tomek_2 18.06.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Desek co prawda jeszcze nie mam, ale to sprawa najblizszego tygodnia. Chcialbym wczesniej "wybadac" delikatnie moja obecna ekipe, czy sa w stanie zrobic to dobrze i wiedza, co i jak. A wiec - poza oczywiscie idealnym wypoziomowaniem legarow (beda bite do belek stropowych na poddaszu) i wygluszeniu przestrzeni miedzy belkami welna na co zwrocic uwage przed i w czasie ukladania samych desek? Najwieksza zagwozdke mam z pomieszczeniem o dlugosci 8,95 m. Najdluzsze deski, jakie znalazlem mialy 5,60 m na dlugosc. Rozumiem, ze trzeba laczyc jakos - najlepiej i najestetyczniej chyba na mijanke, ale deska to jednak nie panel i pioro/wpust ma tylko po dlugosci, nie ma zas po szerokosci. Dosuwac deski do czola? Innej rady nie ma, ale to chyba grozi tym, ze sie rozeschna. Jest na to jakis patent? Kolejna rzecz - laczenie deski z terakota (na granicy salonu z kuchnia) - cyz moze byc w linii prostej ale pod skosem? Czy wtedy na styku musi byc jakas listwa (i czy nie jest to uciazliwe - bo to zawsze taki mini-prog sie robi)? Prosze osoby w temacie o wypowiedzenie sie. Pozdrawiam tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35499-ukladanie-desek-podlogowych-na-co-zwracac-uwage/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 18.06.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Desek co prawda jeszcze nie mam, ale to sprawa najblizszego tygodnia. Chcialbym wczesniej "wybadac" delikatnie moja obecna ekipe, czy sa w stanie zrobic to dobrze i wiedza, co i jak. A wiec - poza oczywiscie idealnym wypoziomowaniem legarow (beda bite do belek stropowych na poddaszu) i wygluszeniu przestrzeni miedzy belkami welna na co zwrocic uwage przed i w czasie ukladania samych desek? Najwieksza zagwozdke mam z pomieszczeniem o dlugosci 8,95 m. Najdluzsze deski, jakie znalazlem mialy 5,60 m na dlugosc. Rozumiem, ze trzeba laczyc jakos - najlepiej i najestetyczniej chyba na mijanke, ale deska to jednak nie panel i pioro/wpust ma tylko po dlugosci, nie ma zas po szerokosci. Dosuwac deski do czola? Innej rady nie ma, ale to chyba grozi tym, ze sie rozeschna. Jest na to jakis patent? Kolejna rzecz - laczenie deski z terakota (na granicy salonu z kuchnia) - cyz moze byc w linii prostej ale pod skosem? Czy wtedy na styku musi byc jakas listwa (i czy nie jest to uciazliwe - bo to zawsze taki mini-prog sie robi)? Prosze osoby w temacie o wypowiedzenie sie. Pozdrawiam tomek_2 zobacz na tym forum wentylowanie podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35499-ukladanie-desek-podlogowych-na-co-zwracac-uwage/#findComment-703282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 ... Dosuwac deski do czola? Innej rady nie ma, ale to chyba grozi tym, ze sie rozeschna. Jest na to jakis patent? tomek - jesli na miejscu nie ma frezarki ... czoła desek mozna zaciąc piłka i wyłupac dłutem ... ... Kolejna rzecz - laczenie deski z terakota (na granicy salonu z kuchnia) - czy moze byc w linii prostej ale pod skosem? Czy wtedy na styku musi byc jakas listwa (i czy nie jest to uciazliwe - bo to zawsze taki mini-prog sie robi)? łaczenie może być w lini prostej ale pod skosem maskuje sie to "mini" aluminiowym progiem nie jest to uciązliwe ani w montazu ani w uzytkowaniu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35499-ukladanie-desek-podlogowych-na-co-zwracac-uwage/#findComment-703626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.06.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Aha czyli mini-prozek w postaci listwy nie tak grozny jest. A i na laczenie desek jest patent, jak widze. ttt zapodal mi pomysl z laczeniem na skos, dobry pomysl tez z zakladka (mozna wtedy kleic deske w tym miejscu). Klasyczna plywajaca podloga niestety odpada z uwagi na b. mala wysokosc legarow (a wlasciwie listew legarowych) tzn. tylko 2,5-3 cm (szer. 5 lub 6 cm). Legary musza chyba byc bite gwizdziami lub krecone wkretami do wierzchu belek stropowych. Bezposrednio pod te listwy zamierzam dac podporki z ustawionych pionowo desek i mocowanych zlaczami ciesielskimi do bokow belek stropowych - co by legar sie nie uginal. Dopiero po uzyskaniu sztywnej i dobrze wypoziomowanej konstrukcji mocuje deski podlogowe. Nie wiem, czy wtedy na wierzchu legara przed polozeniem deski powinienem polozyc pilsnie ew. inna przekladke tlumiaca dzwieki czy tez wystarczy, jesli bedzie ona polozona miedzy spodem legara a wierzchem belki stropowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35499-ukladanie-desek-podlogowych-na-co-zwracac-uwage/#findComment-703813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts