zdecydowanie najlbardziej przypadla mi do gustu podloga swierkowa - najbardziej jasna, jednolita, niewielkie seki. Modrzew - na ktory bylem wczesniej nastawiony - zbyt ciemny i uslojony jak dla mnie. Sosne znam dobrze - miekka i latwo ja uszkodzic mimo twardego nawet lakieru ale... jak sie nie ma co sie lubi (z przyczyn wiadomych) to sie lubi co sie ma (ew. moze miec). Dlatego wyboru dokonam miedzy swierkiem a sosna ale podoba mi sie znacznie bardziej swierk. Jednak np w Castoramie jest tylko na zamowienie i powiedziano mi, ze niezbyt duzym cieszy sie powodzeniem. Wnisokuje z tego, ze albo znacznie mniej rozpowszechniony niz sosna albo jednak gorszy jakosciowo i dlatego nie sprzedaje sie najlepiej.

Prosze o wasze opinie.

Rownie dobra jak sosnowa kazda podłoga pracuje podejrzewam ze będziesz ja lakierował śą lakiery chemoutwardzalne to ja napewno utwardzi. jeżeli będzie taka jakość jak piszesz o tej próbce to ją kup deże śęki nawet zdrowe to nic dobrego male zdrowe tak . anie pomyślałes ze moga mieć problemy z jakością tej podłogi w swierku bywają małe śekitzw. ołowkowe z czarną obwóbką i one też wypadają, Jak będzieśż kupował to weż ze spbą tego co będzie układał zeby ci szmelcu nie wcisneli. I pierwsze co masz sprawdzić to wilgptność.

https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/#findComment-702765

Użytkuję podłogę z sosny i świerku już ponad 20 lat. Z tym, że sosny mam 90%. Zabrakło mi sosny i w kuchni dałem świerk. To było ponad 20 lat temu, a więc nie dziw się.

Malowałem najpierw caponem, a potem juz lakierem nawierzchniowym.

Co mogę powiedzieć.

Świerk jest zdecydowanie bardziej miękki od sosny. Zsycha sie tak samo. Tzn. u mnie nie zsechł się, bo nie miało co się zsychać. Drewno było wysezonowane. Świerk ma więcej sęków. Może po tylu latach jest bardziej jasny od sosny, ale to chyba dlatego, że kuchnia jest od północy. Piszę może, bo ja nie widzę praktycznie różnicy. Jednak mam takie wrażenie jakby podłoga ze świerku była zrobiona z desek gorszego gatunku.

W nowym domu podłoga będzie z sosny.

https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/#findComment-702768

Świerk rzeczywiście jest najbardziej miękki. Mam sosnę od 10 lat i nigdy więcej! Wyglądała pięknie w tym swoim złotym odcieniu. Ale rysy i wgłębienia szybko odebrały jej urok (pies pomógł). Do nowego domu dam dąb lub jesion.
https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/#findComment-703343

Czyli musze jednak polubic sosenke... Eh a juz sie troche napalilem na ten swierczek. Fajnie sie rozmawia ze sprzedawcami deski - na moj argument, ze iglaste to miekkie drewno on swoje - tak panie, miekkie, ale dasz pan twardy lakier i sprawa zalatwiona :) Jakos malo mnie to przekonuje, bo sam uzytkuje podloge z sosny od kilkunastu lat, lakier byl dosc twardy akrylowy (kanadyjski Dural) ale uszkodzen mech. jest mnostwo. A poza tym te jasne miejsca po przestawianiu mebli - myslalem, ze w swierku nie jest to az tak widoczne.
https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/#findComment-703364

a jakie sa wasze opinie na temat modrzewia?

Przymierzamy sie do zrobienia podlogi i schodow z tego drzewa (w b. jasnych pomieszczeniach).

Swierk mialam okazje ogladac u kolegi - przeklinal strasznie. Podloga wygladala pieknie, ale permanentny stres dla wlascicieli ...

Podobno jesion jest trudno dostepny jako deska podlogowa (wyglada b. ladnie).

https://forum.murator.pl/topic/35482-pod%C5%82oga-%C5%9Bwierkowa-prosze-o-opinie/#findComment-704662