gieszcz 20.11.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Przeglądam zdjecia groszków na forum wte i nazat w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie czy do wieźby muszą być wystawione do końca szczytówki. Bo tak przynajmniej upierają sie moi budowlańcy a ja z troski o zmianę pogody chciałbym ażeby zaczeli już dach. Widze jednak ze są różne szkoły. Zapewne co budowlaniec to robi inaczej. Napiszcie jak jest u was. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 20.11.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 i jeszcze jedno pyt do znawców okien- czym kierowaliście się przy wyborze firmy?? co jest ważne na co zwrócić uwagę?? (oprócz wyglądu oczywiście;) - to jedyne co mi przychodzi do głowy na tym etapie poinformowania;)) ja właśnie stoję przed dylematem co wybrać, takiego mętliku w głowie nie miałam od niepamiętnych czasów. Przy pcv handlowcy krytykują profile, uszczelki, parametry przenikania ciepła i inne dziadostwa konkurencji - u każdego są najlepsze Generalnie podobno b.ważna jest jakość profilu, bo to konstrukcja całego okna. Sprawdź na jakich profilach robi twój oferent, wrzuć nazwę profilu w google i poszukaj opinii na ten temat. Podobno małe, nierenomowane firmy praktykują wstawianie byle czego do środka, bądź o zgrozo! wstawianie profila tylko do częsci okna, bądź wcale na którymś z boków. Idą na ryzyko, bo przecież jak kupisz okna to nie będziesz ich przecinać na wylot. Duże firmy boją się podjąć takiego ryzyka, a mały jak wtopi to zamknie firmę x i otwiera y. No ale to już b.czarne scenariusze. Jesli mogą doradzić to staraj się wybrać spośród oferty firm z jakąś historią na rynku. Dowiedziałam się przy okazji wykładu na temat okien ze średniej klasy pcv ma żywotność max 20 lat, słabe ok 10. Drewno 50 lat! Do tego parametry przenikania ciepła i inne- jednak co natura to natura. I wbrew obiegowym opiniom dobre okno drewniane jest mniej narażone na czynniki atmosferyczne niż pcv. Gdyby nie te ceny drewna...... Sama się głowie przy wyborze, zostało mi raptem kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 23.11.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ja jak miałbym NADMIAR gotówki to wziąłbym drewniane 3-szybowe. Obecnei mam PCV i też jestem zadowolony. Myśle że z tą zywotnoścą to różnie bywa czasami PCV mogą okazać się żywotniejsze niż drewno wszystko zależy od wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 24.11.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Kilka nowych foto - kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 24.11.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 okna wybrane, pcv firmy DAKO kolor tobasco teak (średni brąz z refleksem czerwieni, ale nie tak ciemny jak mahoń) - świetnie komponuje się z kasztanowa dachówką Robena. Polecam osobom z dachem w odcieni czerwieni. Drewno jednak nie na moją kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 24.11.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Kilka nowych foto - kuchnia wow, bardzo sympatyczna ta Wasza kuchnia, no i bardzo fajny pomysł z barkiem i azurowa ścianka działową, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiamar 24.11.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 adammonika Pięknie wygląda kuchnia To pewnie niedługo będzie można się wprowadzać! A podnosiliście okno w kuchni? Jak tak, to na jaką wysokość? (Jaka jest wysokość w projekcie bo inni pisali, że za nisko jest) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 24.11.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Okna na całym parterze są podniesione. Ale nie pamiętam na jaką wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 24.11.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 U nas wczoraj skończyli tynki. Robiliśmy cenentowe 26zł za m2. Za podstawową wersię domu w groszku (bez garażu). Policzyli nam 500 m2 czyli 13000 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 24.11.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 basiamarokna na dole rzeczywiście sa dość nisko w projekcie, np. w kuchni byłby problem z umieszczeniem blatu kuchennego poniżej poziomu okna. My podniesliśmy okan na wysokość 90 cm - to taki standard. Mam pytanie do mieszkających Groszkowców: na jaki kominek się zdecydowaliście, z płaszczem czy tylko z nawiewem. No i jak to się sprawdza, czy stereotypowe poglądy, że z płaszczem to kotłownia w pokoju, a z nawiewem bardzo brudzi ściany przy kratkach wentylacyjnych to prawda, czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 24.11.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 adammonika śliczna kuchnia tylko pozazdrościć kiedy u nas taka będzie:( juz bym chciała:) no ale mam nadzieje ze to całkiem niedługo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkac 25.11.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 adammonika- kuchnia rewelka;) chętnie bym w niej coś ugotowała;) stefany- a możesz zdradzić cenę Twoich okien?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 26.11.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 ewelkac cena za moje okienka to trochę ponad 13 tys. (kolor na zewnątrz i w środku) To okna średniej klasy, miałam tez oferty za 11 tys i 10 tys, ale kolory mi zupełnie nie odpowiadały.Co do wycen to firmy nie biorą za to opłat, bo to w ich interesie jest sprzedać, także jeśli ktoś Cie chce skasować to prawdopodobnie naciągacz. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 26.11.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 STEFANY my użytkujemy kominek z płaszczem wodnym od ponad roku. Naszym zdaniem to rewelacja! Jest tylko trochę większy od zwykłego kominka i doskonale spełnia swoje zadanie. Jakby się ktoś uparł to mógłby nie mieć innego ogrzewania. Można też nim podgrzewać wodę. Tak mają nasi znajomi i też są zadowoleni. Polecamy kominki firmy CTM, które są sprawdzone nie tylko przez nas: http://www.ctmpolonia.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid=58&lang=pl Widzieliśmy natomiast niejeden dom, który ma kominek z nawiewem i w każdym było pobrudzone przy kratkach. Pozdrawiamy wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 27.11.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Basia i Sławek, a co sądzicie o tej opini, że płaszcz wodny to kotłownia w salonie. Jak to wygląda od praktycznej strony, czy rzeczywiście kominek wygląda mało atrakcyjnie, tzn. zadymione szyby jak w kotłowni? My planujemy ogrzewanie gazowe + kominek, który miałby dać dość wyraźne oszczędności na gazie (mamy własne drewno). Czy w praktyce łatwe jest utrzymanie w miarę stałej temp w kominku? Pytanie może śmieszne, ale kompletnie nie mam doświadczenia w tej materi. Dziękuję za wszelkie inf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 27.11.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 STEFANY nie zauważyłam, aby kominek wyglądał mało atrakcyjnie (patrz. zdjęcia). Szyby w każdym kominku brudzą się, nie tylko w tym z płaszczem wodnym. Ja myję ją raz na 3-5 rozpaleń. Środek czyszczący kosztuje kilkanaście zł. Mam go od ponad roku i zużyłam dopiero ok. 1/4. Nasz kominek współpracuje z pompą ciepła, co jest wg niektórych niemożliwe , i sprawuje się bardzo dobrze. Kiedy palimy w nim, pompa się nie załącza. Nie mamy problemów z utrzymaniem właściwej temperatury. Odpowiednia aparatura reguluje, aby nie była ona zbyt wysoka. Trzeba po prostu rozpalić i od czasu do czasu podkładać, jak do każdego kominka. Nie wiem skąd macie takie dziwne wiadomości o kominku z płaszczem wodnym?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 28.11.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 My się zastanawiamy nad wyborem kominka. Chcemy wkład półokrągły. Wybierzemy Arysto albo Hajduk. Czas realizacji na połowę stycznia. Oba są ładne i kosztują podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 30.11.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Czy mozecie mi podac jakiej szerokosci jest ta scianka pomiedzy kuchnia a czescia jadalna? Chodzi mi o wersje 4, ale mysle ze bedzie to podobna wielkosc we wszytskich domkach. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 01.12.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam ''Groszkowców''Mamy dylemat dotyczący okien w salonie na parterze tych szczytowych. W projekcje są 2 duże i tu pojawia eis problem. Czy salon mimo tego jest funkcjonalny? Czy może warto zabudować jedno okno i wstawić mniejsze,albo w ogóle wyrzucić te duże okna i wstawić mniejsze takie jak w jadani od frontu? Pomocy? Czy te duże okna bardzo przeszkadzają w urządzaniu mieszkania i zmniejszają jego funkcjonalność. Są naprawdę ładne i przecież salon musi mieć ładne wystawne okna a nie jak w dużym pokoju w blokach? Jedni rodzice mówią zostawić drudzy mówią ze nie potrzebne, ze będzie zimno, ze wyglądają jak witryna w sklepie i są niefunkcjonalne.A jak jest w rzeczywistości? Czy osoby które już mieszkają mogą wypowiedzieć się na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 02.12.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Moim zdaniem mieisca jest duuuużo, chyba że ktoś potrzebuje wstawić meblościankę ale to już jego indywidualna zachcianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts