Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile na to potrzeba optymalnie czasu, tak aby i beton związał i aby samej instalacji podłogowego ogrzewania nic "złego" się nie stało....jaki jest najbardziej optyamlny czas??

I również, jak długo podłogówka powinna pracować aby móc, bez późniejszych strat układać płytki??

A z kolei, jeśli chodzi o wylewkę, w której nie ma ogrzewania podłogowego, to na takim podłożu kiedy można położyć płytki??

https://forum.murator.pl/topic/35505-ile-czasu-od-wylania-wylewki-mixokret-do-za%C5%82-pod%C5%82og%C3%B3wki/

jak to już ktos powiedział: sa dwie szkoły:

- jedna mówi że wylewkę przed układaniem płytek nalezy wygrzać

- druga mówi, że wyleki przed układaniem płytek wygrzewac nie należy

:)

Ja nie wygrzewam (zgodnie z zaleceniami moich kafelkarzy) - bo nie ma to sensu.

Według nich wygląda to tak: do klejenia płytek na podłogówce i tak uzywa sie kleju

elastycznego, a poglądy o wygrzewaniu podłogówki przed kafelkami to czasy

tak z 10 - 15 lat do tyłu jak takich klejów nie było. Jak dla mnie argumentacja

rozsądna - chłopaki kleja tak płytki od 5 lat i raklamacji nie mają.

Odczekac trzeba 28 dni by beton całkiem związał.

pozdrawiam

Firma Devi (elektryczne ogrzewanie podłogowe) podaje, że ogrzewanie można włączyć po miesiącu od wylania podłogi. Nie wcześniej, żeby beton miał czas związać "po swojemu".
A kiedy można kłaść terakote/gres ??

Mnie kazali płytkarze odczekac 28 dni i kleić płytki.

Jak to w życiu bywa - wyszło trochę dłużej - jakieś 1,5 miesiąca.

Pozdrawiam

Ja stosuję szkolę Purmo.

Gdy przykryjesz jastrych warstwą wykończeniową wilgoć w nim normalnie zawarta przejdzie tuż pod warstwę wykończeniową. Przez to cala plyta może się odksztalcać i rodzaj kleju pod terakotę nie ma tu znaczenia.

Wygrzewanie zacząć należy po 21 dniach przy jastrychu cementowym (7 dniach przy anhydrytowym). 3 dni zasilanie 25stC, potem 5 dni na max (projektowany).

Ja stosuję szkolę Purmo.

Gdy przykryjesz jastrych warstwą wykończeniową wilgoć w nim normalnie zawarta przejdzie tuż pod warstwę wykończeniową. Przez to cala plyta może się odksztalcać i rodzaj kleju pod terakotę nie ma tu znaczenia.

Wygrzewanie zacząć należy po 21 dniach przy jastrychu cementowym (7 dniach przy anhydrytowym). 3 dni zasilanie 25stC, potem 5 dni na max (projektowany).