cinek21 18.06.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Chcę takowe zrobić. Mam sufity podwieszane z gk: płyta gk, folia, konstrukcja stalowa, wełna ursa, kolejna folia, deski - zarazem podłoga strychu. Zdarzają się oczywiście jętki dachu, ale dosyć wysoko od płyty gk.Tu zaczynają się moje obawy: przy montażu oczek w suficie muszę wyciąć folię, podnieść wełnę i zainstalować ww oczka. Czy w długie zimowe wieczory przez szczeliny w oczkach nie będę miał klimatyzowanego pomieszczenia? Słyszalem, że niektórzy montują ceramiczne doniczki, podobno są jakieś specjalne puszki (wolałbym to rowiązanie). Niestety niczego takiego w wyszukiwarce na forum nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 18.06.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 witam:)Był ostatnio wątek halogenów zabudowanych w warstwie termicznej stropu, sufitu. Autor miał problem z przegrzewaniem się źródeł światła, izolacji przewodów oraz szybkim spalaniem się źródeł. Żadne doniczki nakładane nie załatwią problemu. Po prostu halogeny nie nadają się do montażu w warstwie izolacyjnej z uwagi na wydzielane ciepło. Należy zabudować oprawy nasufitowe lub ścienne. Pomijam aspekt dziurawienia folii - izolacji. Moim skromnym zdaniem takie rozwiązanie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 18.06.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Mam sufity podwieszane z gk: płyta gk, folia, konstrukcja stalowa, wełna ursa, kolejna folia, deski - zarazem podłoga strychu. Moim zdaniem nad wełną nie powinno być kolejnej folii, chyba że wysokoparoprzepuszczalna.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 18.06.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 jacekj ma rację. Jeśli zamontujesz w tych warstwach halogeny przysporzysz sobie tylko kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 19.06.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Witam! Chcę takowe zrobić. Mam sufity podwieszane z gk: płyta gk, folia, konstrukcja stalowa, wełna ursa, kolejna folia, deski - zarazem podłoga strychu. Zdarzają się oczywiście jętki dachu, ale dosyć wysoko od płyty gk. A ja właśnie dokładnie tak mam od dwóch lat i nie zauważyłem żadnych przegrzewań, wypaleń, szybkich spalań halogenów itd. Robiłem tak jak pisze cinek21. Płyt g-k, otwór o średnicy takim jak halogenek. W folii paroizolacyjnej wyciąłem taki sam otwór a brzego dokładnie przykleiłem do płyty g-k. Nad otworem z blachy (obojętnie jakiej np. ocynk, alu.) wygiąłem kształ _(^)_ (coś jak omega.z prostymi ściankami albo odwrócone "U" z podstawkami) który zamocowałem nad otworem aby wełna (też mam Ursę) bezpośrednio nie leżała na halogenie. W ten otwór włożyłem oprawę halogenową, podłączyłem przewody (pamiętać trzeba o dużym przekroju ze względu na płynący prąd) i wszystko gra. Halogeny mam 4 szt. 2 - 20W i 2 - 35W. Właśnie przed chwilą byłem w łazience i oglądałem przez wyjętą oprawę otwór. Potwierdzam jeszcze raz: nie zauważyłem żadnych przegrzewań, wypaleń, nadtopień. I jeszcze jedno. Górna część tej metalowej kształtki którą zamontowałem nad halogenem znajduje się ok. 10 cm. nad wtykiem do podłączenia prądu. To są moje 2 letnie spostrzeżenia praktyczne a nie teoretyzowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 19.06.2005 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Dzięki chemik za odpowiedź. Mogę dodać, że napisałeś to co chciałem przeczytać/usłyszeć. Napisz jeszcze, czy przez szczeliny w oprawie oczka nie dmucha powietrze.I jeszcze jedno: halogenki masz na 230V czy inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 19.06.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Witam! Oprawa jest bardzo mocno dociskana do płyty przez sprężyny mocujące. Między halogenem a oprawą jest tak mała szczelina-szczelinka, że nic tam nie wieje. Halogeny mam na 12V. Trafo umieściłem na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.06.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 A ja zrobiłem drugi sufit. Pierwszy czyli płyty GK i nad nimi folia paroizolacyjna i dalew wełna. Drugi sufit jest ok 8-9cm pod pierwszym, który został zaszpachlowany (połączenia płyt), aby nie wiało. Halogeny są zamocowane tradyzyjnie w niższym suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts