Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam zastanawiam sie nad budową groszka jedyna rzecz jak mnie przeraża to kotłowia nie jest zamała???chciał bym w niej umieścić piec i baniak na ciepłą wode z kolekora słonecznego.... proszę o pomoc z tego co czytałem kotłownia powinna miec co najmniej ok6metrów

Witam,

Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść.

A ja chciałem zapytać czy jest ktoś kto widział na żywo (w środku) Groszka 2 i 3??

Lada dzień bedziemy kupować projekt i pojawiło sie kilka wątpliwości co do wielkości salonu...Poddasze w "dwójce" jest wystarczające. W Archonie powiedzieli ze lepiej (taniej) wybrać Groszka 3 i go pomniejszyć (np o wykusz, zrezygnować z lukarny) niż powiększać wersje 2.

40m2 różnicy to bardzo duzo. Sam salon to 8m różnicy. Czy faktycznie jest to odczuwalne? Czy może tylko finansowo? ;)

Pozdrawiam, Maciek.

A ja chciałem zapytać czy jest ktoś kto widział na żywo (w środku) Groszka 2 i 3??

Lada dzień bedziemy kupować projekt i pojawiło sie kilka wątpliwości co do wielkości salonu...Poddasze w "dwójce" jest wystarczające. W Archonie powiedzieli ze lepiej (taniej) wybrać Groszka 3 i go pomniejszyć (np o wykusz, zrezygnować z lukarny) niż powiększać wersje 2.

40m2 różnicy to bardzo duzo. Sam salon to 8m różnicy. Czy faktycznie jest to odczuwalne? Czy może tylko finansowo? ;)

Pozdrawiam, Maciek.

A co z Groszkiem4? On ma metraz pomiedzy 2 a 3. Czy usunięcie piwnic diametralnie zmienia cala konstrukcje? Choc 4 nie ma garazu, wiec pewnie trzeba by go dorobic.

Ja tez miałam ten sam dylemat. Salon w Groszku 2 wydawał mi się za wąski ( na forum znalazłam stwierdzenie, że można się tam czuć jak w tramwaju ) i zdecydowałam sie na Groszka 4, ale tylko z częściowym podpiwniczeniem - kotłownia + pom.gospodarcze. Poza tym w Groszku4 podoba mi się ta mała garderoba na dole .

Mozna też poszerzyć salon w Groszku 2, jeśli ne chce się podpiwniczać domu.

Na razie jestem na etapie pozwolenia na budowę.

Witam wszystkich;)

My zbudowaliśmy Groszka 2, ale poszerzyliśmy garaż i ze względu na opinie o wąskim salonie, dodaliśmy wykusz w miejscu, gdzie jest część jadalna. (zawsze chciałam mieć taki wykusz w domku). Dzięki temu ta część, pomimo, że jest zwężenie przy kuchni z drugiej strony poszerzyła się nam... Na razie mamy tynki i wylewki bez mebli, więc ciężko powiedzieć, czy będzie ciasno, czy nie.

Pozdrawiam, Maciek.

My zdecydowaliśmy się na Groszka 3 ze względu, że to ładny projekt:), ma odpowiednią dla naszej licznej rodziny liczbę pokoi, no i dla tego, że ma 36m2 salonu z jadalnią. Przy 5-osobowej rodzinie wielkość salonu ma znaczenie- większy stół w jadalni, jedna sofa też nie wystarczy. Nasza pani architekt radziła powiększenie salonu poprzez wydłużenie budynku ale nie zdecydowaliśmy się na ten krok. Po wstawieniu okien i położeniu tynków możemy stwierdzić, że salon z jadalnią nie są duże ale wystarczające dla naszych potrzeb.

My zdecydowaliśmy się na Groszka 3 ze względu, że to ładny projekt:), ma odpowiednią dla naszej licznej rodziny liczbę pokoi, no i dla tego, że ma 36m2 salonu z jadalnią. Przy 5-osobowej rodzinie wielkość salonu ma znaczenie- większy stół w jadalni, jedna sofa też nie wystarczy. Nasza pani architekt radziła powiększenie salonu poprzez wydłużenie budynku ale nie zdecydowaliśmy się na ten krok. Po wstawieniu okien i położeniu tynków możemy stwierdzić, że salon z jadalnią nie są duże ale wystarczające dla naszych potrzeb.

Widzę, że kierowaliście się podobnymi kryteriami jak my :)

A propos salonu, w tym momencie mamy pokoj dzienny o wielkosci 28 m2 i starcza na styk, jest nas 2+3. Nie jest przeladowany meblami, co troche ratuje sytuacje. Mam nadzieje, ze te dodatkowe 8 m2 rozwiaze sprawe rosnacych dzieci. U nas niestety nie dalo sie nic poszerzyc ze wzgledu na mozliwosc zabudowania nie wiecej niz 17% dzialki. Jedyne co poszerzylismy to garaz.

Mam pytanie odnosnie dachu nad wejsciem: Ogladnelam sobie Wasze fotki w albumie i wydaje mi sie, ze wydluzyliscie krokwie. To stan faktyczny czy tylko mi sie wydaje?

Mam pytanie odnosnie dachu nad wejsciem: Ogladnelam sobie Wasze fotki w albumie i wydaje mi sie, ze wydluzyliscie krokwie. To stan faktyczny czy tylko mi sie wydaje?

Spojrzałem w projekt (bez poprawek pani architekt) i nie, w oryginale te krokwie są przedłużone. Tworzą daszek nad wejściem. Opierają się na belce na słupie postawionym przy wejściu. To co przerabialiśmy w projekcie to zmiana kąta nachylenia dachu (dopasowująca do planu zagospodarowania) oraz zmiana dachu nad garażem, pulpitowy trochę się nam nie podobał i zdecydowaliśmy się na dwuspadowy oraz przesunięcie garażu nieco w tył domu ze względu na kształt działki. Acha, jeszcze zmieniliśmy miejsce kominka.

Co do zdjęć to w sobotę może wreszcie wrzucę ich więcej, głownie z środka.

Pooglądałam nasz projekt dokładniej i chyba u nas wystają podobnie.

My zmienialiśmy również kąt nachylenia na 44stopnie by móc podnieść wysokość parteru i zachować wymagane w WZ 9 m wysokości kalenicy. Zmieniliśmy również dach nad garazem i poszerzyliśmy go. Powstało nad nim pomieszczenie gospodarcze.

http://lh3.ggpht.com/_GU3rXhU_zXc/SehGzl4gJVI/AAAAAAAAABc/LziPPMnMYp4/elewacja-pn.gif

http://lh5.ggpht.com/_GU3rXhU_zXc/SehGz3llZGI/AAAAAAAAABk/kCFYgIkOKHc/elewacja-wschod.gif

Witam Wszystkich

Prawie jesteśmy zdecydowani na ten projekt.

Poszukujemy z żona kogoś kto buduje ten „groszek” bez garażu, chcielibyśmy przyjechać i obejrzeć go w środku – rejon podkarpackie. Kontakt gg 4087856

Pozdrawiam Damian

Witam,

Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść.

My wystawiliśmy Groszka G2 - sami załatwialiśmy materiał, koszt robocizny stanu surowego z dachem to 55tys. Do tej pory wydaliśmy ok 250tys, a mamy już okna, wszystkie instalacje, zakupiony piec, zasobnik cieplej wody i grzejniki.

Witam Wszystkich

Prawie jesteśmy zdecydowani na ten projekt.

Poszukujemy z żona kogoś kto buduje ten „groszek” bez garażu, chcielibyśmy przyjechać i obejrzeć go w środku – rejon podkarpackie. Kontakt gg 4087856

Pozdrawiam Damian

My budujemy Groszek 2 czyli z garażem w okolicach Krosna ale dopiero mamy fundamenty wiec za dużo nie zobaczycie ale służymy pomocą ;) Ktoś w Debicy ma już wybudowany taki domek!!!

pozdrawiam

Witam,

My budujemy groszka 2 ale trochę (o 1 metr) powiększonego (coś między groszkiem 3 a 4 bez piwnicy). Mamy stan surowy zamknięty (tylko trzeba jeszcze pomyśleć o docelowych drzwiach wejściowych). Dotychczas wydaliśmy ok 175 tys. w tym robocizna ok 50tys. Mateiały załatwialiśmy sami.